Kobanê Davası: Heyet 5 saat kayboldu, duruşmayı erteledi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin hakkında açılan Kobanê Davası’nın 7’nci duruşmasına mahkeme heyeti 5 saat sonra geldi ve duruşmayı erteledi.

HDP’nin “Kumpas” olarak tanımladığı Kobanê Davası’nın 7’inci duruşmasının 2’inci oturumu Sincan’da devam etti.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmaya, duruşma periyotlarının değişmesi taleplerinin reddedilmesi üzerine adil yargılanma koşullarının ortadan kaldırıldığını ifade eden dava avukatları ile rehin siyasetçiler katılmadı.

Duruşmaya HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Fatma Kurtulan, Murat Çepni, Hüseyin Kaçmaz ve Rıdvan Turan ile Ankara il yöneticileri katıldı.

Duruşma salonu AKP’li vekiller, çevik kuvvet ve askerlere kalırken, saat 10:00’da başlaması gereken duruşmaya mahkeme heyeti 5 saat sonra geldi.

Bu durum dava avukatları tarafından "heyetin talimat aldığı kesimlerle istişare yürüttüğü ve bir pazarlık yapıldığı” şeklinde yorumlandı.

5 saat sonra duruşmaya gelen mahkeme heyeti, dosyaya eklenen evraklar ile duruşmaya katılmayan siyasetçiler ve avukatların dilekçelerini okudu.

Avukatların ve rehin siyasetçilerin bütün taleplerini reddeden mahkeme heyeti, bir kez daha adil yargılanma ve savunma hakkını bir kez daha çiğnedi.  

Avukat Cihan Aydın’ın reddi hakim talebinin bir üst mahkemeye taşınması talebini kabul ederek bu itirazın Ankara 23’ncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti gelecek kararı beklemeden, duruşmayı 2 Aralık Perşembe gününe erteledi. Mahkeme, “iki hafta duruşma, bir hafta” şeklindeki periyotlarla davanın devam edeceğini bildirdi. HDP’liler bu periyotların da işkenceye dönüştüğü tepkisinde bulunuyor.