KCD-E görev bölümü yaptı

KCD-E görev bölümü yaptı

Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCD-E) yürütme kululu, ilk toplantısını gerçekleştirerek görev bölümü yaptı. Kendini 12 komisyon tarzında örgütleyen KCD-E yürütme kurulu, eşbaşkanlık sistemini esas alacak.

Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu (KON-KURD)’un 19. Olağan Kongresinde, KON-KURD’un yerine ilan edilen Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi KCD-E’nin yürütme kurulu, ilk toplantısını yaptı.

Görev bölümüne giden 22’si kadın, 57 kişilik yürütme kurulu üyeleri, kendilerini “Örgütlenme, Eğitim, Kadın, Gençlik, Dışilişkiler, Kürt Dili ve Tarihi, Kültür ve Sanat, Hukuk, Basın-yayın, İnançlar, Maliye ve Spor” olmak üzere, 12 komisyon şeklinde örgütledi.

EŞ BAŞKANLAR SONGÜL KARABULUT VE İSMET KEM

Ayrıca eş başkanlık sistemini esas alan KCD-E’nin ilk eş başkanlıklarını, Songül Karabulut ve İsmet Kem üstlendi. Yanısıra eş başkanlar ve komisyon sözcülerinden oluşan koordinasyon kurulunu belirleyen KCD-E yürütme kurulu, kendini Avrupa genelinde örgütlemek ve dönemsel pratik çalışmalarını gerçekleştirmek için de, yıllık planlamasını geliştirdi.

3 ayda bir toplanacak olan KCD-E Yürütme Kurulu, başta örgütlenme olmak üzere, planlanan çalışmalarının, tüm ülkelerde gerçekleşmesi ve başarısı için çeşitli alanlarda faaliyet yürüten Avrupa’daki ulusal-toplumsal tüm Kürt ve Kürdistani demokratik kurum ve kuruluşlarına, KCD-E’ye üye olma ve aktif katılım çağrısında bulundu.

175 derneğin bağlı olduğu, Avrupa genelinde 10, Avustralya ve Kanada’dakilerle birlikte 12 federasyonu çatısı altında bulunduran Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu KON-KURD, geçtiğimiz 6 Temmuz’daki 19. Kongresi’nde, yapısal ve tüzüksel olarak bir dizi değişiklik ve yeniliğe gitmişti.

Kongre’de, geçen 19 yıl içinde Avrupa’daki Kürt ve Kürdistanlıların siyasal, kültürel, toplumsal, eğitsel, ekonomik birçok sorununun çözümüne ilişkin önemli çalışmalar yapılmış olmakla birlikte, her şeyin son derece hızla değiştiği ve yenilendiği bir zamanda, en başta, Kürt halkının ulusal-toplumsal özgürlük ve demokrasi mücadelesinin, başarı ve gelişme anlamında önemli sonuçlara ulaştığına vurgu yapılmıştı. Bu durumun Avrupa’da da Kürt halkı ve temsilcisi kurum ve örgütlenmeler için daha yaygın, fazla, çeşitli, yeni örgütlenme, çalışma ve gelişme imkanlarını, araçlarını, koşullarını ortaya çıkartığı belirtilmiş, 1990’lı yıllara kıyasla, Avrupa’daki Kürt toplumunun siyasal, sosyal, ekonomik, eğitim, kültürel olarak dünya görüşünde, yaşam ve ilişkilerinde ciddi yenilenme ve değişimler meydana geldiği hatırlatılmıştı. Özellikle burada doğan ve büyüyen ikinci-üçüncü kuşak Kürt realitesinin, her geçen gün daha fazla toplumsal ve siyasal yaşamın temel dinamiği haline geldiğine dikkat çekilmiş, dolayısıyla daha da çeşitlenen, farklılaşan, değişen ihtiyaç ve sorunlar kadar, değişik alanlarda gelişen yeni kurumlar, örgütlenmeler, birlikler, vakıf, akademiler, meclisler, basın-yayın organlarıyla birlikte konfederasyon, federasyon ve derneklerden beklentilerin de arttığı kaydedilmişti.

Bu çerçevede ihtiyaç ve beklentilere denk tarz ve tempoda, var olan kurumsal yapısını daha kapsayıcı, katılımcı, üretici ve akıcı-işler bir kurumsal sisteme ve temsil gücüne kavuşturma kararına ulaşan KON-KURD, bundan böyle kendisini, Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi, kısa adı KCD-E olarak devam ettireceğini ilan etmişti. Buna göre KCD-E, artık sadece Avrupa’daki Kürt ve Kürdistanlıların dernek federasyonlarının çatı örgütü değil, kadın, gençlik, kültür-sanat, spor, ekonomik, dış ilişki, mesleki, inanç, eğitim, dil-tarih, vb. alanlarda faaliyet yürüten çok sayıdaki kurum ve kuruluşun ülkeler düzeyindeki yapılanması olan birlik, federasyon, inisiyatif ve konfederasyonların, Avrupa genelinde kurumlaşmış örgütlenmesini ifade ediyor.