Kipping: Türk büyükelçisi kayyumlar için dışişlerine çağrılmalı

HDP’li belediyelere kayyum atanması karşısında Alman hükümetinin sessizliğini “tek kelimeyle rezalet” sözleriyle eleştiren Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping, Berlin’deki Türk büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağrılmasını istedi.

AKP rejiminin Amed, Mardin ve Van’ın seçilmiş HDP’li belediye eş başkanları yerine yeniden kayyum atamasına yönelik Avrupa ülkelerinden açıklama ve tepkiler gelmeye devam ediyor. Son olarak Almanya’nın muhalefet partilerinden Sol Parti’nin Eş Başkanı Katja Kipping Kürt belediye başkanlarının görevden alınmasını sert sözlerle eleştirdi.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Kipping, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın kayyumlara sessiz kalmasını ve hiçbir açıklamada bulunmamasını ise “tek kelimeyle rezalet” sözleriyle eleştirdi. Kipping, Dışişleri Dışişleri Bakanı Heiko Maas’tan kayyumların kınanması için Berlin’deki Türk büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağrılmasını istedi.

“Maas Türk büyükelçisine Türkiye’deki muhaliflerin yalnız olmadığını ve Almanya’daki demokratlardan desteklendiği mesajını vermeli” diye konuşan Kipping, bir önceki dışişleri bakanı Sigmar Gabriel gibi yapılmamasını istedi. Sol Parti lideri Maas gibi sosyal demokrat politikacı olan Gabriel’in Türkiye’ye yönelik yumuşak eleştirilerde bulunduğunu hatırlattı.

Almanya’da başta Sol Parti ve Yeşiller Partisi olmak üzere birçok çevreden kayyumlara yönelik kınamalar gelmesine rağmen hala hükümet cephesinde resmi bir açıklama yapılmış değil. Angela Merkel’in başbakanlığındaki hükümetin bu sessizliği “Erdoğan rejimiyle gerginlikten kaçınma siyaseti” olarak değerlendiriliyor.