Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Merkezi, 6 aylık hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapor, sendikanın genel merkez binasında düzenlenen toplantıda, KESK MYK Üyesi Fatma Çetintaş tarafından açıklandı.
Cumhuriyet tarihinin en karanlık döneminin yaşandığını belirten Çetintaş, yaşananların "savaş" olduğunu vurguladı. Çetintaş, "Sadece Cizre'de 165'in üzerinde cenazenin tankla-topla yerle bir edilen bodrumlardan çıkarılması, cenazelerin çoğunun tanınmayacak halde yakılmış olması bu dönemin hafızalardan silinmeyecek olaylarından biri olmuştur" dedi.
Ankara eylemine de değinerek, hükümet politikalarının sonucu olarak kimsenin can güvenliğinin kalmadığını vurgulayan Çetintaş, Tahir Elçi Cinayeti, Amed, Suruç ve Ankara katliamlarına da dikkati çekerek, "devlet güçlerinin yargılandığı davaların beraatla sonuçlanarak cezasızlık" politikası yürütüldüğünü söyledi.
Çetintaş, muhalif kamu emekçilerini tasfiye etmeyi amaçlayan genelgeye de işaret ederek, bu genelgenin gelinen sürecin uzantısı olduğunu söyledi. Çetintaş, 12 Eylül ve 28 Şubat darbelerinde gördüğümüz benzer uygulamalar bu kez AKP sivil darbesinde hayata geçirilmiştir" diyerek, şöyle devam etti:
'AKP VE SARAY EMEKÇİLERE DE SAVAŞ BAŞLATTI'
"İçeride ve dışarıda estirdiği savaş rüzgarını arkasına alan, oluşan kaotik ortamda, yapılan her demokratik eylem ve etkinliği terör faaliyeti, muhalif tüm kesimleri de 'terörist, hain' ilan eden Saray ve AKP çalışma yaşamında da bir savaş başlatmıştır. Başta iş güvencemiz ve kıdem tazminatı olmak üzere haklarımıza yönelik bu saldırılar bu savaş ortamında hızla yasallaştırılmak istenmektedir. Modern köleliğin mezat meydanı görevi görecek olan istihdam büroları ile ilgili düzenleme de bu girişimlerden biri olmaktadır."
HAK İHLALLERİ
Çetintaş'ın açıkladığı rapora göre, son 6 ayda sadece KESK üyelerinden 284'ü sürgün edildi, 4 kişiye kıdem durdurma cezası verildi, 103 kişiye aylıktan kesme ve idari para cezalarına çarptırıldı, 29 kişi işten çıkarıldı, bin 390 kişi hakkında soruşturma açıldı. 53 kişi mobinge, 76 kişi sendikal faaliyetleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldı, 403 kişi emekliliğe zorlandı. 259 eylem ve yürüyüş yasaklandı yada engellendi. Aynı rapora göre 102 KESK üyesi altına alındı ve tutuklandı. Cumhurbaşkanına hakaretten 97 KESK üyesine dava açıldı ve çatışmalı süreç boyunca KESK üyesi 4 kişi devletin saldırıları sonucu hayatını kaybetti.
'ÜLKE UÇURUMA SÜRÜKLENİYOR!'
Çetintaş, tablonun sadece kendileri tarafından ulaştıkları veriler olduğunu ve eksik kaldığının altını çizerek, önümüzdeki günlerde 10 binlerce kamu emekçisi hakkında soruşturmalar başlatılacağı yönünde bilgiler aldıklarını söyledi. Yaşananları "eşi benzeri olmayan gelişmeler" olarak değerlendiren KESK MYK Üyesi Çetintaş, AKP'nin kendisiyle birlikte ülkeyi de hızla uçuruma sürüklediğini belirterek, şunları kaydetti:
'DAYANIŞMAYLA BASKILARI PÜSKÜRTECEĞİZ'
"Başkanlık sistemi uğruna içte ve dışta dört elle savaş ve gerilim politikalarına sarılan Saray ve Hükümet ne aykırı bir ses ne de muhalif bir kurum görmek, duymak istemiyor. Dört başı mamur bir tek tipleşme dayatılıyor. KESK, bağlı sendikaları ve yüzbinlerce üyesi ne geçmişte ne de bugün kapıkulu olmadı, olmayacak. Fiili, meşru, birlikte ve ortak mücadele anlayışımız doğrultusunda, büyük bir dayanışma ağını kurarak baskıları göğüsleyecek ve püskürteceğiz."