Kerkük sorunu yeniden alevlendi

YNK Kerkük temsilcileri peş peşe KDP üyelerinin katılmaması ve Kerkük’e dönmemesinden ötürü Kerkük il meclisinin toplanmadığını belirtti. KDP Kerkük-Germiyan sorumluluğuna atan Kemal Kerküki ise KDP’nin bu şartlarda Kerkük’e dönmeyeceğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde YNK Politbüro Üyesi ve Kerkük Teşkilat sorumlusu Aso Mamend, Kerkük’teki sorunları KDP ile çözeceklerini, başta siyasi sorunlar olmak üzere Kerkük’te yaşanan sorunların tamamını çözmek için KDP ile görüşmelere devam ettiklerini açıklamıştı.

Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani, Kerkük’te yaşanan sıkıntılardan dolayı il meclisi toplantılarının yapılamadığını söylerken, KDP il meclisi üyelerinin toplantılara katılmamasına işaret etti.

Rebwar Talabani, 16 Ekim 2017’den beri Kerkük’te yaşanan sıkıntılardan dolayı il meclisi toplantılarının kentte yapılamadığını söyledi.

Kürdistan veya Irak’ın başka bir yerinde il meclisi toplantılarını yapmalarının mümkün olduğunu belirten Talabani, 16 Ekim olaylarının ardından gerekli durumlarda toplantıların Erbil’de yapıldığını ifade etti.

Kerkük İl Meclisi YNK Üyesi Elmas Fazıl, KDP’nin meclis üyelerinin Kerkük’e dönmesi için çabaladıklarını belirterek, meclisin toplanması için bir an önce KDP üyelerinin de dönmesi gerektiğini söyledi.

Kerkük olaylarından sonra güçlerini ve üyelerini Kerkük’ten geri çeken KDP’nin tekrar Kerkük’e dönmesi için YNK çaba gösteriyor. YNK, KDP'nin dönmesi için birçok kez çağrıda bulundu ancak KDP Kerkük Meclisi üyeleri, geri dönmeleri için KDP’nin karar vermesi gerektiğini açıkladı.

KDP’nin tekrar Kerkük’e dönmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kerkük Vilayet Meclisi YNK Üyesi Elmas Fazıl, YNK'nin meclis üyelerinin dönmesi için KDP ile birçok kez toplantı yaptığını ancak kararı KDP’nin vermesinin belirtildiğini aktardı.

KDP'nin kardeşlik ve Kürtlük esasıyla hareket etmesi durumunda toplantının olabileceğini söyleyen Elmas, "Eğer Kürt ve kardeşlik listesi üyeleri olduklarını düşünüyorlarsa Kerkük İl Meclisi toplantısına katılmalılar. Çünkü ancak o zaman yasaların belirlediği üye oranı tamamlanmış olur ve Kerkük'te yeni bir valinin seçilmesi için seçim yapabiliriz" dedi.

Tüm bu çabalara rağmen KDP İl Meclisi üyeleri Kerkük’e dönmediği ve ilk meclis toplantıları yapılmadığı için Kerkük valisi hâlâ seçilmiş değil. Bundan ötürü Irak tarafından 16 Ekim’den sonra Kerkük’e atanan Vali Rakan Said Cuburi Kerkük valilik görevini yürütüyor.

KEMAL KERKÜKİ'DEN YNK'YE CEVAP

KDP içindeki yeni görev düzenlemesinden ötürü Kerkük-Germiyan sorumluluğuna getirilen Kemal Kerküki, görevi devir alma sırasında yaptığı açıklamalarda, YNK yetkililerinin Kerkük’e ilişkin yaptıkları açıklamalara cevap verdi. Kerküki, “Kerkük işgal edilmiş bir kenttir. KDP bu şartlarda Kerkük’e dönmeyecek” dedi.

KDP’nin Kerkük’e onurlu bir şekilde döneceğini söyleyen Kerküki, isim vermeden YNK’ye şu sözlerle yüklendi: “İhanetçiler 16 Ekim’den sonra Kürdistan Bölgesi’ni ortadan kaldırmak isteyenlerle birlike hareket ettiler. Şahsi menfaatler için anlaştılar ve Kerkük’ü teslim ettiler."

Bu karşılıklı açıklamalar KDP ile YNK’nin Kerkük konusunda anlaşamadıklarını, anlaşamadıkları için Kerkük sorununun çözülmediği gösteriyor. Ayrıca dün Kerkük ve Germiyan sorumluluğuna getirilen KDP’li Kemal Kerküki'nin yaptığı sert açıklamalar, Kerkük sorununun yeniden alevleneceğini gösteriyor.

SORUNUN ÇÖZÜLMEMESİ KÜRTLERE KAYBETTİRİR

Kerkük sorununun çözülmemesiyle birlikte başta Kerkük olmak üzere geçen yıl 16 Ekim’de Irak ordusu ve Heşdi Şabi’nin müdahale ederek ele geçirdiği tartışmalı bölgeler Mendeli, Xaneqin, Xürmatü, Dakuk'a, atanmış vali tarafından yaklaşık 12 bin Arap aile yerleştirildiği, demografik değişiklik yapıldığı yönünde bilgiler var. Ayrıca tartışmalı bölgelerde sorumlusu Kürt olan 47 görevin Kürtlerden alındığı belirtiliyor. Bütün bunlar Kerkük sorununun çözülmemesi, tartışmalı bölgelerin tamamının sorunlu kalması ve Kürtlere kaybettirmesi demek.