Kayıp yakınları, kayyum gasbını protesto etti

Kayıp yakınları, Amed, Batman ve İzmir’de adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemlerde kayyum gasbı da protesto edilerek, direniş mesajları verildi.

AMED
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla her hafta düzenledikleri eylemin 550’ncisini gerçekleştirdi. İHD Amed Şubesi'nin binasında düzenlenen eyleme, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ile kayıp yakınları ve insan hakları savunucusu katıldı.
Eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, '90’lı yıllarda ve öncesinde Kürtleri, dostlarını, yakınlarını, muhalifleri, hak savunucularını katleden devletin, bugün de iradelerini görmezden gelerek hiçleştirdiğini kaydetti.  
Zeytun, kayyum gasbına tepki göstererek, bunun, demokratik iradeye karşı bir darbe olduğunu söyledi.
HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ise belediyelerin dağa para gönderdiğine dair somut hiçbir şeyin sunulamadığına dikkat çekerek, iftiralara tepki gösterdi.
Hedef alınan eaşkanlık sisteminin kendileri için 'vazgeçilmez' olduğunu vurgulayan Peköz, "Devlet bu şekilde yönetildiği sürece biz de kafa tutmaya devam edeceğiz. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için hep beraber hareket etmemiz, mücadele etmemiz ve direniş göstermemiz gerektiğini ifade etmek istiyorum” dedi.
İHD Şube yöneticisi Gurbet Yavuz, Temmuz 1992’te Şırnak’ın Cizre ilçesinde polis baskısı nedeniyle ortadan kaybolan, bir süre sonra bir su değirmeninde elleri arkadan bağlı bir şekilde katledilmiş olarak bulunan zihinsel engelli Mesut Dündar’ın hikâyesini anlattı.

BATMAN
Batman'daki kayıp yakınları da İHD öncülüğünde 456'ncı kez bir araya geldi. Eyleme, kayıp yakınları ile insan hakları savunucuları, Özgürlükçü İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ile Barış Anneleri katıldı. İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Cumartesi Anneleri'nden Elmas Eren'i andı.
İnsan hakları savunucularından Mahfus Akgül, Amed'in Hani ilçesine bağlı Gömeç köyünde ikamet ederken 15 Ağustos 1994 tarihinde gözaltına alınan ve kendisinden haber alınamayan İbrahim Kartay'ın hikâyesini anlattı.   

İZMİR
İzmir’de İHD üyeleri ve kayıp yakınları, 12 Eylül darbesi döneminde gözaltında kaybedilen Hayrettin Elmas'ın akıbetini sordu. 
Konak’ta bulunan Eski Sümerbank önünde bir araya gelenler arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu da yer aldı. Bu haftaki eylemde akıbetini sorulan Hayrettin Eren'in kaybedilme hikâyesini İHD üyesi Deniz Bayrak okudu.
Bayrak, Cumartesi Anneleri'nden Elmas Eren'i de andı.