'Kadının özgürlük arayışını anlatıyoruz'

'Kadının özgürlük arayışını anlatıyoruz'

Kürt tiyatrosunda tek kişilik  oyun sahneleyen ilk kadın tiyatrocu olan Batman Bahar Kültür Merkezi oyuncularından  Pelda Bal; sahnelediği ''Tırnak içinde''nin erkek egemen dünyada kadının kendini arayışını' anlattığını söyledi.

Kadın olarak  kendini görebilmek yaşamak  çok zor çünkü doğar doğmaz erkek egemen ortam kadına toplumsal cinsiyetçi roller biçiyor diyen Bal; 'Tırnak içinde'de sergilediği karakterin bu durumun  farkında  olduğunu söylüyor.

Feodalite ve kapitalist modernitenin  özgürlüğünü arayan kadını dışlayarak patolojik vaka olarak ele aldığını savunan Pelda Bal, “tek kişilik oyunda göstermeye çalıştığımız, kadının sistem içi arayışlarla özgürleşemeyeceğini göstermektir” diyor.

Geçtiğimiz günlerde, Kürt tiyatrosunda bir kadının sergilediği ilk tek kişilik oyun olan  'Tırnak içinde' İzmir de izleyici ile buluştu. Batman Bahar Kültür Merkezi oyuncusu Pelda Bal sergilediği 'Tırnak içinde' adlı oyun ve Kürt tiyatrosuna ilişkin olarak ANF'ye konuştu.

''ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ARAYAN KADIN HASTA İLAN EDİLİYOR'

Kadın olarak  kendini görebilmenin, yaşamanın  çok zor olduğunu çünkü doğar doğmaz erkek egemen ortamın  kadına toplumsal cinsiyetçi roller biçtiğini ifade eden Pelda Bal ''Bu durum  kadının kendi doğasını fark edemeden yaşamasına neden oluyor'' diye konuştu. ''Tırnak  içinde'' adlı oyunda sergilediği karakterin bu durumu fark ettiğini  ve kendisini yaşama arayışı içerisinde olduğunu aktaran Bal şunları söyledi: Kadın kendini yaşamaya başladığında toplum tarafından dışlanıyor. Bütün erkek egemenlikli dönemler de öyle olmuştur. Feodalite de modern kapitalist zamanlar da özgürlük arayışına giren kadını hasta, patolojik vaka olarak görüyor'. 

Feodalite de örneğin cadı avı yaşandığını, özgürlük arayan kadınların dönemin erkek egemen ideolojisi olan dine karşı gelmekle suçlanarak cadı ilan edildiğini ve türlü işkencelerden geçirildiğini belirten Pelda Bal sözlerine şöyle devam etti: Bizim yaşadığımız coğrafya da ise özgürlüğünü arayan kadın toplum tarafından hastalıklı kabul edilerek şifa edilmeye çalışılmıştır. Kapitalizm de aynı teşhis ile hareket etmiş ve mevcut sistemin baskısı altında bunalan kadını psikolojik hasta ilan ederek psikologlara havale etmiştir, biz oyunda bu durumu bunun dışında bir alternatifin varlığını ortaya koymaya çalışıyoruz.'

'Tırnak içinde' adlı tek kişilik oyunun özgürlüğünü arayan kadını hasta ilan eden erkek egemen sistemlerle bağlar koparılmadıkça hiçbir arayışın özgürleştirici olamayacağını ifade ettiğini aktaran Bal, kadın sorunlarının çözüm yolunun  erkek egemen ölçülerin hakim olduğu  sistemden bağların koparılmasıyla  mümkün olacağını, oyunun sonunda açılan kapının sistemin dışına çıkmayı sembolize ettiğini vurguladı.

'KÜRT  TİYATROSU  ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ İLE GELİŞTİ'

Kürt tiyatrosunun  özgürlük mücadelesi ile birlikte gelişmeye başladığına vurgu yapan Pelda Bal şunları ifade etti: “Başlarda çok  iyi olmasa da Kürtçe oynanan tiyatrolar, kısa skeçler vardı onlar çok değerli bugünlere gelmemizi sağlayan adımlardı. 

Şu anda Kürt tiyatrosunda daha estetik ve sanatsal kaygıların  öne çıktığını savunan Bal, ''Kürt tiyatrosu sanatsal adımlarını atmaya başladı bu da gelişimini hızlandıracak bir aşamadır, gelecekte daha da iyi olacaktır'' dedi.