Kılavuz: Gözaltında işkence gördük, tehdit edildik

Kobanê soruşturması kapsamında 12 gün boyunca gözaltında tutulan İHD MYK Üyesi Metin Kılavuz, işkenceci uygulamaları anlattı, tehdit edildiklerini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), kamuoyunda Kobanê soruşturmasının 2. dalgası olarak bilinen operasyonda gözaltına alınan 48 kişinin gözaltı süresinin uzatılması, tutuklamalar ve itiraz üzerine tutuklama kararlarına ilişkin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcilerinin de yer aldığı toplantıda İHD MYK üyesi Metin Kılavuz, 12 günlük gözaltı sürecinde yaşadıklarını anlattı.

TÜRKDOĞAN: SALDIRILARA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Toplantıda ilk olarak söz alan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Kılavuz’un bir insan hakları savunucusu olduğunu belirterek, yaşanan hukuksuzlukları kamuoyuna aktarmak için burada olduklarını ifade etti. Türkdoğan, şöyle konuştu: “İnsan hakları savunucuları her zaman yaşadıkları ülkede mücadelelerini adalet, demokrasi ve barış için sürdürürler. Hiç kimsenin onlara uydurma gerekçelerle saldırmalarına müsaade etmeyiz. Başsavcılık, Kılavuz hakkında ısrarla ve inatla tutuklama kararı verdirmek istiyor. Birazdan adliyeye gideceğiz ve konuyu takip etmeye devam edeceğiz.”
Türkdoğan, birçok kişi hakkında geçmişteki dosyaları nedeniyle benzer soruşturmaların açıldığını hatırlatırken, “Her şeye rağmen insan hakları ve demokrasi mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” diye kaydetti.

‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIM'

Gözaltı süreci sonrasında zaman ve mekan kavramlarının bulanıklaştığına dikkat çeken Kılavuz, 12 Nisan sabahı ev operasyonuyla gözaltına alındığını aktardı. Gözaltı gerekçesinin kendisine söylenmediği bilgisini veren Kılavuz, “Ev aramasında ve gözaltında avukat bulundurma hakkım elimden alındı. Ankara’ya getirildiğim güne kadar ne ile suçlandığımı bilmiyordum. 12 gün boyunca kısıtlılık kararı boyunca soruşturmanın ne olduğuna ilişkin bilgi verilmeden adeta bir rehine olarak tutuldum” diye konuştu.
Süreç boyunca bütün taleplerinin reddedildiğini ifade eden Kılavuz, “Oradaki temel gözlemim,ciddi bir psikolojik işkence vardı” vurgusu yaptı.“Bu neden yapılıyor” diye soran Kılavuz, son 5 yıldaki güvenlik politikalarını işaret etti. Kılavuz şunları söyledi: Otoriter rejimin aracı haline getirilen bir yargı gerçekliği var. Kamuoyuna açık yaptığım bütün faaliyetlerim sorguda soruldu. İHD üyeliğim bile sorgulandı. Kelimelerle izah edilemeyecek bir durum. Türkiye açık bir cezaevine dönüştürüldü. Ancak biz hiçbir zaman geri adım atmadık. Bu ülkeyi onlardan daha çok seviyoruz. Bu sürece boyun eğmeyeceğim. Bir Amedli olarak geri adım atmayacağım. Birey olarak bize dayatılan aslında tüm topluma dayatılıyor. Demokratik mücadele devam edecek” şeklinde konuştu.

İTİRAFÇILIK VE TEHDİT

Kılavuz, son olarak 12 günlük gözaltı sürecinde işkencelere maruz kaldıklarını vurgularken, dayatılan ajanlaştırma çabalarına dair “Türkiye’nin başkentinde 12 gün boyunca bizlere itirafçılık dayatıldı. Eşlerimiz ve çocuklarımızla tehdit edildik. Ancak biz bedel ödemekten kaçınmadık” dedi.