Kandemir: Devlet barış çağrılarına saldırı ile cevap verdi

Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecridin tüm Ortadoğu'ya yönelik olduğunu söyleyen DBP Amed İl Eşbaşkanı Garip Kandemir, "Sayın Öcalan'ın barış çağrılarına devlet saldırılarla cevap vererek savaş yüzünü bir kez daha gösterdi" dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi Amed İl Eşbaşkanı Garip Kandemir, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride tepki gösterdi. Öcalan'a yönelik tecridin Ortadoğu halklarına da zarar verdiğinin altını çizen Kandemir, "1999 yılından bu yana tecrit sistematik bir şekilde Kürdistan ve Ortadoğu halklarına karşı da yürütülüyor. Bu asimilasyon ve katliam politikaları sadece Kürtleri değil, tüm Ortadoğu halklarını tehlikeye sokuyor. Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana Kürtlere karşı uygulanan katliamların kaynağı devletin ırkçı politikalarıdır.

Kürt sorununun barışçıl ve demokratik bir şekilde çözülmesi için Sayın Öcalan'ın birçok girişimi oldu. Fakat hükümet ayakta kalmak için savaş politikalarını devreye koydu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Ortadoğu'da yaşanan sorunların çözümüne ilişkin çözüm modeli var. Fakat egemen güçler, Suriye, İran, Libya, Irak ve Türkiye savaş politikaları ile bölgeyi daha da gergin bir hale getiriyorlar. AKP-MHP'nin faşist ittifakının anlayışının değişmesi lazım. Bu anlayış değişmediği sürece bu bölgedeki gerginlik devam edecek" diye konuştu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın en kritik süreçlerde ülkenin huzura kavuşması için çözüm girişimlerinde bulunduğunu hatırlatan Kandemir, konuşmasının devamında şunları belirtti: "Sayın Öcalan huzur ve barış müzakerelerini yürütecek aktörlerin en başında geliyor. Böyle bir rol ve misyonu olduğu için 21 yıldır tecrit altında tutuluyor. Hükümet tecridi devam ettirerek ayakta kalmaya çalışıyor. Eğer Kürt sorunu çözülürse Türkiye barış ve huzur ortamına kavuşur, bu durum da bu hükümet de yerle bir olur."

DEVLET SAVAŞ YÜZÜNÜ BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ

AKP iktidarının her alanda sorunlar yaşadığını belirten Kandemir, "AKP'nin savaş politikaları ve tecrit ısrarı gün geçtikçe Türkiye'nin ekonomisini bozuyor. İşsizlik en üst seviyede. Her yerde esnaflar kepenk indiriyor. Fakat AKP ve MHP'nin umurunda değil. İktidarda kalmak için Türkiye halklarını feda etmeye hazırlar. Siyaset yapmanın tüm yolları kapatılmış durumda. Bu gerginliğin ortadan kaldırılması ve tecridin sona ermesi için her zamankinden daha fazla mücadele etmemiz gerekiyor. Tecrit sona ermediği sürece Türkiye huzura kavuşmayacaktır."

Açlık grevi direnişlerinin ardından Öcalan ile görüşmelerin yapıldığını ve bu görüşmeler sonucu Türkiye toplumuna bir kez daha nefes aldığını vurgulayan Kandemir, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Sayın Öcalan görüşmelerinde 2013 yılındaki gibi sürece yaklaşıyor. Fakat devlet aklı devreye girmedi, tama tersi Kürt halkının değerlerine tekrar saldırı başlattılar. Sayın Öcalan'ın barış çağrısına belediyelere kayyum atayarak, tank ve toplarla Rojava'ya saldırarak cevap verdiler. Devlet bir kez daha savaş yüzünü gösterdi."