Kanada Türkiye’ye silah satışlarını yasakladı

Yıllarca Türk devletine silah teknolojisi satan Kanada, Yukarı Karabağ’da kullanıldığı gerekçesiyle Türkiye’ye silah satışlarını yasakladığını duyurdu.

Kanada Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’ye ihraç edilen silah teknolojilerine dair yapılan soruşturmanın neticesinde Ankara’nın şartlara uygun davranmadığının tespit edildiği vurgulandı. Bakan Marc Garneau, bu teknolojilerin özellikle Yukarı Karabağ’da Azerbaycan tarafından kullanılan insansız hava araçlarında kullanıldığını belirtti.

Kendi teknolojilerinin Karabağ’da kullanıldığını bilmediklerini ima eden Dışişleri Bakanı, bunun hem Kanada’nın politikasına hem de Türkiye’nin silah teknolojilerinin kullanım amaçlarına dair verdiği garantilere aykırı olduğunun altını çizdi.  Marc Garneau, bunu Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na da ilettiklerini söyledi.

Ülkesinin daha önce askıya alınan silah satışlarının önemli bir kısmını iptal ettiğini duyuran Kanada Dışişleri Bakanı, bunun toplamda 29 ayrı ihracat iznini içerdiğini kaydetti. Bakan, gelecekte ise Türkiye’nin NATO işbirliği programları çerçevesinde isteyeceği silahların satışının ise ‘tek tek’ inceleneceğini vurguladı.

Kanada’nın 2019 yılı itibariyle Türkiye’ye 150 milyon Kanada Dolarını aşkın silah satışı yaptığı, bunun önemli bir kısmının da Türk devletinin dronlarda kullandığı teknolojiler olduğu biliniyor. Türkiye’nin bu teknolojileri cihatçı çetelerini de sürdüğü Libya ve Yukarı Karabağ’ın yanı sıra Kürdistan’daki katliamlarında kullandığı dronlara monte ettiği ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz yıl yayınlanan bu yönlü bir raporun ardından Kanada hükümeti, ekim ayında Türkiye’ye silah satışlarını askıya almıştı.