Irak’ta Göstericiler Meclisi ilan edildi

Irak’ın Basra kentinde yaklaşık bir haftadır başlayan ve güneydeki tüm kentlere yayılan protestolar ile birlikte Göstericiler Meclisi de ilan edildi. Meclis ilk açıklamasını bugün yaptı. Açıklamada seçilmişlerin yerine askerlerin atanması talep ediliyor.

Bir haftadır Irak’ın güneyindeki Basra kentinde başlayan ve Bağdat, Necef, Kerbela, Zukkar, Misan, Babil ve Hille kentlerine yayılan hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Göstericiler, hükümetin izlediği ekonomi politikalarını, yoksulluk, hizmet eksikliği ve işsizliği protesto ediyor ve yerine askeri yönetimin gelmesini talep ediyor.

Bir haftadır süren protestolar ile birlikte bugün Irak Göstericiler Meclisi de ilan edildi. Meclis adına yapılan açıklamada Irak’taki seçilmiş kurumların feshedilerek, yerine askerlerin atanması talep ediliyor.

“Irak’ta eski özgürlükçü askeri komutanların içinde yer alacağı 8 yıllık bir askeri yönetimin başlaması, hükümet, parlamento, eyalet meclislerinin fes edilmesi, ülke yönetiminde yer alanların yurt dışına çıkmalarınının yasaklanması, başbakan ve cumhurbaşkanı güvenlikleri yüzde on kalacak şekilde dağıtılması, valilerin yerine askeri yetkilinin atanarak şehri yönetmesi, içişleri bakanlığı, devlet bina ve mallarının korunmasından sorumlu olması, sınır ve iç güvenliğin orduya devir edilmesi, iç ve dış güvenliğin tamamen orduya bağlanması, tüm bakanlıklar savunma bakanlığının emrine verilmesi” talep edilen açıklamaya ise göstericilerin destek verdiği belirtiliyor.

Açıklamada, göstericilerin ayrıca, hiçbir parti ve hükümetten kimse ile görüşme yapılmadan bu taleplerin yerine getirilmesini istediği de dile geldi.