Kayyum darbesi çok sayıda kentte protesto edildi

HDP Şırnak, Urfa, Antep, Malatya, Amed, Dersim'de kayyum gasplarını protesto etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), birçok il ve ilçede kayyum gasplarını protesto etti.

ŞIRNAK

Şırnak merkez, Silopi ve İdil ilçelerinde, HDP’nin 3 büyükşehir belediyesine atanan kayyumlar protesto edildi. HDP il ve ilçe örgütü binaları önünde yapılan açıklama ve oturma eylemlerinde parti binaları onlarca zırhlı araçla ablukaya alındı.

Şırnak merkezde yapılan protesto eylemine partililerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

HDP İl Eşbaşkanı Zeki İrmez, kayyumlarla seçme ve seçilme hakkının gasp edildiğini vurguladı. İrmez, "AKP-MHP iktidarı son yıllarda otoriterliği büyütürken iki temel ideolojik aygıtı daha devreye koymuştur. Birincisi tecrit politikası, ikincisi ise kayyumlardır" dedi.

Silopi ilçesindeki protesto eyleminin adresi ise HDP İlçe Örgütü binası önü oldu. Silopi Belediye eşbaşkanları Adalet Fidan ve Süleyman Şavluk ilçe çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, üzerinde “İrademe dokunma” yazılı pankart açıldı.

Eylemde konuşan HDP Silopi İlçe yöneticilerinden Suphi Kulat, "Bizler demokrasi bu ülkenin karanlığa gömülmemesi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kürtler ve dostları demokrasi mücadelesi ile kayyım anlayışına karşı direnecektir” dedi.

İdil ilçesinde de polis ablukasına rağmen parti binası önünde açıklama yapıldı. Çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. HDP Kadın Meclisi'nden Medya Hezer, kayyum atamalarını asla kabul etmeyeceklerini vurguladı.

URFA

HDP Urfa İl Örgütü’nün il binası önünde yapmak istediği basın açıklaması öncesi, bina çevresi polisler tarafından ablukaya alındı. Parti binası önüne gelen herkesi Genel Bilgi Taraması 'ndan (GBT) uygulamasından geçiren polisler, açıklama sonrasında yapılmak istenen oturma eylemini gözaltı tehdidiyle engelledi.

Eylemde konuşan İl Eşbaşkanı İsmail Karadağ, kayyumların tekçi zihniyetin ürünü olduğunu belirtti. Karadağ, “AKP- MHP iktidarı son yıllarda otoriterliğini büyütürken iki temel ideolojik aygıtı devreye koymuştur. Birincisi tecrit, ikincisi ise kayyum politikalarıdır" dedi.

ANTEP

HDP Antep İl Örgütü’nün Yeşilsu Parkı’nda düzenlemek istediği oturma eylemine polis engel oldu. Antep Valiliği’nin kentte aldığı eylem etkinlik yasağı kararını gerekçe gösteren polisler ile HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul arasında tartışma yaşandı.

Polisin tüm engellemelerine rağmen HDP'liler açıklamalarını burada yaptı. İl Eşbaşkanı Müslüm Kılıç, son iki yıl içerisinde otoriterliğini arttıran AKP-MHP ittifakının kayyumlar ve tecrit olmak üzere iki ideolojik aygıtı devreye koyduğunu ve bu politikaların demokrasi önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

Basın açıklamasının ardından yarın tekrardan aynı saatte Yeşilsu Parkı’nda oturma eylemi için bir araya geleceklerini söyleyen grup, dağıldı.

MALATYA

HDP Malatya İl Örgütü de kayyum gasbını parti binasına düzenlediği toplantıyla protesto etti. Toplantıda konuşan İl Eşbaşkanı Kemal Gedik, kayyum politikasıyla ülkenin soluk borusunun kesildiğini belirterek, “Ne kadar hukuksuzluk yapılmak istenirse istensin, Kürtler ve dostları demokrasi mücadelesi ile kayyım anlayışına direnecektir” dedi.

DERSİM

HDP Dersim İl Örgütü, kayyum gasplarını protesto etmek amacıyla Sanat Sokağı’nda Demokrasi Nöbeti başlattı. “İrademe dokunma” pankartının açıldığı eyleme, HDP il eşbaşkanları, sivil toplum örgütü yöneticileri, HDP Akpazar Belediye Eşbaşkanları Songül Doğan ve Orhan Çelebi katıldı.

Açıklamayı yapan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Özlem Toprak, kayyumların atandığı 19 Ağustos’ta bir kez daha demokrasinin en temel kriterlerinden biri olan seçme ve seçilme hakkının gasp edildiğini, demokrasiye darbe yapıldığını belirtti.

Toprak, eylemlerinin kayyumlar geri çekilene kadar süreceğini söyledi.

AMED

Amed'in Silvan ilçesinde HDP'liler parti binası önünde Demokrasi Nöbeti tuttu. Silvan Belediye Eşbaşkanı Abbas Hilmi Azizoğlu, partililer ve halkın katıldığı eylemde konuşan HDP Silvan İlçe Eşbaşkanı Kenan Kaydu, kayyum uygulamalarının kültürel, ekonomik ve siyasal bir kırıma dönüştüğünü ifade ederek, “Kayyumlar halkın, kültürel değerlerin, anadilin, doğanın, kadının, sanatın ve Kürdün düşmanıdır. Gücünü de Ankara’dan desteklenen cezasızlık anlayışından almaktadır” diye konuştu.