‘KCK’ İstanbul ana davası delil ikamesi ile devam ediyor

‘KCK’ İstanbul ana davası delil ikamesi ile devam ediyor

111'i tutuklu 205 kişinin yargılandığı "KCK" İstanbul ana davasında savunma yapan BDP PM Üyesi Tacettin Karagöz, "Bu ülkede barışın inşası için bu mahkeme gereken rolü oynamalıdır" dedi. 

"KCK" adı altında 2011 yılında düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan ve haklarında dava açılan, aralarında Kürt siyasetçiler ile insan hakları savunucularının da bulunduğu 111'i tutuklu 205 kişinin yargılandığı "KCK" İstanbul ana davasının 5'inci duruşmasının 6'ncı oturumu Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısında bulunan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde savunmalarla devam ediyor. Kürtçenin Dimilkî lehçesinde savunmasını veren BDP İstanbul İl Yöneticisi Erdoğan Gündüz, BDP'nin hak, hukuk, kadın, gençlik, ekolojist ve muhaliflerin partisi olduğunu söyledi. BDP'nin bu topraklara barış gelmesi için çalışmalarının olduğunu ifade eden Gündüz, "Bizim yaptığımız çalışmalar parti çalışmaları ve barış çabalarıdır" dedi. Gündüz'ün delil ikamesinin ardından BDP PM üyesi Tacettin Karagöz savunmasını tercüman eşliğinde Kürtçenin Kurmancî lehçesinde verdi. "Burada bir halkın iradesi yargılanıyor" diyen Karagöz, "Biz hakikat, adalet, özgürlük ve eşitliğin olmadığı yerde, bu dört erdem için mücadele verdik. Bugün de tarihi bir gündür. Yüz yıllık Kürt sorununda son 30 yılda büyük bir mücadele verildi. Bunun için başlatılan sürece destek sunuyorum" dedi. 

Bir halkın inkar edilmesiyle o halkın kendini ifade etmek için kullandığı bütün yöntemlerin "suç" kapsamında ele alındığına dikkat çeken Karagöz, "Onun için bizim yaptığımız bütün çalışmalar bu zihniyetle ele alınıyor. Bir bilge, 'En rahat olan yastık, vicdandır' diyordu. Evet bizim vicdanlarımız çok rahat. Bizim hak ve hakikatimiz burada yargılanıyor" dedi. Ortadoğu halklarının Kürtlerin emeği ile bir çok kazanım elde ettiğini ifade eden Karagöz, "Ancak biz Kürtler bu ülkelerin sadece vatandaşı olduk. İslam ümmeti için biz yetim kaldık. İslam dünyası için önemli olan Kudüs şehrini Kürt olan Selahattin Eyyubi fethetti. Halk olarak egemen olmaya çalışmadık. Eşit bir yaşam istedik. Fakat her zaman tırnak olan biz, et olan ise diğer halklar oldu. Esas kardeşlik tırnak ile et kardeşliği değildir. Bana göre siyasi ve kültürel açıdan kardeşliğin kurulması gerekiyor. Yargılanmamız Kürt ile Türk kardeşliğini ortaya koymaya yetiyor. Çoğu arkadaşımız kendi anadilinde kendini gerektiği gibi ifade edemiyor. Bu bizim eksikliğimiz değil, bu ülkenin şaheseridir. Siyaset açılan yaraları tedavi etmek zorunda. Eğer mevcut siyaset açılan yaraları tedavi etmek isterse bunun için yargının da üstüne düşeni yapması gerekiyor. Bu ülkede barışın inşası için bu mahkeme gereken rolü oynamalıdır" diye konuştu. 

Karagöz'ün delil ikamesinin ardından duruşmaya öğle arası verildi. Öğle arasının ardından BDP İstanbul eski Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar'ın savunmasını yapması bekleniyor.