İsrailli askerlerden “Sesizliği boz” haykırışı
İsrailli askerlerden “Sesizliği boz” haykırışı
İsrailli askerlerden “Sesizliği boz” haykırışı
İsrail Batı Şeria ve Gazze’de Filistin Halkına uyguladığı baskı ve saldırıları, yıllardır Gazze’ye uygulanan ambargoyu ülkeyi terörden koruma bahanesiyle sarılarak sürdürürken, İsrail ordusunda görev yapmış askerler tanık oldukları saldırı ve katliamları dünya kamuoyuna açıklamaya devam ediyor.
Breaking the Silence (Sesizliği Boz) adlı örgütlenme 2004 yılında İsrail ordusunda görev yapmış 60 eski asker tarafından Kudüs’te kuruldu. O günden bu yana askerlerinin şahit oldukları Filistinlilere yönelik zalimlikleri topluyor ve kamuoyuna duyuruyor. 2010 yılında 145 askerin tanıklıklarını içeren “Sessizliği Boz” adlı kitabı yayımladı. Kuruluşun Başkanı Dana Golan kitabın İsveçce baskısının tanıtımı nedeniyle İsveç’in Stockholm, Göteborg, Malmö ve Lund illerinde konferanslar veriyor.
29 yaşındaki Dana Golan 2001’deBatı Şeria’da Hebron’da sınırırında, 2002-2004’de de Zrifin Askeri Cezaevinde er olarak görev yapmış. Ev baskınları, operasyon ve çatışmalar sırasında gördükleri yaşamını alt-üst etmiş. Kendisi gibi düşünen arkadaşlarıyla birlikte olanları İsrail halkı ve dünya kamuoyuna açıklamaya karar vermiş.
Stockholm’de İşçi Eğitim Birliği (ABF) binasında düzenlenen konferansta Golan İkinci İntifa’da yıllarında, terör eylemlerinin birbirini izlediği yıllarda büyüdüğünü, ailesinin Filistinlilerden nefret etmediğini ancak kimlerin iyi, kimlerin kötü olduğu konusunda siyah-beyaz anlayışlara sahip olduğunu söyledi.
Hebron’da görev yapmaya başladığında yaşamında ilk kez Filistinlilerle karşılaştığını belirten Golan, Dünyanın siyah-beyaz olmadığını ve Filistinlilerin savaşın ve işgalin kurbanları olduklarının farkına vardığını dile getirdi. Kendisini en fazla etkileyen olayın Filistinli kadınları zorla soymak olduğunu ifade ettikten sonra “Birileri benim anne ve babama aynı şeyleri yapsaydı onlardan yaşamım boyunca nefret ederdim” şeklinde konuştu.
Savaş dolayısıyla ordunun koruyucu ve kurtarıcı olarak görüldüğünü ve tabulaştırıldığını söyleyen Golan kendilerinin orduyu eleştirmelerinin halkın bir bölümü ve Hükümet tarafından iyi karşılanmadığını da dile getirdi. “İşgal çirkindir. Biz aynayı bizim topluma dönderip işgalin çirkinliğini gösteriyoruz. Ama kimse çirkin olduğunu kabul etmek istemez” diye konuşmasını sürdüren Golan artık hiç kimsenin 45 yıldır süren işgale karşı sesiz olmalarını beklememesi gerektiğine vurgu yaptı.
Golan, işgalin İsrail Halkını terör saldırılarına karşı korumak gerekçesiyle başlatıldığını, giderek savunmadan saldırıya dönüştüğünü belirttikten sonra “Bundan iki hafta önce ‘Youtube’de bir film yayımladık. Filmde İsrail askerlerinin işgal altındaki topraklarda hiç bir neden olmaksızın bağırarak ateş ettikleri görülüyor. Bunu iki hafta süreyle tehdit altında olduklarını ve işgalin gerekli olduğunu göstermek için yaptılar” dedi.
Olanlardan İsrail kamuoyunun haberinin olmamasının iki halk arasındaki uzlaşmayı güçleştirdiğini, kendilerinin gerçekleri tüm çıplaklığıyla kamuoyuna duyurarak işgalin bitmesini ve barışın sağlanmasını amaçladığını dile getirdi.
İşgalin uzun sürmesinde İsraiil halkının suskunluğunun belirleyici olduğunu belirten Golan, kendilerinin yanı sıra barış örgütlerinin de sessizliği bozmak amacıyla mücadele ettiklerine dikkat çekti.