Kayıp yakınları, Mübariz ve Yaşar için buluştu

Amed ve Batman'daki kayıp yakınları, adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemlerde Kemal Mübariz ve Mehmet Yaşar'ın akıbeti soruldu.

AMED 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” şiarıyla her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 521'incisini gerçekleştirdi. Eylem İHD binasında yapıldı. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı.  

Eylemde konuşan İHD Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, ülkede en ağır insan halkları ihalelerinin devam ettiğini belirterek, cezaevlerinde yüzlerce insanın bedenini açlığa yatırdığını hatırlattı. Acer, tecride karşı açlık grevindeki Leyla Güven’in kritik durumda olduğuna dikkat çekerek, tecridin derhal sonlandırılmasını istedi.

İHD Şube Yöneticisi Adnan Örhan ise 1 Şubat 1994 tarihinde Cizre'de asker ve polislerce evine baskın yapılarak gözaltına alınan Kemal Mübariz’in kaybediliş hikâyesini paylaştı. 

Örhan, ev baskınında "İfade vermeniz gerekiyor, sizi karakola götüreceğiz" denilerek 29 yaşındaki Kemal ve ağabeyi Ömer'in Beyaz Toros’a bindirerek gözaltına alındığını söyledi. Nusaybin'e doğru yol alan Beyaz Toros’un Turgutlu Karakolu askerlerince yapılan yol aramasında durdurulduğunu ifade eden Örhan, şöyle devam etti:

“Mübariz kardeşleri götüren kişiler arama yapan askerlere bir kart gösterip 'istihbarattanız' diyerek aranmadan yollarına devam etti. Kemal ve Ömer Mübariz, Nusaybin İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürüldü. Onları getirenler üç gün içinde 100 milyon lira getirmesi ve hiç bir yere şikâyette bulunmaması durumunda kardeşi Kemal'in serbest bırakılacağını, aksi halde öldürüleceğini söyleyerek Ömer Mübariz'i serbest bıraktı. Aile parayı denkleştirdi, Ömer Mübariz ve bir kardeşi parayı evde gözaltı işlemini yapan kişilerden birine teslim etti. Parayı teslim alan kişi ‘Burada bekleyin, kardeşinizi getirmeye gidiyoruz’ dedi. Ama Kemal Mübariz, getirilmedi ve o günden sonra kendisinden bir daha haber alınamadı."

Ailenin tüm yasal girişimlerinin sonuçsuz kaldığını ifade eden Örhan, ailenin son olarak 25 Mart 2009 tarihinde Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na, dönemin Cizre Jandarma Komutanı Cemal Temizöz, Cizre Belediye Başkanı aynı zamanda korucubaşı Kamil Atak ve gözaltı işlemini yapan iki JİTEM mensubu hakkında suç duyurusunda bulunduğunu hatırlattı. Örhan, 19 Kasım 2009 tarihinde Kemal Mübariz'in kaybedilmesi ile ilgili açılan soruşturmada hala bir gelişmenin sağlanmadığını kaydetti. 

BATMAN

Batman’da ise kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, 427'nci hafta eylemini İHD Şube binasında düzenledi. Kayıp yakınları, İHD yöneticileri ve avukatların katıldığı eylemde, 31 Temmuz 1993 tarihinde Batman-Midyat garajında minibüsten indiği sırada faili meçhul cinayete kurban giden Mehmet Yaşar’ın hikâyesi, oğlu Sabahattin Yaşar’ın anlatımıyla dile getirildi. 

Sabahattin Yaşar’ın anlatımları şöyle:

“Herkesin bir öyküsü olduğu gibi benim babamın da bir hikâyesi vardı. Eşi, 8 çocuğu ve annesi ile İkiztepe (Gırbereşık) köyünde yaşardı. Bütün babalar gibi benim de babam çocuklarına özgür yarınlar bırakmak için öldü. Politik duruşunu sevmeyenlerin bile saygı duyduğu, dostlarının ve sevenlerinin çok olduğu bir kişiydi. Yarına dair hayalleri olan, insanların barış, eşit ve adil bir şekilde yaşamasını savunan eşsiz bir insan hakları savunucuydu. Maalesef OHAL’in getirdiği uygulamalarla kimsenin hesap soramadığı, insanların sus pus olduğu, sindirildiği, adaletin hakkıyla yerine getirilmediği bir öğlen vakti 31 Temmuz 1993 tarihinde gün ortasında insanlardan yürünemeyecek bir ortamda faili meçhul cinayete kurban gitti. Babam öldürüldüğünde ben 14 yaşında idim. Olaydan sonra açılan soruşturma dosyası neredeyse daha cinayetin kırkı bile çıkmadan 4 ay sonra kapatıldı. Verilen dilekçelerde cinayetin politik nedenlerle işlendiğine ilişkin itirazlarımıza rağmen söz konusu cinayet aydınlatıl(a)madı. Herkese bir gün lazım olacağı gibi biz de adalet, adalet, adalet diyoruz.”