Koç: Hükümet anayasayı çiğniyor

Tecritle anayasanın da çiğnendiğini belirten HDP Milletvekili Koç, AKP/MHP hükümetini anayasa ve yasalara uymaya davet etti.

HDP Milletvekili Abdullah Koç, tecridin, bir şekilde Türkiye halklarının ulaşabileceği barış ve uzlaşmanın önünün kesilmesi anlamına da geldiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride ilişkin ANF’ye konuştu. İmralı tecridinin hukuksuzluk ve anayasanın çiğnenmesi olduğunu belirten Koç, dünyada benzerinin olmadığını söyledi. Koç, “Türkiye’nin bir anayasası var, uygulamada olan bir kanun bütünlüğü var fakat 22 yıldır bu ağır tecrit tamamen hukuksuzluk sistemidir. Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına dair kanuna baktığınızda 83., 66. maddelerde kişinin cezaevindeki hüküm giymiş kişiler aileleriyle görüş hakları, telefonda görüş hakları, avukatlarıyla görüşme haklarını düzenleyen yasalar var. Devleti, yönetim organlarını ve herkesi bağlayan yasal bir düzenleme ve herkese eşit bir şekilde bu kuralların uygulanması gerekiyor” dedi.

OLABİLECEK BARIŞIN ÖNÜNÜ KESİYOR

Bu kuralların tamamının, İmralı tecridine özgü olarak askıya alındığını ve bunun hukuki bir tarafının kalmadığını kaydeden Koç, şuhları söyledi: “AKP/MHP hükümetine söylediğimiz net ve kesin olan bir şey var; anayasaya ve yasalara uyun! Anayasa ve yasaların bu denli rafa kaldırıldığı başka bir örnek yok. Hukuksuz bir şekilde 3-4 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptırıp ve bu görüşmenin anlık bir şekilde kesilmesi ayrı bir hukuksuzluktur. Eğer bir yerde, bir devlette, bir toplumda uygulanan hukuk da rafa kaldırılıyorsa artık o sistemde, yönetim şeklinde düzenden bahsedemeyiz. Bu hukuka aykırı yönelim, bir şekilde Türkiye halklarının ulaşabileceği barış ve uzlaşmanın da önünün kesilmesi anlamına geliyor.”

Cezaevlerinde tecride karşı devam eden açlık grevlerine de dikkat çeken Koç, “Cezaevlerinde 120 günü aşan açlık grevleri söz konusu. Taleplerinin başında hukuksuz tecrit uygulaması ve cezaevlerinde yaşanan ciddi hak ihlalleri var. Bunların hepsini bir bütün olarak değerlendirdiğimizde mevcut hükümet, Türkiye’nin sorunlarını çözebilecek yeteneğini yitirmiş durumda” dedi.

Partisine yönelik kapatma davalarını da değerlendiren HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, şunları ekledi: “Herkes için adalet; kadın için, çocuklar için, emekçiler için yani ötekileştirilmiş olan tüm toplum katmanları için adalet istiyoruz. Bu adaletin yolu da toplumsal barışın sağlanmasıdır. Bütün halkımızla birlikte bu mücadeleyi yürütüyoruz. HDP’yi kapatmaya dönük hamlelerinde kesinlikle sonuçsuz kalacağını düşünüyoruz. HDP bir fikriyattır, Türkiye toplumu içinde ciddi bir reçetedir ve tüm halkların kurtuluşu için önemli bir mücadele alanıdır.”