Kadınlar tüm taraflarla görüşecek

Kadınlar tüm taraflarla görüşecek

Temas ve gözlemci grup oluşturma kararı alan Barış İçin Kadın Girişimi, müzakere sürecinde tüm taraflarla görüşecek.

Barış İçin Kadın Girişimi, geçtiğimiz hafta sonu düzenlediği konferansın sonuç bildirgesini açıkladı. 
 
Cezayir Restaurant'ta Zehra İpek, Melek Ulugay, Esra Mungan, Banu Vardar ve Filiz Karakuş tarafından yapılan açıklamaya, Girişim aktivisti çok sayıda kadın katıldı. 
 
4 Mayıs günü Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan konferansa 200 kadının katıldığı hatırlatılan bildirgede, müzakere sürecinde kadınların nasıl yer alacağı konusunun konuşulduğu belirtildi. 
 
Müzakere süreçlerinde kadınların nitelikli ve eşit temsili için Birşemşi Milletler’in (BM) 1325 No'lu kararını pusula kabul ettiklerini belirten kadınlar, "Türkiye'nin imzacı olduğu karara ilişkin hükümetin ulusal bir planı ise hala yok. Bu konudaki eylem planının blir an önce oluşturulması gerekiyor. Bizler bu 'ulusal planın' oluşmasını elzem buluyoruz. Meclis'teki tüm kadın vekilleri bu eylem planının oluşturulması için baskı kurmaya çağırıyoruz. Bizlerin de bu kararın uygulanmasının takipçisi olacağımızı buradan duyuruyoruz" dedi. 
 
Temas grubu ve gözlemci grup oluşturacaklarını duyuran Barış İçin Kadın Girişimi, sonuç bildirgesinde şunları kaydetti: "Barış İçin Kadın Girişimi olarak resmi ve gayri resmi müzakere süreçlerine artık oluşturacağımız yeni yöntemlerle müdahil olacağımızı açıklıyoruz. Öncelikle hükümeti bir kez daha tüm heyetlerde kadınların eşit temsilini gerçekleştirmeye çağırıyoruz. 

Temas müzakere sürecinin tüm taraflarıyla; Meclis'teki siyasi partilerden kadınlarla, kadın bakanlarla, kadın gerillalarla, tüm bölgelerdeki kadınlarla ve kadın örgütleriyle şeffaf ve açık görüşmeler yapacak. Bu görüşmelerin sonuçlarını kadınlarla paylaşacak. 

Gözlemci grup, müzakere sürecinin sürdürülebilir olması için tarafları izleyecek, ihlaller konusunda tarafları uyaracak, kadınların eşit ve nitelikli temsiliyetini ısrarla vurgulayacak, eleştirilerini kamuoyu ile paylaşacak ve raporlar hazırlayacak." 
 
Girişim, temas grubu ve gözlemci grup mekanizmalarıyla, çatışmaların önlenmesi, barışın sağlanması ve çözümün gelişmesi için rolünü oynayacağını belirtti. 
 
Anayasa ve savaşta kadın hakikatleri olmak üzere çeşitli komisyonlar kuracaklarını duyuran girişim, yarın başlayacak sınırdışına çekilme sırasında iki tarafın da çatışma yaratacak ortamlardan kaçınmasını gerektiğini söyledi., "Tek bir kişinin bile zarar görmesi engellenmeli, askeri operasyonlara son verilmeli. Müzakere süreci adil, eşit ve özgür koşullarda yürütülmeli" diye kaydetti.

Barış İçin Kadın Girişimi, barışı topluma mal edebilmenin ve sürdürülebilir kılmanın tek yolunun kadınların taleplerinin hayat bulması olduğunu belirtti.

Basın toplantısına katılan yazar Oya Baydar, barış sürecinin uzun ve zorlu bir süreç olduğunun altını çizdi, "Yarın sınırdışına çekilme başlayacak. Bunu kazasız belasız atlatırsak, güçlük ondan sonra başlayacak. Türkiye'nin bütün güçlerinin asıl ondan sonra devreye girmesi gerekiyor. Türkiye'nin bu süreçte demokratik bir adım atabilmesi için sonraki süreçte de hepimize çok iş düşüyor" diye konuştu.