Köln'de on bin kişi Kobanê için yürüdü
Köln'de on bin kişi Kobanê için yürüdü
Köln'de on bin kişi Kobanê için yürüdü
DAİŞ çetelerinin, Kobanê saldırısını protesto etmek amacıyla Almanya'nın Köln kentinde başlatılan açlık grevi kitlesel bir yürüyüş ile sona erdi. On bin kişinin katıldığı yürüyüşteki konuşmalarda Kobanê ile dayanışma mesajları verildi.
Rojava’nın Kobanê kantonuna yönelik DAİŞ çetelerinin saldırılarını protesto etmek, Kobanê direnişine sahip çıkmak amacıyla Almanya'nın Köln kentinde Pazartesi gününden bu yana devam eden açlık grevi, bugün yapılan kitlesel bir yürüyüş ile sona erdi. Kuzey Ren Westfalya Eyaleti'nde (NRW) yaşayan Kürtler ve dostlarının katıldığı yürüyüş, Ebertplatz'da saat 14:00'da başladı.
“DAİŞ terönüne son” pankartının altında yürüyen kitle, kent merkezinde yaklaşık iki saatlik bir yürüyüşün ardından tarihi Dom Kilisesi’nin önüne gelerek, bir miting yaptı.
NAV-DEM öncülüğünde yapılan yürüyüşe TJB-E, PYD, MLKP, ATİK, ATİF, AABF, BİR-KAR, ADHK, Partizan, Antifa AGD- TİKP, Enternasyonal, New Women, Kaldıraç, Cîwanên Azad, PJAK, Die Linke, ÖDP, FEDA, YJRK, YXK, PEACE, AGİF REBELL, Özgürlük ve Dayanışma, ADGH, Alınteri, EOC, AKAB, AKİJ DİDF, ANTİFA, SAV, CİK, YS, gibi onlarca örgüt ve kuruluş da destek verdi.
Gençlerin oldukça öfkeli olduğu yürüyüşte, sık sık “Bijî berxwedana Kobanê”, “DAİŞ Kürdistan'dan defol”, “Bijî berxwedana YPG/YPJ ê” ve “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı. Yürüyüş boyunca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, PYD ve YPG'nin flamaları taşındı
'KOBANÊ HAYALLERİ SUYA DÜŞTÜ'
Mitingin açılış konuşmasını yapan PYD temsilcilerinden Maha El Mihemed, bugünün Kurban Bayramı olduğunu hatırlatarak, “Kürt halkının esas bayramı Kobanê'nin kurtuluşuyla olacaktır. Daha düne kadar Kobanê'nin düşeceğini düşünenler bu sabah büyük bir hayal ile uyandılar. Çünkü Kobanê'de büyük bir direniş yaşanıyor. Kobanê bugün Kürdistan'ın kalbidir. Bugün herkesin kalbi Kobanê'de atıyor” dedi.
Mihemmed Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılara da şöyle seslendi: “Halkımız günlerdir sınırda direniyor. Biz de burada sokaklara çıkıp, mücadele edelim. Kobanê'nin sesini yükseltelim. Herkes şunu iyi bilsin Kobanê asla ikinci Şengal olmayacaktır.”
'DAİŞ'İ TÜRKİYE BÜYÜTTÜ'
Sol Parti Federal Milletvekili Niema Movassat ise DAİŞ çetelerinin aylardır Suriye ve Irak'ta bir katliam yaptığını belirterek, “Bu çete örgütü günümüzde de Kobanê'ye saldırmakta ve Kürtleri katletmektedir. İnsanlığın başına bela olan bu örgütü, uluslararası güçler bu hale getirdi. Başta Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar, bu örgütü besleyerek, büyüttü” dedi.
Birçok çete üyesinin Türkiye üzerinden geçiş yapıp, Rojava’da Kürt halkına saldırdığını da söyleyen Movassat şunları belirtti: “Batı da bunu bildiği halde sesini çıkarmıyor. NATO üyesi olan Türkiye DAİŞ'e verdiği destekle uluslararası hukuku çiğniyor. Burada bir kez daha Avrupa ülkelerine sesleniyorum; Bu katliama dur deyin.”
Movassat, Almanya'yı da eleştirerek, Türkiye'ye baskı yapmasını istedi. Sol Parti NRW Eyalet Eşbaşkanı Özlem Demirel de batı ülkelerinin desteğiyle DAİŞ çetelerinin büyüdüğünü söyledi.
'VATANIMIZ KOBANE'DİR
ABDEM adına konuşan Yücel Özdemir ise Kobanê'de büyük bir direniş yaşandığına dikkat çekti. Türkiye’nin Kuzey Kürdistan’da Kürt Özgürlük Hareketi’ne karşı yapamadığını bugün Rojava’da DAİŞ çetelerinin eliyle yapmak istediğini vurgulayan Özdemir, “Ama hevesi kursağında kalacak. Nasıl Kuzey Kürdistan'da başaramadıysa burada da başaramayacaktır” dedi.
MLKP temsilcisi Ziya Ulusoy da Franco'nun Madrid kuşatmasında, dönemin bütün devrimcilerin “Vatanımız Madrid'dir” sözünü hatırlatarak, günümüz devrimcileri de, “Bizim vatanımız Kobanê'dir. Dünyadaki bütün devrimcilerde böyle yaklaşmalıdır” diyerek, herkesi Kobanê direnişine çağırdı.
Ezîdî Dernekleri Federasyonu, TİKB, Partizan, ADHK olmak üzere birçok örgüt temsilcisi de mitingde birer konuşma yaparak, herkesi Kobanê ve Rojava ile dayanışmaya çağırdı.