Kobanê Davası: Talepler reddedildi

Kobanê Davası'nın duruşmasında siyasetçi ve avukatların talepleri reddedildi.

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek 21’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası’nın 7. duruşması, bir günlük aranın ardından 3. gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.
Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına, önceki oturumda duruşma periyotlarının adil yargılamaya uygun şekilde yeniden düzenlemesi yönündeki talepleri kabul edilmediği için avukatlar ve yargılanan siyasetçiler katılmadı. Duruşmaya, HDP Ankara il yöneticileri ve halk izleyici olarak bulundu. Ankara Barosu’ndan da gözlemci olarak bir avukat duruşmaya katıldı.
Savcı, sağlıkla ilgili olan mazeretlerin kabulü, mahkeme periyotlarına ilişkin toplu halde sunulan mazeretlerin ise protesto amaçlı olduğunu savunarak reddedilmesi yönünde karar verilmesini talep etti. Savcı, görevi gasp edilen Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün dinlenmesi için gereğinin yapılmasını istedi.
Duruşmanın ikinci oturumu, çevik kuvvet polislerinin ve cezaevi jandarmalarının yoğunluğu altında devam etti.  

MAHKEMENİN KARARLARI

Mahkeme, duruşma periyoduna yönelik taleplerinin reddine, tahliye taleplerinin duruşma bitiminde ayrı ayrı değerlendirilmesine karar verdi. Mahkeme, Ahmet Türk’ün 03 Aralık 2021 tarihli oturumda SEGBİS sistemiyle dinlenmesinei gelmediği takdirde zorla getirilmesi için istinaf mahkemesine müzekkere yazılmasına, duruşmaya katılmayan ve kimlik tespiti yapılmayan Aysel Tuğluk’un SEGBİS sistemiyle "hazır edilmesi" için bulunduğu infaz kurumuna müzekkere yazılmasına ve beyanının alınmasına karar verdi.
Duruşma yarın devam edecek.