Kan gruplarına göre Covid-19 riski değişebiliyor

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, bireylerin kan grupları yeni tip korona virüsüne karşı vücudun direncinde etkili rol oynuyor.

Kiel Üniversitesi uzmanlarının yürüttüğü çalışmaya göre, Covid-19 salgınına neden olan SARS-CoV-2 virüsünün bulaşma ve etkili olması bireyin kan grubuna göre değişiyor.

New England Journal of Medicine adlı dergide yayınlanan araştırmada, İtalya ve İspanya’da Covid-19 nedeniyle yoğun bakıma alınan bin 610 kişinin kan grupları irdelendi. Moleküler biyolog Andre Franke öncülüğünde yürütülen çalışmada, ayrıca bu ülkelerden sıradan 2 bin 205 kişinin kan örnekleriyle karşılaştırmalar yapıldı.

Araştırmada çıkan sonuç ise, A grubundan kişilerin Covid-19 hastalığını ağır bir biçimde yaşama riskinin diğer kan grubundakilere oranla yüzde 50 daha fazla olduğu yönünde. 0 kan grubundan bireylerde ise, diğer gruplara göre hastalığın ağır şeklini geçirme riski yüzde 50 daha az.

Ancak uzmanlar, söz konusu araştırmanın genişletileceğini ve çıkan sonuçların 0 grubu bireylerin hastalığa hiç yakalanmayacakları anlamı taşımadığının altını çiziyor.

Birçok Avrupa ülkesinde A ve 0 grubundakilerin oranı yüzde 40-45 arasına seyrediyor. AB grubu yüzde 9-11 civarında kişide bulunurken, en az rastlanan kan grubu ise B.