Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis kararı

Türk yargısı Gezi Davası’ndan tutuklu yargılanan Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, ayrıca diğer isimlere de 18 yıl hapis vererek tutuklanmasını istedi.

Gezi Parkı protestoları nedeniyle yargılanan iş insanı Osman Kavala ile 16 hak savunucusunun yargılandığı Gezi Davası’nın karar duruşmasının ikinci oturumu, Çağlayan’da bulunan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma, avukat ve izleyicilerin sayısı gözetilerek 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi salonuna taşındı. Kavala, bulunduğu Silivri Cezaevinden Ses ve Görüntü Bileşim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılırken, yargılanan Mücella Yapıcı, Can Atalay, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Tayfun Kahraman ile avukatları da duruşmada hazır bulundu.

ÇEKİLME TALEBİNE RED

Söz alan Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar, “Siyasi bir lider ile arasındaki bağı açık eden bir hakimin karar verme mevkiinde bulunmaması gerekir. Bunlar üzeri örtülecek şeyler değil. Mahkemenin bir karar vermesi lazım. Bu karar davadan çekilme şeklinde veya üye hakimin çekilmesi şeklinde olabilir” dedi. Av. Bayraktar, söz konusu iddialar nedeniyle mahkemenin yargılamadan çekilmemesi halinde heyeti reddedecekleri uyarısında bulundu.

Bunun üzerine mahkeme, iddia makamına söz verdi. İddia makamı, “Taktir mahkemenin” dedi. Daha sonra kararını açıklayan mahkeme, çekilme ve ret taleplerinin yarılamayı uzatmaya yönelik olduğunu ileri sürerek, talebi reddetti.

TEK BİR SORU DAHİ SORULMADI

Daha sonra tekrar esas hakkında beyanlarını sürdüren Av. Bayraktar, davayı, “olağan dışı” olarak tanımladı. Bugüne değin dava kapsamında 20 hakimin değiştiğini dile getiren Bayraktar, “Davanın siyasi olduğu apaçık. Yargılama yapılmadı. Osman Kavala’ya bugüne değin bir tane soru bile sorulmadı. ‘Gezi parkına hiç gittiniz mi?’ diye soru da dahi sormadınız” dedi.

İÇİ BOŞ SİYASİ BELGE

Kavala’nın “organizasyoncu” olduğu iddiasına tepki gösteren Aytöre, içi boş siyasi belge ile karar alınmaması gerektiğini belirterek, “Bu davadan ceza çıkmaz. Bunu yapabilmeniz için hukuku çiğnemeniz gerekir” diye kaydetti.

Ardından dava kapsamında yargılanan sanıklara da son sözleri soruldu.

‘SUİSKAST EYLEMİDİR’

 Son sözleri sorulan Kavala, “AİHM’in hak ihlali kararından sonra aleyime sunulan delilerin hiçbiri beni suçla ilişkilendirip makul şüphe yaratmadığını açıkladıktan sonra delil olmayan delillerle hakkımda ağırlaştırılmış müebbet istenmesi hukuki değildir. Bu, aynen ikinci iddianamedeki suçlar gibi yargı kullanılarak yapılan bir suikast eylemidir” dedi.

MAHKEMEDEN CEZA

Kavala’nın son sözü ardından mahkeme, karar için duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet verdi. Mahkeme ayrıca Çiğdem Mater, Can Atalay, Mücella Yapıcı, Mine Özerden ve Tayfun Kahraman’a 18 yıl hapis vererek, haklarında tutuklama kararı verdi. Mahkemenin kararını açıklaması üzerine salonda bulunanlar “Her yer Taksim her yer direniş" ve "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları attı.

Tutuklama kararı verilen isimler polisler tarafından gözaltına alındı.