KCK ve KONGRA GEL’den ‘Siyasi Tutum Belgesi’

KCK ve KONGRA GEL’den ‘Siyasi Tutum Belgesi’

KONGRA GEL ve KCK, KONGRA GEL 9. Genel Kurulu’nda, demokratik siyasi çözüm sürecine ilişkin alınan kararları kamuoyuna duyurdu. ‘Siyasi Tutum Belgesi’ adıyla yayınlanan belgede, Kürdistan’ın 4 parçasında izlenecek temel siyasi tutum, 10 başlık altında sıralandı.

30 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında Medya Savunma Alanları’nda gerçekleşen KONGRA GEL 9. Genel Kurulu’nun yankıları sürüyor.

KONGRA GEL ve KCK, Kürdistan’ın 4 parçasında önümüzdeki dönemde izlenecek temel siyasi tutumunu bir belgeyle kamuoyuna duyurdu. “Siyasi Tutum belgesi’nde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı demokratik siyasi çözüm sürecine dair önemli kararlar göze çarpıyor.

Belgeye göre; ateşkes durumunun korunması ve geri çekilme planı Genel Kurul’da onaylanırken, çeşitli güçlerden gelebilecek saldırılar karşısında gerillanın aktif savunmaya hazırlıklı olması karar altına alındı.

Genel Kurul AKP tarafından sürecin sabote edilmesi veya sürecin giderek bir oyalama ve aldatma politikasına dönüştürülmesi durumunda Kürt hareketinin, “Öcalan’ın duruşuna göre tutum geliştirmesi”ni de kararlaştırdı.

9. Genel Kurul’un kararlaştırdığı ‘Siyasi Tutum Belgesi’ gerekçe ve kararları şöyle:

"2011-2012 yıllarında Kuzey Kürdistan'da Devrimci Halk Savaşı Hamlesi biçiminde gelişen devrimci direniş, AKP hükümetinin “PKK'yi silah zoruyla imha ve tasfiye etme planı”nı boşa çıkartarak Kürdistan Özgürlük Hareketi'nin yenilmezliğini bir kez daha kanıtlamıştır.

2013 yılına girişle birlikte Suriye üzerindeki mücadelede hızlanan bir çözüm arayışı durumu ve bunun siyasal uzlaşma ile gerçekleşme olasılığı öne çıkmıştır. Bu durumda 19 Temmuz devrimi ile Rojava Kürdistan'da giderek belirginleşen Kürt ulusal demokratik yapılanışı temel demokratik çözüm güçlerinden biri olarak büyük önem kazanmıştır. Bu gelişmeler AKP hükümetinin bu alana yönelik politikalarında da başarısız kalmasına yol açmıştır.

AKP’NİN TOPYEKÜN SAVAŞ KONSEPTİ YENİLGİYE UĞRADI

Suriye politikasında başarısız kalan ve PKK’ye karşı yürüttüğü topyekün özel savaş konsepti temelindeki  imha ve tasfiye planı yenilgiye uğrayan AKP hükümeti, yaklaşan seçim sürecini de değerlendirerek “silahlar sussun, fikirler konuşsun”  söylemi temelinde bir değişiklik yapmak zorunda kalmıştır.

Yaşanan bu gelişmeleri ve AKP’nin Özgürlük Mücadelemiz karşısında zorlanan ve sıkışan durumunu değerlendiren Önder Abdullah Öcalan, TC heyetiyle İmralı’da yeniden diyaloga geçerek Türkiye’nin demokratikleştirilmesi temelinde Kürt sorununun demokratik siyasi çözümünü gerçekleştirecek yeni bir süreç başlatmayı gerekli görmüştür. Bu temelde yürütülen tartışmalar sonucunda hazırladığı yeni Yol Haritası’na Hareketimiz ve AKP hükümeti tarafından “Evet” denilmesi üzerine Amed Newrozunda tarihi Özgürlük ve Demokrasi Çağrısını yapmıştır. Kürt sorunuyla ilgili tüm tarafları “silahları susturmaya ve sorunları siyasal mücadeleyle çözmeye” çağırmıştır.

