Kayyumlar darbe geleneğidir

Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin iktidar tarafından gasp edilmelerine tepki gösteren Alevi kurumları temsilcileri, kayyumların darbe geleneği olduğuna dikkat çekti.

Demokratik Alevi Derneği Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği MYK üyesi Özgür Kaplan ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Metin, Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine karşı tepki gösterdi. Kürdistan'a giderek HDP'li belediye eşbaşkanlarına destek ziyaretinde bulunan Alevi kurumları iktidarın gaspına karşı halkın yanında olduklarını belirtti.

Alevilerin kayyumun ne demek olduğunu çok iyi bildiğini söyleyen Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, "Tarihimize baktığımızda 1600-1800'lü yıllarda Alevilerin serçeşmesi olan Hacı Bektaş Vakfına Osmanlı devleti kayyum atamıştı. Bizim inancımızla örtüşmeyen bir çalışma yapmıştı. Kayyum asimilasyondur, şiddettir, rızasız bir çalışmadır. İnancımızda biz kayyumu böyle tarif ediyoruz. Siyasi iktidar Van, Diyarbakır ve Mardin’de sandıkla başaramadığını kayyumla elde etmeye çalışmıştır. Biz Aleviler rıza toplumuyuz. Aleviler halkın iradesini gasp edip kayyum atayan baskıcı zihniyeti asla kabul etmemiştir. Biz seçilmiş iradenin, halkın yanındayız. Görevden alınan başkanların ve partinin yanındayız" diye konuştu.

‘ALEVİLER OLARAK HAKSIZLIĞA KİM UĞRAMIŞSA ONUN YANINDA OLACAĞIZ’

Halk oylarıyla gelen, halkın iradesiyle seçilmiş belediye başkanlarının kanun boşluklarından yararlanılarak görevlerinden uzaklaştırıldığını vurgulayan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Metin tepkisini şöyle dile getirdi: "Kanunen bir sıkıntı varsa yeniden seçim yapılır ve halk tasarrufunu kullanır. Biz ABF olarak din, dil, ırk ayrımı yapmadan haksızlığa uğramış kim olursa olsun yanında olacağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz. "

Alevilerin kayyumun yanında yer almasının mümkün olamayacağının altını çizen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, "Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Eşbaşkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanmasına biz Aleviler olarak 7’den 70’e karşıyız. Hiçbir Alevinin kayyumdan yana olması mümkün değildir. Çünkü Aleviler tarih boyunca kayyumlardan çok çekmiştir. Dernek Genel Başkanı olarak ve sadece yurttaş olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki kayyumlar halkın iradesine yapılmış bir gasptır, saldırıdır, siyasi bir darbedir. Bir an önce belediye başkanı arkadaşlarımızın görevlerine iadesini istiyoruz. Çünkü bu bir darbe geleneğidir. Bu darbe geleneğinin kayyumlar üzerinden sürdürülmesine karşı çıkıyoruz" dedi.

AKP GERİLİM YARATARAK SİYASAL ÖMRÜNÜ UZATMAYA ÇALIŞMAKTA

Kurum olarak “Toplumsal Hafıza Müzesi” kurma çalışmalarının sürdüğüne değinen Pir Sultan Abdal MYK Üyesi Özgür Kaplan ise şunları belirtti: "Bu bağlamda birçok şehirde konserlerimiz olacak. Fakat Diyarbakır'daki konserimizi iptal ettik nedeni ise gayet açık. Dostlarımızın iradesi gasp edilmişken kayıtsız kalamayız. Kayyum atamaları karşısında bölge halkının nasıl hissettiğini en iyi Aleviler anlıyor. Çünkü bizim hemen hemen tüm yaşam alanlarımıza yüzlerce yıldan bu yana kayyum dayatılmaktadır. AKP’nin bu halk iradesini tanımaz tavrına ne Kürtler ne de Aleviler yabancıdır. Biz köklerimizin üzerinde onurlu bir halk olarak yürümekteyiz. Aslında AKP panik yaşamakta ve gerilim yaratarak siyasal iktidarının ömrünü uzatmaya çalışmaktadır."