Kışanak: Çatışmasızlık tek başına barış getirmez
Kışanak: Çatışmasızlık tek başına barış getirmez
Kışanak: Çatışmasızlık tek başına barış getirmez
"Demokratik kurtuluş özgür yaşam" şiarı ile düzenlenen bölge gezileri kapsamında Adana'nın Seyhan, Yüreğir ve Ceyhan ilçelerinde binlerce kişiye seslenen BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, kalıcı, eşitlikçi ve tüm halkları ve inançları kapsayan barışın yakında gerçekleşeceğini söyledi. Kışanak çatışmasızlık halinin tek başına barış getirmeyeceğine dikkat çekerek, "Barışımızı bozan nedenleri bulup onları da telafi edecek onlara da çözüm olacak bir çaba ve yaklaşım içerisinde olmazsak toplumsal barışımızı bozan bu nedenler orta yerde durursa, yarın öbür gün çatışmalar yeniden başlayabilir" uyarısında bulundu.
BDP Genel Merkezi'nin "Demokratik kurtuluş özgür yaşam" sloganı 45 ili kapsayan bölge gezisi kapsamında Mersin'in ardından Adana'ya geçen ve aşırı sıcaklara rağmen kent genelinde coşku ile karşılanan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve beraberindekiler Seyhan ve Yüreğir ilçesinden sonra Ceyhan ilçesinde kitlesel halk toplantısı gerçekleştirdi.
BİNLER TARAFINDAN KARŞILANDI
Ceyhan-Osmaniye yolu üzerinde binlerce kişi tarafından karşılanan Kışanak ve beraberindekiler daha sonra konvoy halinde kitlesel halk toplantısının gerçekleştirileceği Küçükkırım Mahallesi Orhan Kemal Bulvarı'na geçti. Öcalan posterleri, PKK ve konfederalizm bayrakları ile BDP flamalarıyla donatılan bulvarda bir araya gelen binlerce kişi, Kışanak ve beraberindeki heyeti alkış, zılgıt, ıslık ve sloganlar ile karşıladı. Yer darlığı nedeniyle evlerin balkon, pencere ve damlarına çıkan kitle sık sık "Biji Serok Apo", "PKK halktır, halk burada", "Gençlik Apo'nun fedaisidir" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganlarını attı.
‘SİZLERİN ÖZGÜRLÜĞÜ SAYIN ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜDÜR’
BDP'li heyetin halka tanıtılmasının ardından BDP Ceyhan İlçe Başkanı Seyfettin Aydemir, kısa bir konuşma yaptı. Ardından kitleye hitaben konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, gençlere seslenerek Kürt Halk Önderi Abdulah Öcalan'ın özellikle gençlere selam gönderdiğini ve sürece aktif dahil olmaları çağrısında bulunduğunu hatırlattı.
Öcalan'ın kadınlara da özel mesaj göndererek sürece dahil olmaları gerektiği çağrısında bulunduğunu dile getiren Kışanak, "Bedelini biz ödedik. Ağır acılar yaşadık. Yiğit evlatlarımızı yitirdik. Ama şimdi yaralarımızı barışla, özgürlükle sarabiliriz. Yüreğimizdeki acıyı demokratik bir yaşamla bir anda olsun dindirebiliriz. Onun için herkese sesleniyorum; en fazlada evladını yitirmiş analara sesleniyorum. Kürt kadınları barış anaları her zaman bu çözümü ve barışı istediler. Türkiye'deki kadınlara da evladını yitiren analara da sesleniyorum. Gelin Kürt kadınının sesine ses katın. Gelin siz de bu barış ve çözüm kervanına destek olun diyorum. Güçlü bir mücadele ile kazanacağız. Biz kazanacağız ki artık çocuklarımız özgür bir ülkede, demokratik bir cumhuriyette, kendi kimlikleri ile kendi dilleri ile büyüsünler. Çocuklarımıza sözümüzdür. Analarımıza sözümüzdür. Onurlu bir barışı sizlere armağan edeceğiz. Sizlerin özgürlüğü Sayın Öcalan'ın özgürlüğüdür. Sizler var oldukça siz bu mücadeleyi bu kadar güçlü sahiplendikçe, inanıyorum ki Sayın Öcalan'ın özgürlüğü de artık çok uzak olmayacak" diye kaydetti.
Konuşması sık sık Öcalan ve PKK lehine atılan sloganlar ile kesilen Kışanak, beraberindeki heyet ile birlikte STK ve kanaat önderleri ile yapılacak toplantıya katılmak üzere Ceyhan'dan ayrıldı.
