'Katliamcılar bırakılıyor, hasta tutsaklar ölüyor!'

İstanbul, Ankara ve İzmir'de hasta tutsakların durumlarına dikkat çekildi. Eylemlerde, katliamcılar bırakılırken, hasta tutsakların cezaevlerinde öldüğüne vurgu yapıldı.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun hasta tutsakların serbest bırakılması için Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği F Oturumu’nun 410’uncu hafta eylemi, bir kez daha polis tarafından engellendi. Engelleme üzerine açıklama İHD Şube binası önünde yapıldı. Bu haftaki eylemde kafasında platin bulunan epilepsi hastası Veli İlhan Özdemir’in durumuna dikkat çekildi.
Açıklamada bulunan İHD Hapishaneler Komisyonu Üyesi Taylan Bekin, "Artçı depremler sürekli olmasına rağmen tutuklular ancak 2 gün sonra başka cezaevlerine sevk edildiler. Bu durum bile mevcut iktidarın yaşamı korumak yerine kader ve tevekküle havale ederek ölümleri meşrulaştırmaya çalıştığının bir göstergesidir” dedi.
Veli İlhan Özdemir’in durumuna değinen Bekin, Özdemir’in 2015 yılında tutuklandıktan 14 ay sonra tahliye edildiğini aktardı. 2 Ocak 2017’de Özdemir’in ağır bir trafik kazası geçirdiğini dile getiren Bekin, Özdemir’in geçirdiği bu trafik kaza sonrası beyninde ameliyat olduğunu ve kafasına platin takıldığını anlattı. Bekin, “Kaza nedeniyle vücudunun sol tarafı felç olan Özdemir'e Doğubayazıt Hastanesi tarafından yüzde 85 felç raporu verildi” ifadelerini kullandı.

YAŞAM HAKKI RİSK ALTINDA

Bekin, "Ağrı Hastanesi’ne bağlı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Özdemir’e ‘kalabalık ortamda kalamaz, uzun yol gidemez’ raporu verildi. Rapora rağmen, onlarca insanla birlikte sağlık ve temizlik açısından olduğu kadar sık sık epilepsi ve buna bağlı sinir krizleri geçiren mahpusun yaşam hakkı risk altındadır” diye konuştu.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi üyeleri de hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve serbest bırakılmaları talebiyle Konak’ta bulunan Başbakanlık binası önünde açıklama yaptı.
Ege Tutuklu Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER), Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Örgütü, Barış Anneleri Meclisi ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı eylemde, kolon kanseri Devrim Ayık’ın durumuna dikkat çekildi.
İHD Şube yöneticisi Ahmet Çiçek, Ayık’ın tutuklanmadan önce ameliyat odluğunu ve bağırsaklarının bir bölümünün alındığını belirterek, tutuklanmasının ardından cezaevi koşullarından dolayı hastalığının tekrar nüksettiğini söyledi.
Doktorların hastanede tedavi altına alınması gerektiğini belirttiği ancak bunun aksine Ayık’ın cezaevine geri götürüldüğünü söyleyen Çiçek, “Yüzde 76 engelli Devrim Ayık, tahliye edildikten sonra, hastalığında, hapishanede kalabilmesine dair ne gibi bir gelişme olmuştur ki tutuklanmıştır? Doktorlar neden Devrim’in hangi suçtan tutuklandığını merak etmektedir. Doktor için suçun veya suçlunun niteliği değil, hastalığı önemli olmalıdır. Doktorlar, Devrim’in yatırılması gerektiğini söylemiş olmasına rağmen neden, komutanın söyleminden sonra, hemen çıkışı verilip hapishaneye götürülmüştür" dedi.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 282’nci haftasında İHD Ankara Şube önünde bir araya geldi. Eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, geçtiğimiz hafta Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde mide kanaması geçiren ancak götürüldüğü hastanede “yer olmadığı” gerekçesiyle geri gönderilen tutsak Hüseyin Polat’ın ölümüne dikkat çekerek, “Yüzlerce hasta mahpus cezaevinde ölümün kıyısında iken hâlâ cezaevlerinde tutuluyor. Bir elin parmaklarını geçmeyen mahpuslar ya ölümün kıyısına geldiklerinde bırakılıyor ya da kısa bir süreliğine cezası erteleniyor. Ama yalnızca kısa süreliğine infazları erteleniyor. Bunların büyük bir kısmı cezaevinden çıktıktan sonra yaşamını yitiriyor” diye konuştu.
Çevirmen, hasta tutsaklar ölürken, Sivas katliamı sanıklarından Ahmet Turan Kılıç’ın Cumhurbaşkanlığı affı ile serbest bırakılmasına da tepki gösterdi.
Eylemde, Antalya L Tipi Kapalı Cezaevinde kalan hasta tutsak Gazeteci Devrim Ayık’ın durumuna da dikkat çekildi.