Kobanê Davası'nın duruşmalarına 2 günlük ara

Kobanê Davası'na bakan mahkeme başkanının Covid-19 temaslı çıkması üzerine duruşma Perşembe gününe ertelendi.

DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde birçok kentte yaşanan protestolar nedeniyle HDP'nin rehin tutulan eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 20’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 4. duruşması ikinci gününde devam etti.
 
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşma salonunda görülen yargılamaya, Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler katıldı.
 
Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Selahattin Demirtaş, Kandıra F Tipi Cezaevi’nde kalan Figen Yüksekdağ ve görevi gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile rehin tutulan siyasetçiler, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
 
Yine tutuksuz yargılanan isimlerden Ayhan Bilgen ve Berfin Özgü Köse duruşma salonunda bulunurken, Sırrı Süreyya Önder, İbrahim Binici, Altan Tan ve Can Memiş ise vareste tutuldukları için duruşmaya katılmadı. Çok sayıda savunma avukatının yerlerini aldığı duruşmayı, tutsak siyasetçilerin yakınları ile HDP milletvekilleri izledi.
 
'ÖFKEMİZ VE GÜCÜMÜZ ARTIYOR'

Salondaki milletvekilleri, SEGBİS üzerinden yakın zamanda babasını kaybeden Gültan Kışanak’a başsağlığı diledi. Kışanak, “Hepiniz sağ olun. Bütün kaybettiklerimizin ruhu şad olsun. Bu durumda olmamız bizim sadece öfkemizi ve gücümüzü artırıyor” dedi.
 
Salonda bulunan tutuklu siyasetçilerden  Sebahat Tuncel de, o anlarda “Bizler yakın zamanda babalarımızı kaybettik. Dışarıda onlarla vedalaşamamak çok kötü. Son anlarını bir arada yaşayamamak çok korkunç. Ama bugünler de geçecek. Bunun karşısında direnciniz bize güç verdi. Bir kez daha yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Herkesin selamı var” diye konuştu.
 
YENİ DURUŞMA 23 EYLÜL'DE
 
Mahkeme salonundaki yerlerini alan heyetin ise farklı olduğu görüldü. Davaya bakan mahkeme başkanının koronavirüs teşhisi konulan bir yakınıyla temaslı olmasından ötürü duruşmaya geçici heyetin bakacağı ifade edildi.
 
Bu bilgilendirme üzerine söz alan dava avukatlarından Cahit Kırkazak, duruşmanın ertelenmesini talep etti.
 
Tutuksuz yargılanan siyasetçilerin duruşmalardan vareste tutulma taleplerinin reddini isteyen iddia makamı, yine gizli ve açık tanık beyanları, dava dosyası, sanıklar hakkında birleşen diğer dosyalar ve tüm dosya kapsamı nazara alındığında siyasetçilerin tutukluluk hallerinin ve adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verilmesini istedi.
 
Geçici heyet, duruşmanın 23 Eylül Perşembe günü görülmeye devam edilmesine, diğer taleplerin daha sonra değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı sonlandırdı.