KÜRT TARAFI 2.AŞAMANIN GÖREVLERİ İÇİN ÇALIŞMAKTA

Önder Abdullah Öcalan’ın yeni Yol Haritası’nı ve Newroz Çağrısını değerlendiren Hareketimiz, ilk önce elinde tuttuğu esirleri serbest bırakarak, 23 Mart 2013 tarihinden itibaren de ateşkes ilan etmiştir. Hareketimizin Yönetimi, 25 Nisan tarihinde yaptığı basın açıklaması temelinde de 8 Mayıs’tan itibaren Kuzey Kürdistan'daki gerilla güçlerinin Medya Savunma Alanlarına planlı ve kademeli geri çekilmesi sürecini başlatmıştır. Bu sürecin birinci aşaması 1 Haziran tarihi itibariyle başarıyla tamamlanmış olup, şimdi ikinci aşamaya geçiş ve görevlerin başarılması için çalışılmaktadır.

‘AKP’NİN OYALAYICI YAKLAŞIMI CİDDİ ENGELDİR’

Ancak Hareketimiz tarafından ikinci aşamaya geçiş düzeyine bir ay öncesinden ulaşılmış olunmasına rağmen, AKP hükümetinin ikinci aşamaya geçiş adımlarını atmaması, oyalayıcı ve süreci  basitleştirici yaklaşımı, demokratik kitle eylemlerine dönük baskıcı tutumu sürecin hızlı ve başarılı bir biçimde geliştirilmesi önünde ciddi engel  oluşturmaktadır.

 Bütün bu gelişmeleri çok yönlü olarak tartışan ve değerlendiren Kongra Gel 9. Genel Kurul Toplantısı, aşağıdaki hususların karar altına alınmasını uygun görmüştür:

10 MADDEDE YENİ SÜREÇ TUTUMU

-Önder Abdullah Öcalan’ın yeni Yol Haritası ve Newroz Çağrısıyla ortaya koyduğu, adına “Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşamı İnşa Süreci” dediği ve demokratik siyasal mücadele hamlesiyle başarılmasını öngördüğü demokratik siyasal çözüm sürecinin kabul edilmesi ve bunun gerektirdiği tüm görevlerin başarıyla yerine getirilmesi.

-Bu temelde Yürütme Konseyi Başkanlığı’nın 23 Mart’tan itibaren geliştirdiği ateşkes ve geri çekilme durumunun onaylanması.

-Yeni bir karar olmadıkça HPG güçleri tarafından ateşkes durumunun korunup geri çekilme planının uygulanması. Bunun demokratik siyasi çözüm sürecine paralel ve planlı bir biçimde yürütülmesi.

-AKP hükümeti üzerinde siyasal baskı oluşturmak üzere halk serhıldanları temelinde demokratik siyasi mücadele hamlesinin tüm toplumsal dinamiklerin harekete geçirilmesi temelinde etkili bir biçimde geliştirilmesi.

-Halk serhıldanlarının Türkiye'ye yayılması, Barış ve Demokrasi Konferansı’nın aldığı kararları pratiğe geçirmek üzere yoğun bir eylem ve örgütsel çalışma içinde olunması. Türkiye demokratik siyasetinin örgütlenmesinin demokratik güçlerle birlikte ve seferberlik düzeyinde yürütülmesi.

-Çeşitli güçlerden gelebilecek olası saldırılar karşısında gerillanın aktif savunmaya her an hazırlıklı olması. Gerektiğinde misilleme hakkını kullanması.

-AKP tarafından sürecin sabote edilmesi veya sürecin giderek bir oyalama ve aldatma politikasına dönüştürülmesi durumunda Yönetimimizin Önder Abdullah Öcalan’ın duruşuna göre tutum geliştirmesi."

-Rojava’da üçüncü çizgi olma temelinde şimdiye kadar sürdürülen siyasetin daha da geliştirilerek geçici seçim yönetiminin ilan edilmesi ve bunun bir Kürt mahalli idaresini inşa düzeyine ulaştırılması.

-Başur’da diğerlerinden farklılığımızı ve demokratik modernite çizgimizi ortaya koyan bir mücadelenin daha aktif bir biçimde yürütülmesi. Önümüzdeki seçimlerin demokratik güçler tarafından kazanılması ve Kürdistan Ulusal Konferansı’nın toplanması için çaba harcanması.

-Rojhilat’ta İran devletiyle PJAK arasında var olan mevcut ateşkesin devamı için çalışılması. İran rejiminin geliştirebileceği farklı yaklaşımlara karşı da hazırlıklı olunması.