STK VE KANAAT ÖNDERLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ
Seyhan Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya çeşitli çevrelerden ve farklı inanç gruplarından yüzlerce kişi katılırken, 700 kişi kapasiteli salon neredeyse tamamen doldu. Toplantı kapsamında sunum yapmak üzere oluşturulan divana BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Adana Milletvekili Murat Bozlak, Mardin Milletvekili Erol Dora, PM üyesi İbrahim Yakut ve BDP Adana İl Başkanı Uğur Bayrak geçti.
Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Kışanak, son süreç ile ilgili her grup toplantısında kamuoyunu bilgilendirdiklerini, fakat yeterli görmedikleri için il il dolaşarak kentin dinamikleri ile buluşup süreci daha yakından tartışıp görüş alışverişinde bulunmak istediklerini vurguladı. Bunu büyük bir samimiyet, açıklık ve şeffaflık ile yürütmek istediklerini dile getiren Kışanak, "Her ne kadar kamuoyunda bir tarafında hükümet bir tarafında Sayın Öcalan, PKK ve Kürtler gözükse de bu demokratik yeniden yapılanma süreci aslında sonucunda ve devletle yaşayacaklarımız hepimizin geleceğini ilgilendiren bir süreçtir. Biz bunu böyle düşünüyoruz. Doğrusu biz bu sürecin kendisini aslında Türkiye'nin demokratik yeniden yapılanma süreci olmasını arzuluyoruz. Bizim BDP olarak bu süreç içerisindeki varlığımızın ve oynayacağımız rolün manası ve anlamı budur. Kürt siyasal hareketinin de bunu böyle arzuladığını biliyoruz" dedi.
ÜÇÜNCÜ SEÇENEK
Kışanak, Ortadoğu'nun yeniden şekillendiği bir süreçte, Kürt siyasal hareketinin Ortadoğu'nun politikalarına dair yeni bir alternatif, yeni bir bakış açısı sunduğunu belirtti.
"Kürt siyasal hareketi, Ortadoğu halklarının demokratik birliğini, halkların eşit ve özgürlük içerisinde yan yana yaşamasını arzulayan, kutuplaştırmanın, çatıştırmanın, savaşların yanlış olduğunu söyleyen üçüncü bir seçenekten, barış seçeneğinden, halkların kardeşliğinden bahsediyor. Türkiye için de bizim arzumuz, yıllardır hepimizin mücadelesini verdiğimiz ve belli bir aşamaya getirdiğimiz demokratikleşmenin artık bir sonuca varması ve bunun toplumsal uzlaşmayı sağlayacak bir noktaya doğru ilerlemesidir. Aslında sevindirici bir şey şudur ki; devletin tekçi taleplerine otoriter anlayışına sıkça yaşadığımız darbelere yaşadığımız büyük katliamlara ve acılara rağmen Türkiye’deki demokrasi sorununu Kürtler ve ötekileştirilen bütün kesimler devlet ile bir ihtilaf sorunu olarak algıladılar. Hiç bir zaman toplumsal bir çatışma hiç bir zaman halkların toplu kimlikleri farklı inançları karşı karşıya geldiği ve çatışmaların yaşandığı bir süreç olarak algılamadık bunu. Doğrusu da bu değildi çünkü. Var olan sistemin rejimin otoriter yapısından tekçi zihniyetinden baskıcı asimilasyoncu zihniyetinden kaynaklanan bir ihtilaftı. Bu nedenle bu gün biz bir demokratik yeniden dönüşüm sürecinde toplumsal uzlaşıyı çok kolay yakalayacağımıza inanıyoruz."
‘BİZE NE DERSEK YANLIŞ YAPMIŞ OLURUZ’
Var olan devlet yapılanmasından, yönetim biçiminden her kesin müzdarip olduğuna dikkat çeken Kışanak, bunun bedelini Kürt halkının da Alevilerin de emekçilerin de ağır ödediğini ifade etti. Yine demokratik muhalefeti temsil eden tüm kesimlerin inançlı bütün demokrat kesimlerinin devlet anlayışı ve var olan yönetim tarzının mağduru olduğunu dile getiren Kışanak, "Bu gün ihtiyacımız olan hepimizin özgürlüklerini yaşayabileceği, herkesin kendi kimliği ile kültürü ile inancı ile farlılığı ile yaşayabileceği ve gelecek kuşaklara aktarabileceği imkanlara sahip olmasıdır. Bunu yaratmaya çalışıyoruz. Hep beraber konuşursak hep beraber diyalog kurarsak, tartışırsak arzuladığımız gelecek hayata geçirme imkanını yakalayabiliriz. Ancak bu süreci PKK ile AKP'nin birbiriyle diyalog kurduklarını, konuştuklarını, pazarlık ettiklerini düşünmeye çalışırsak, 'kimin tarafını tutacağız' deyip bakarsak ya da 'bize ne ne halleri varsa görsünler' dersek, görüşleri diyalogu reddedersek, geleceğimize dair söz söylemekten imtina edersek yanlış yapmış oluruz. Nasıl bir yönetim istediğimizi, nasıl birlikte bir yaşam arzuladığımızı hep beraber konuşursak, yani müzakereyi toplumsallaştırırsak varacağımız sonuç hepimizin özgürlük ihtiyacını karşılayacak bir sonuç olur" ifadelerini kullandı.
