Işık: Rusya, Türkiye'yi kendi çizgisine getirdi

Türkiye-Rusya yakınlaşmasını ANF'ye değerlendiren gazeteci yazar Fehim Işık, yakınlaşmanın, Erdoğan'ın Ortadoğu politikasının çökmesinin sonucu olduğunu belirtti.

TSK'nın Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesiyle biten Türkiye-Rusya ilişkileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Petersburg ziyareti ile yeni bir sürece evrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan görüşme için "İlişkilerin tamamen düzeldiği" yorumu gelirken, Rusya devlet başkanı Putin ilişkilerin eski rayına girmesinin zaman alacağını belirtti.

Türkiye-Rusya yakınlaşmasını ANF'ye değerlendiren gazeteci yazar Fehim Işık, yakınlaşmanın, Erdoğan'ın Ortadoğu politikasının çökmesinin sonucu olduğunu belirtti, "Bu politikanın geri tepmeye başlaması, Türkiye'yi giderek daha da içinden çıkılmaz bir sürece sürüklemesiyle, haliyle Türkiye adım atmaya başladı. İsrail ve Rusya ile ilişkiler yeniden kuruldu. Türkiye, 'Dostum Putin' noktasına, Rusya'nın dediklerini kabul edip, adım atmasıyla geldi" dedi.

Bugünden sonra Türkiye'nin Rusya'ya istediği politikaları kabul ettirmesinin çok güç olduğunun altını çizen Işık, "Erdoğan, hükümet içte giderek güçlenen, hakim olan bir güç gibi görünse de, aslında bunun tersi dışarıda da giderek zayıflayan, giderek etkisizleşen bir ülkeye dönüşüyor" dedi.

TÜRKİYE'NİN BAŞARISI DEĞİL

Türkiye'nin iddiasının Ortadoğu'da "oyun kurucu devletler arasında olmak" olduğunu hatırlatan Işık, şunları söyledi:

"Hatta oyunun belirleyeni olmak istiyordu. 'Emevi Camisi'nde Cuma namazı kılacağım' diyen insanlar bugün, sınırın bir adım ötesine gidemiyorlar. 'Fırat'ın ötesine geçemezler' dediler, oysa bugün görünüyor ki, Fırat'ın ötesine geçenler aynı zamanda bugün Suriye'nin demokratik geleceğini kurma iddiasında da olan güçlü yapılanlamalar. Böylesi bir tablo karşısında Türkiye'nin Rusya'ya yanaşması, Türkiye'nin bir başarısı değil, Türkiye'yi Rusya'nın kendi çizgisine getirmesidir. 

Eğer bugün Suriye üzerinden Ortadoğu'da bir değişiklik olacaksa, bu Kürtlere ya da Rojava'ya karşı ortak bir cephe oluşturmak üzerinden olmaz.  Rusya'nın böylesine bir siyasete gireceği inancında değilim. Özellikle Suriye krizinin başlangıcından bu yana Türkiye ile birlikte Suudi Arabistan'la Katar'ın desteklediği ve bugün gelinen noktada en az Suriye iktidarı kadar payı olan çeteci yapılanmalara ilişkin değişiklikler olabilir. Türkiye politikasında IŞİD'e karşı ciddi bir değişiklik yaşandı. Değişiklikten kastım şu; IŞİD'i açıktan destekleyemiyor ve istemese de IŞİD'e yönelik tüm ikmal yollarını kesebilecek politika izlemek zorunda kaldı. 15 Temmuz'dan sonra El Nusra ve Ahrar ul Şam gibi örgütleri de eskisi gibi destekleyemediği görüldü. Bu durum elbette Rusya'nın çıkarına olan bir durum."

Rusya'nın çetelerle ilişkisini tamamen kesmesi için Türkiye'ye baskı yapabileceğini belirten Işık, dünkü görüşmede bunun işaretinin Putin tarafından verildiğini söyledi, "Putin çok açık bir şekilde kısa sürede değişiklikler yaşanmayacağını, zamana yayılacağını söyledi" dedi.

Türkiye'nin Rusya yakınlaşması nedeniyle Rusya ve ABD'nin Ortadoğu'da karşı karşıya gelecekleri düşüncesine inanmadığını söyleyen Fehim Işık, "Türkiye, elbette, Rusya ile ilişkilerini ABD ve NATO'ya karşı bir koz olarak kullanacak. Ama bu kozun ötesine gidemez. Türkiye, NATO'dan çıkabilecek ve bir anda Rusya'nın yol vermesiyle Şangay'a girecek gibi bir durum yok. Bu siyasetin doğasına aykırı. 50-60 yıllık bir müttefiklik ilişkisini bitirip yeni bir müttefiklik ilişkisine girmek çok kolay üstesinden gelinebilecek bir politika değil. Rusya burada temkinli davranacak. Rusya, Ortadoğu'daki çıkarlarını Türkiye'den daha fazla düşünüyor. Türkiye ile yakınlaşmak Rusya için önemli. Ama bunun karşısında feda edemeyeceği farklı ilişkileri de var" diye konuştu. 

Işık, Suriye'de IŞİD dışındaki diğer cihatçı çetelere yönelik operasyonların önümüzdeki dönemde artabileceğini söyledi ve ekledi: "Minbic operasyonunun ardından Şehba dediğimiz Cerablus, Azaz, Bab bölgesi ile İdlip'e kadar olan bölgelerde de diğer örgütlere de bir yönelme olacağı inancındayım. Bu Türkiye'nin istediği bir politika değil ama Türkiye bu politikalara bu saatten sonra uymak zorunda."

Türkiye'nin Rusya ile görüşmelerinde Rojava'ya yönelik yaptırımları da gündeme getirmek isteyeceğini ancak bunların işe yaramayacağını belirten Işık, "Türkiye artık Rusya ile bir mecburiyet ilişkisi içindedir" dedi.