İşsizlik ve kadınlarda kayıtdışılık arttı

İşsizlik ve kadınlarda kayıtdışılık arttı

DİSK, TÜİK'in işsizlik verilerini değerlendiren bir rapor yayınlayarak, işsizliğin ve kadınlarda kayıtdışılığın arttını açıkladı.

DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK'in işsizlik verilerini değerlendiren bir rapor yayınladı. Raporda, işsizliğin ve kadınlarda kayıtdışılığın arttını belirten DİSK-AR, geniş tanımlı işsiz sayısının 5 milyon 228 bin olduğunu ifade etti.

Türkiye'de işsizliğin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu, Ocak 2012 dönemi için işsizlik verilerinin hızla bozulmaya başladığı Haziran döneminden bu yana resmi işsizlik oranının 2.6 puan artış gösterdiğini belirtti ve resmi işsiz sayısındaki artışın haziran döneminden bugüne 664 bin olarak gerçekleştiğini ifade etti.

YENİ İŞSİZLER KADINLARDAN OLUŞUYOR

DİSK-AR, Bir önceki yılın aynı dönemine göre ise resmi işsiz sayısının 226 bin, geniş tanımlı işsiz sayısının 308 bin, eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle birlikte işsiz sayısının 562 bin kişi arttığını ifade etti.

İşsizlik verilerindeki çarpıcı bir sonucun da resmi işsizliğin geçen yılın aynı dönemine göre oransal olarak kadınlar için yüzde 1.1 puan artarak yüzde 12.1’e ulaştığını, erkeklerde bu oranın yüzde 9.9 düzeyinde sabit kaldığını belirten DİSK-AR, "Yeni işsizlerin yüzde 76'sı kadınlardan oluştu. Sayısal olarak ise erkeklerde işsizlik 55 bin kişi artarken kadınlarda 172 bin kişi arttı" dedi.

İşgücüne katılım oranının Ocak 2012 döneminde kadınlar için yüzde 29.3 düzeyinde gerçekleştiğini de belirten DİSK-AR, "Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre işgücüne katılım oranı 2.1 puan artarken, kayıtdışı çalışan kadınların sayısı 163 bin kişi yükselmiştir. Aynı dönemde erkeklerde kayıtdışı çalışan sayısı 32 bin kişi azalmıştır. İstihdama yeni dahil olan kadınların üçte biri kayıtdışı olarak dahil olmuştur. Toplamda kayıtıdışı çalışan kadınların oranı yüzde 51 düzeyindedir. Yüksekokul mezunu kadınlarda işsizlik Ocak 2012 dönemi için yüzde 15.1 ile yüksekokul mezunu erkeklerin yüzde 7.5’luk oranının iki katıdan fazladır" dedi.

'İŞSİZ SAYISI 6 MİLYON 304 BİN'

Umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar ve mevsimlik çalışanlar dahil edildiğinde işsizlik oranının yüzde 10.6 değil, yüzde 17.6, işsiz sayısının da 2 milyon 890 bin değil, 5 milyon 228 bin kişi olarak gerçekleştiğini belirten DİSK-AR, kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 26, gençler için yüzde 30’u aştığını, gizli işsiz olarak görülen eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle birlikte genel işsizlik oranının yüzde 21.25, işsiz sayısının ise 6 milyon 304 bin düzeyinde olduğunu ifade etti.

Raporda, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Ekim 2012 veritabanı tahminleri üzerinden DİSK-AR'ın hesaplamalarına göre Türkiye'de işsizlik oranının 101 ülkenin 64'ünden daha yüksek olduğu, işsizlik oranının ülkelere göre basit ortalamada yüzde 9.14 düzeyinde gerçekleştiği belirtilmektedir.

'İŞSİZLİKLE MÜCADELE İÇİN'

Hükümet ve işveren çevrelerinin taleplerini Ulusal İstihdam Strateji Belgesi ile programlaştırdıklarını belirten DİSK-AR, ucuz işgücü için taşeron çalışmayı yaygınlaştırmayı, kıdem tazminatını fona devrederek orta vadede ortadan kaldırmayı ve kölelik bürolarını hayata geçirmeyi hedefleyen bu stratejiye karşı mücadeleye vurgu yaparak işsizlikle mücadele için şu önerilerde bulundu: 
 
Haftalık çalışma süresi gelir kaybı yaşanmaksızın 37.5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.

Herkese en az 1 ay ücretli izin hakkı tanınmalıdır.

Herkes için iş güvencesi ayrımsız bir biçimde uygulanmalıdır.

Sendikal hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı, sendikal barajlar, noter şartı kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalıdır.

Kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır.

Taşeronlaşma ve kayıt dışı istihdam engellenmelidir.

Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.

Kadın erkek ayrımı yapmaksızın 50 çalışanın üstündeki her iş yerinde kreş açılmalı; devlet kreşleri çocuklar için yaş sınırı olmadan, ücretsiz ve 7-24 saatleri arasında açık olmalı.