‘TOPLUMSAL BARIŞI BOZAN NEDENLER ÇATIŞMALARI YENİDEN BAŞLATIR’
"Biz gerçekten bu barış ve demokratik çözüm sürecini bir bütün olarak Türkiye'nin bütün yapıları ve kurumları ile yeniden kendisini organize ettiği, reformdan geçirdiği, değiştiği ve demokratik bir dönüşüme tabi tuttuğu bir süreç olarak algılıyoruz" diyen Kışanak, bu nedenle çaba ve çalışmalarını bu eksende yoğunlaştırdıklarını söyledi. Türkiye'nin en ayrımcı ve müzakere-diyalog karşıtı söylemleri kullanan kesimlerin dahi "Hayır biz barışa karşıyız" diyemediklerine işaret eden Kışanak, bu nedenle yaşanmışlıkların bir gereği olarak barışa acilen ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Ülkede son 5 aydır silahların susmuş olması ve insanların yaşamını yitirmemesinin memnuniyet veren bir durum olduğunu söyleyen Kışanak, yine KCK Yürütme Konseyi'nin almış olduğu geri çekilme kararının da tarihsel bir karar anlamına geldiğini vurguladı. Tarihsel adımın çatışmasızlık halini kalıcılaştıracak önemli bir adım olduğunu, fakat tek başına barışı getiremeyeceğine işaret eden Kışanak, "Çünkü bizim barışımızı bozan nedenleri bulup onları da telafi edecek onlara da çözüm olacak bir çaba ve yaklaşım içerisinde olmazsak toplumsal barışımızı bozan bu nedenler orta yerde durursa yarın öbür gün çatışmalar yeniden başlayabilir. Nitekim Türkiye Cumhuriyeti'nin yüz yıllık tarihi bu tür gerilimler ile çatışmalar ile isyanlar ile ve bastırma harekatları ile geçmiştir. Bizim barıştan anladığımız, tüm bu sorunları ortadan kaldıracak, herkesin hakkına, hukukuna saygı gösterecek yeni bir yönetim anlayışının, yeni bir demokratik sistemi inşa etmektir. Tabi bizim kalıcı bir ateşkese değil, kalıcı bir barışa ihtiyacımız var. Bizim mücadele konusunda demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü bir yaşam konusunda tarihsel mirasımız oldukça güçlü. Deniz'in idam sehpasına giderken söylediği 'yaşasın Kürt ve Türk halkının kardeşliği' şiarı yıllarca bu ülkenin tüm demokratik dinamiklerinin aslında mücadelesine de bayraklık ve sözcülük etti. Böylesine tarihsel arka planı güçlü olan bir sürecin, bugün geldiği aşama önemlidir. Hepimize tarihsel görevler ve sorumluluklar yüklüyor. Ben inanıyorum ki sizlerin de katkısı ile emeği ile çabası ile biz bu süreci demokratik bir cumhuriyetin inşaa süreci olarak tamamlayabilecek gücü açığa çıkarabiliriz" diye kaydetti.
Kışanak'ın açılış sunumunun ardından salon toplantısı görüş ve öneriler ile devam etti.
Akdeniz Bölgesi gezisine devam eden Kışanak, Mersin ve Adana'nın ardından bugün de Hatay'ın İskenderun ve Dörtyol ilçelerini ziyaret edecek. İskenderun Temsilciliği önünde halka hitap edecek olan Kışanak, daha sonra Grand Plaza Konferans Salonu'nda STÖ ve kanaat önderleri ile bir araya gelecek. Ardından BDP Dörtyol İlçe Başkanlığı önünde halka hitap edecek olan Kışanak, günün son programı kapsamında Erzin ilçesinde BDP İlçe Başkanlığı önünde halka hitap edecek. Kışanak, daha sonra bölge gezisine Antep, Adıyaman ve Urfa ileri ile devam edecek.