Kobanê’deki binlerce sivil için ‘acil koridor açın’ çağrısı
Kobanê’deki binlerce sivil için ‘acil koridor açın’ çağrısı
Kobanê’deki binlerce sivil için ‘acil koridor açın’ çağrısı
Mala Gel görevlileri, Kobanê’deki binlerce sivilin ihtiyaçlarına cevap olmak için tüm zorluklara rağmen çalışmalarını sürdürüyor. Mala Gel yöneticilerinden Brahim Akil, hem DAİŞ çetelerinin ağır silahlarla saldırıları hem de kış koşullarından dolayı kentteki binlerce sivilin büyük zorluklar yaşadığını belirterek, bir an önce insanı koridor açılması gerektiğini söyledi. Akil, “Dünya ve Türkiye’deki tüm duyarlı kesimlerin, Türkiye hükümetine insani koridorun açılması için gerekli uyarıları yapmasını istiyoruz” dedi.
Kobanê’de DAİŞ saldırılarına karşı başlayan direniş üç ayı geride bırakırken, DAİŞ çeteleri hemen hemen her gün kentteki sivilleri hedef alarak havan ve uçaksavar gibi silahlarla kentte ateş açıyor. Kobanê’de bulunan binlerce sivil, ölüm tehlikesi başta olmak üzere tüm zorluklara rağmen cephelerde DAİŞ çetelerine karşı mücadele eden çocuklarını bırakmıyor. Kobanê’deki binlerce sivilin içinde bulunduğu durum ve ihtiyaçlarına ilişkin Mala Gel (Halk Evi) yöneticilerinden Brahim Akil açıklamalarda bulundu.
‘İHTİYAÇLARI GİDERMEK İÇİN ÇABALADIK’
DAİŞ çetelerinin saldırılarıyla birlikte binlerce Kobanêli’nin göç etmek zorunda kaldığı ama toprağını terk etmeyen birlerce kişinin ise sınır hattında ve kent merkezinde kaldığı söyledi. Her gün kente onlarca havan atılmasına rağmen sivillerin kentte kalmaya devam ettiğini dile getiren Akil, “Biz de kanton yönetimiyle birlikte buradaki çalışmalarımızı zor şartlar altında da olsa sürdürmeye ve burada kalan halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak için çabaladık. Kış koşulları nedeniyle sınırda kalan yaklaşık iki yüz aileyi kentteki güvenli bölgede bulunan evlere yerleştirdik. İrtibatlı olduğumuz sınırın diğer yakasındaki halkımızın büyük çoğunluğu kendi topraklarına geri dönmek istiyor. Biz de Mala Gel çalışanları olarak kanton yönetimiyle birlikte onları yerleştirmek için yer ayarlıyoruz” dedi.
‘SAYISIZ HAVAN TOPU CİDDİ BİR YIKIMA NEDEN OLDU’
Kobanêli bazı kişilerin kendi inisiyatifini kullanarak kentlerine geri döndüklerini dile getiren Akil, şunları dile getirdi: “Biz yönetim olarak halen kentte yönelik saldırı tehdidi ve insani ihtiyaçlar konusundaki sıkıntılar devam ettiği için geri dönüşler konusunda hassas davranıyoruz. Çünkü halen zaman zaman DAİŞ çeteleri, kente yönelik havan toplarıyla saldırılarını sürdürüyor. E tabi buradaki tek sıkıntı atılan havan topları da değil. Kış olması nedeniyle yakacak sıkıntısı, yine binlerce kişinin gündelik ihtiyaçları oluyor. Çetelerin kente attığı sayısız havan topu ciddi bir yıkıma neden oldu. Şehirde neredeyse kullanılabilir hiçbir şey kalmadı diyebiliriz. Örneğin burada tüm sıkıntılara rağmen siviller için küçük bir fırın oluşturmaya çalıştık ama ne yazık ki yeteri kadar un bile yok.”
ULUSLARASI YARDIM KURULUŞLARINA ÇAĞRI
Uluslararası insani yardım kuruluşlarına bir an evvel Kobanê’de yaşayan binlerce sivile insani yardım ulaştırmaları çağrısında bulunan Akil, “Yine Türkiye ve dünyadaki tüm duyarlı kesimlerin Türkiye hükümetine insani koridorun açılması için gerekli uyarıları yapmasını istiyoruz. Çünkü şu anda insani koridorun açılabileceği tek bölge komşumuz olan Türkiye sınırıdır. Yaralı ve hasta sivillerin bile geçişine çok sıkıntı çıkarılabiliyor” diye konuştu.
‘GERİYE DÖNECEKLER İÇİN HAZIRLIKLARI HIZLANDIRMA KARARI ALDIK’
YPG ve YPJ’lilerin fedaice direnişi ile karşılaşan DAİŞ çetelerinin ciddi bir gerileme ve kırılma yaşadıklarını belirten Akil, şunları söyledi: “Kobanê’nin direnişine güç vermek amacıyla her gün çok sayıda gencimiz, YPG saflarına katılarak topraklarını savunma kararı alıyor. Her geçen an direniş daha da görkemli bir şekilde büyüyor ve zafere yaklaşıyor. Biz de kurum olarak önümüzdeki günlerde geriye dönecek halkımız için hazırlıklarımızı hızlandırma kararı aldık. Ancak DAİŞ saldırıları ve koalisyona bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucu Kobanê kent merkezinin neredeyse üçte biri yerle bir olmuş durumda. Herkese duyarlı davranmaya ve adeta yeniden inşa edilmeyi bekleyen Kobanê’ye gerekli yardımları yapmaya, özelliklede Türkiye’ye insani koridoru açma çağrısını yeniliyoruz. Özellikle gençlerimiz, topraklarına geri dönüp direnişe katılmalı, çünkü Kobanê’deki haklı ve tarihi direniş çeteler tümden topraklarımızdan çıkarılıncaya dek devam edecek.”