Kongrenin uluslararası konukları: İmralı kapısı açılmalı!

Çeşitli ülkelerden HDP kongresine katılan isimler, Kürt halkının direnişini selamladı, Erdoğan'ın kaybedeceğini vurguladı. Katılımcılar, "İmralı kapıları açılmalı" dedi.

HDP 4'üncü Büyük Kongresi’ne uluslararası alandan gelen katılımcılar, kısa konuşmalar yaptı. Kürsüye ilik olarak çıkan Avrupa Sosyalist Partisi ve İsveç Sosyal Demokrat Partisi adına Kadir Kasırga, “Bu coğrafya çok kan gördü, katliamlar gördü. Buradan saraydakilere, Ankara'dakilere çağrı yapıyoruz; İmralı’nın kapılarını çalın ve barış müzakerelerine başlayın” dedi.

'İLHAM KAYNAĞISINIZ'

AKPM Birleşik Avrupa Sol Grubu Başkanı Tiny Kox, "Bu toplantıda o kadar evimde hissediyorum ki. Benim için ve Avrupa solunda mücadele eden arkadaşlarım için büyük bir ilham kaynağısınız. Verdiğiniz mücadele ve attığınız her bir adım bizlerle birlikte olan insanlar tarafından çok iyi bilinmekte ve el üstünde tutulmaktadır. Sizin mücadeleniz bizim mücadelemizdir. Uluslararası dayanışmanın kıymetini biliyoruz. Üzerindeki baskılar ne kadar ağır olursa olsun geri adım atmayacağınızı biliyorum ve bu mesajınızı geri döndüğümde yoldaşlarıma bildireceğiz" diye konuştu.
Kox, şöyle devam etti: “Avrupa Solunun temsilcisi olarak Erdoğan ve Türk yetkililere sesleniyorum AB üyesi olmak istiyorsanız bunun bir bedeli vardır. Eğer üye olmak istiyorsanız sorumluluklarınızı yerine getirin."

'CESARETİNİZİ SELAMLIYORUZ'

Avrupa Özgür İttifakı (EFA) Başkanı Lorena Lopez de Lacalle, şunları ifade etti: “19 Avrupa ülkesinden 46 partiyi temsilen buradayım. İnsanların kendi geleceklerini tayin edebilmeleri için mücadele eden bir partiyiz. Galiçya’dan, Korsika’dan selamlar getirdim. Bask’tan selamlar getirdim. Benim ilk sözüm bu partinin kadınlarına olacak. Sizin zor zamanlardaki cesaretinizi, özellikle zindanlardaki kadınları selamlıyorum. Hem siyasi hem aktivist oldukları hem de kadın oldukları için. Arkadaşımız Leyla Güven şahsında sizin kararlılığınızı ve direnişinizi selamlıyoruz.”

'HALKLAR ERDOĞAN'A KARŞI KAZANACAK'

FHKC Politbüro Üyesi Leyla Halid alkışlarla kürsüye çıktı. Halid, şunları söyledi: “Filistin zindanlarında esir olan yoldaşlardan cezaevlerinizde direnen yoldaşlarınıza selamlar getirdim. Ahmet Saadet’ten Demirtaş’a, Kışanak’a selamlar getirdim. İsrail Zindanlarında yatmakta olan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) üyesi milletvekili Halide Cerrar'dan İmralı'daki Öcalan'a selamlar getirdim. (...) Türkiye ordusunun Suriye’de ne işi var? Çocuklarımız ölüyor. Suriye halkları Erdoğan'a karşı başarı kazanacak. Yaşasın Filistin, yaşasın Kürdistan.”
Mısır Sosyalist Halk I·ttifakı Partisi Dışilişkiler Sorumlusu Mamdouh Habeshi de şöyle dedi: "Mısır’da toplandığımız ve kutlamalarını yaptığımız geçmiş halk hareketlerinden sonra bu görüntüyü görmek beni çok mutlu ediyor. Mısır’da her alanda bir nevi sıkıyönetim yaşıyoruz. Bu diktatörlüklerin neyi yansıttığını siz çok iyi biliyorsunuz. Emperyalist sistemin birer yansımaları olarak geliyorlar. Siz HDP olarak bu emperyalizm ile mücadele yolunu seçtiniz."