Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için alanlarda

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki kadınlar, Türk devletinin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı alanlara çıktı.

AKP-MHP iktidarının İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı kadınlar alanlara çıktı. Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki eylemlerde sözleşmeyi sahiplenen kadınlar, erkekleri şiddet ve katliamlara teşvik eden ve kendisi de şiddet ve katliam düzenleyen iktidarı protesto etti.

MERSİN

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını basın toplantısı ile protesto etti. Baroda gerçekleşen açıklamada Mersin Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şirin Güner basın metnini okudu. Güner, İstanbul Sözleşmesi'nin; kadına ve çocuğa yönelik şiddeti engellemek için taraf devletlere, etkili iş birliği içeren politikaların hayata geçirilmesi görevlerini yükleyen bir insan hakları sözleşmesi olduğunu söyledi.

VAN

Van Kadın Hakları Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına ilişkin Van Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını tanımıyoruz” pankartının açıldığı açıklamaya Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar ve kadın komisyonu üyeleri katılırken, basın metnini Van Kadın Hakları Komisyonu Sekreteri Avukat Şeyma Şen okudu. 

Amacı kadına yönelik şiddeti önlemek olan sözleşmeden çekilme kararının anayasaya ve kanuna açıkça aykırı olduğunu belirten Şen, sözleşmeden çekilme çabasının kadınların iradesinin hiçe sayılması olarak görüldüğünü kaydetti.

Açıklama, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, vazgeçmiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” ve “Kararı geri al sözleşmeyi uygula” sloganlarıyla son buldu.

ANKARA

Ankara'da Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar, Ankara Adliyesi'nde "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz" başlıklı broşür dağıttı. "İstanbul Sözleşmesi bizim, sizin hepimizin. Sözleşmeyi size kurban etmeyeceğiz" diyen kadın avukatlar adliye koridorunda alkışlarla Sözleşme'nin feshine tepki gösterdi. 

Broşür dağıtımı sırasında konuşan Ankara Barosu Başkan Adayı avukat İlke Işık, "Haklarımızı ve hayatlarımızı korumak istiyoruz. Bu ülkede her gün kadınlar öldürülüyor, her gün şiddet artarak devam ediyor. İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz, vazgeçmemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'nden (ÖHD) Arzu Kurt da kadın avukatlar olarak, iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin kadınlar ve çocukların her türlü istismar ve şiddete karşı savunmasız bırakılması olduğunu söyledi. Ankara Barosu Yönetim Kurulu adayı avukat Ebru Beşe ise kadına yönelik ayrımcılıkların önlenmesine dair yapılması gerekenleri anlattı.

Ankara Barosu, İstanbul Sözleşmesi için adliye önünde açıklama yaptı. "İstanbul Sözleşmesi bizim” pankartının açıldığı eyleme çok sayıda avukat katıldı. Açıklamada sık sık “Erkek adalet değil gerçek adalet" ve "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganları atıldı. Baro yöneticilerinden Burcu Mine Gargın, sözleşmeden çekilme kararından dönülmesi ve gerekli adımların atılması için tüm yetkililere çağrı yaptı.

Kadın Savunması, sözleşmenin yürürlükten kaldırılmasına karşı Tunalı Hilmi Caddesi'nde "Hayatı Durduruyoruz" pankartı açarak, yolu trafiğe kapattı. Burada konuşan Kadın Savunma üyesi Buse Üçer, "Bu sözleşmeden bizleri çıkarmak isteyen bizlerin hayatlarına mal olmak isteyen AKP iktidarının karşısında diyoruz ki hayatı durduruyoruz. Tarafik akmayacak, bizlerin hayatlarına nasıl kast ediliyorsa biz bu hayatı durduruyoruz trafikler akmasın. Bu sözleşme Aleyna Çakır'ın sözleşmesidir, bu sözleşme, katledilen Nadiran'ın sözleşmesidir. AKP iktidarı elini kolunu sallayarak bu sözleşmeden geri çekilmez. Öyle tek adamın kararıyla sözleşmeden çekilmiyoruz. Kadınlar olarak bu sözleşmeyi uygulatmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

AMED

Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi, adliye önünde açıklama yaptı. Baro Başkanı Nahit Eren, yönetim kurulu üyeleri ve avukatlar eyleme katıldı. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi yaşatır” yazılı pankartın açıldığı eylemde Kadın Hakları Merkezi üyesi Çiğdem Sevimli konuştu. Sözleşmeden çekilmenin hukuken yok hükmünde olduğunu ifade eden Sevimli, “Sözleşmeden çekilmek Türkiye’nin kadına yönelik şiddetle mücadele alanındaki yükümlülüklerinden vazgeçmesi anlamına gelmektedir. İstanbul Sözleşmesi’nin iç hukukta uygulaması olan 6284 Sayılı Kanun’un temelini yıkmaktadır. Bu koşullar altında kadınları şiddetten koruyan yasalar ve mekanizmalar risk altında olacaktır. İstanbul Sözleşmesi, kadınların ve kadın örgütlerinin ortak mücadelesi sonucu elde ettikleri çok önemli bir kazanımdır. Toplumun yarısına etki eden bu sözleşmeden tek bir kişinin kararı ile çekilmeyi kabul etmiyoruz. Sözleşmeden çekilme işleminin iptali için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

BATMAN

Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi, baro binası önünde açıklama yaptı. Kadın Hakları Merkezi üyesi Gülbahar Demir, sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Demir, Danıştay 10’uncu Dairesi'nin yürütmeyi durdurma talebini reddetmesine rağmen kararın hala kesinleşmediğini belirtti. Demir, “Sözleşmeden çekilme kararı ile şiddete uğrayan veya öldürülen her kadının sorumluluğu, bu kararı verenlerin üzerindedir” dedi. 

MARDİN

Mardin Barosu Kadın Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi’nin bugün itibarıyla yürürlükten kaldırılmasına karşı açıklama yaptı. Baro avukatlarının katıldığı eylemde konuşan Avukat Dilan Koç, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

URFA 

Urfa Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi için Eğitim Sen Urfa Şube binasında açıklama yaptı. Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi Selma Köroğlu, verilen kararın yok hükmünde olduğunu belirtti.

İZMİR

İzmir Barosu da Bölge Adliye Mahkemesi önünde basın açıklaması yaptı. Adliye içerisindeki Aile Mahkemelerinin önünde toplanan İzmir Barosu üyesi kadın avukatlar, basın açıklamasının yapılacağı alana kadar alkışlar ve “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganlarıyla yürüdü.

Avukatlar adına açıklamayı yapan İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Perihan Çağrışım Kayadelen, "Sözleşmeyi hayata geçirin diye eylem yaparken, siz uygulamadan komple kaldırdınız. İzmir Barosu olarak; mahkemelerde, karakollarda, eylemlerde, kadınların yanında olmaya devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi bizimdir ve siz sözleşmeyi tekrar yürürlüğe sokup her bir maddesini hakkıyla uygulayana kadar biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.