Kayıplar haftası etkinlikleri başladı
Kayıplar haftası etkinlikleri başladı
Kayıplar haftası etkinlikleri başladı
Uluslararası Kayıplarla Mücadele Haftası etkinliklerinin startı, ICAD Türkiye Senksiyonu’nun, "Kaybedenler kaybedecek" sloganıyla düzenlediği eylemle verildi.
Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Komite (ICAD) Türkiye Senksiyonu, 17-31 Mayıs Uluslararası Kayıplarla Mücadele Haftası etkinliklerini Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdiği oturma eylemi ile başlattı. Oturma eyleminde üzerinde kayıpların fotoğraflarının bulunduğu ve "Stop disappearances / Kayıpları durdurun" yazılı pankart açılırken, kayıpların fotoğrafları ve kırmızı karanfiller taşındı. "Kaybedenler kaybedecek", "Katil devlet hesap verecek", "Kayıpları unutma unutturma", "Mehmet Ağar hesap verecek" sloganlarının atıldığı oturma eyleminde basın açıklamasını ICAD Türkiye Temsilcisi Ayşe Yılmaz yaptı. Yılmaz, açıklamasında 17-31 Mayıs Uluslararası Kayıplarla Mücadele Haftası'nın 17-19 Mayıs 1996 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşen 1'inci Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultayı'nın, ICAD'ı kurmaya karar vererek haftanın ilan edildiğini kaydetti.
Her hafta Galatasaray Meydanı'nda ellerinde karanfillerle kayıpların akıbetini soran Cumartesi Anneleri'nin 18 yıllık mücadele öyküsü olduğunu belirten Yılmaz, "Tarihler 1995'i gösterdiğinde faşist devlete karşı mücadele eden Hasan Ocak polis tarafından kaçırılır ve gözaltında kaybedilir. Hasan Ocak'ın yoldaşları ve ailesi kamuoyu yaratan etkili bir mücadele sonucunda Hasan Ocak'ın cesedine ulaşırlar. Bu mücadele devleti suçüstü yakalamış ve önemli oranda teşhir etmiştir" diye konuştu. Cumartesi Anneleri'nin yaptıkları oturma eylemlerinin 420'li haftalarında olduğunu belirten Yılmaz, kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılarak sorumluların yargılanması talebinin bölgede de Diyarbakır, Cizre ve Batman gibi kentlerde yapılan eylemelerle dile getirildiğini ifade etti. Yılmaz, kayıpların en çok yaşandığı 1990'lı yıllarda dönemin devlet yetkilileri Tansu Çiller, Mehmet Ağar, Süleyman Demirel gibi isimlerin 748 insanın kaybedilmesine imza atan suçlular olduğunu vurgulayarak, "Hükümetler değişti ama devletin tavrı, Ayhan Çarkın gibi bazı suçluların suçlarını itiraf etmesine karşın değişmedi" diye konuştu.
Yılmaz'ın ardından gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak söz aldı. Ocak, "Gözaltında kayıplar gerici rejimlerin politikasıdır. Kayıplar Haftası'nın bir unsuru da bu politikaların altını çizmektir" diyerek Arjantin'de kayıpların akıbetinin açıklanarak suçluların cezalandırıldığını dile getirdi. 1995 yılında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kayıp yakınlarını görmezden gelmekten vazgeçmeye çağırdı.
Açıklamaların ardından eylem sona erdi.