KHK’lilerin itirazlarına aynı yanıtla ret!

AKP-MHP faşist iktidarı tarafından ‘Örgütle iltisaklı’ oldukları gerekçesiyle işlerine son verilen kamu emekçilerinin yaptığı itirazlar, aynı gerekçelerle reddediliyor.

15 Temmuz 2016‘da gerçekleşen ‘Darbe Girişimi’nden beş gün sonra ilan edilen OHAL ile beraber, 26 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayınlandı. Yayınlanan 26 KHK ile 200 bine yakın kamu emekçisi hukuksuz bir şekilde ihraç edildi. KHK’lerle beraber ‘Yurtdışı yasağı, pasaportlara el koyma, lisans iptali, özel güvenlik şirketlerinde herhangi bir görevde bulunamama, bulunduğu kamu konutlarından tahliye edilmeye’ kadar varan ek ilave tedbirler de devreye konularak, kamu emekçileri adeta tüm yaşam alanlarından men edildi.

Anayasa Mahkemesi bu durumu haksız buldu; 24 Aralık 2019‘da ‘İlave tedbirlerin kaldırılmasına’ ilişkin yargı yolunun açık olduğuna hükmederek, itiraz yolunu açtı. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının ardından KHK ile ihraç edilmiş, pasaportlarına el konularak yurtdışı yasağına tabi tutulan on binlerce kişi, İçişleri Bakanlığı İnceleme Komisyonu’na başvuruda bulundu.

İNCELEME KOMİSYONU İNCELEMEDEN YANIT VERİYOR

Yapılan başvuruları değerlendirerek geri dönüş yapan İçişleri Bakanlığı İnceleme Komisyonu, şimdiye kadar tüm başvurulara ret cevabı verdi.

Bugüne kadar sonuçlanan başvurular;  “OHAL KHK’leri ile doğrudan uygulanan ilave tedbirlerin (silah ruhsatlarının iptali, kurum kimliğinin geri alınması, kamu konutlarından tahliye edilme, rütbe ve memuriyetlerinin alınması, pilot lisanslarının iptal edilmesi, pasaport iptali ve özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamama vb.) kamu görevi sebebiyle kazanılmış haklardan olduğu ve kişinin kamu görevinden çıkarılmasıyla elde edilmiş bu hakların (ilave tedbirler) kullanılamayacağı mütaala edildiği” gerekçesiyle reddedildi.

‘KOPYALA YAPIŞTIR‘LA CEVAP VERİLİYOR

Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz TÜM BEL-SEN Van Şube Başkanı Şükrü Kaçıcı, sendikalarına üye yüzlerce kişinin ‘ilave tedbirlerin kaldırılmasına’ ilişkin yaptığı başvuruların benzer gerekçelerle ret edildiğini söyledi.

KHK’lerle 100 bini aşkın insanın işinden aşından hukuksuz bir şekilde mahrum bırakıldığını belirten Kaçıcı, bu hukuksuz tutumun hala sürdüğünü ifade etti.

Son olarak ilave tedbirlerin kaldırılmasına ilişkin sendika üyelerinin yaptığı başvurulara şimdiye kadar verilen cevapların hepsinin kopyala-yapıştır tekniğiyle cevaplandığını aktaran Kaçıcı, bu hukuksuz uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.