Koronavirüs: Ölümler artıyor; WHO acil durum ilan etti

Çin’den yayılan Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 210’un üzerine çıkarken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uluslararası acil durum etti.

Aralık ayı sonunda Çin’in Wuhan şehrinde başlayan ve her geçen gün birçok dünya ülkesinde yeni vakaların görüldüğü Koronavirüs nedeniyle ölümler artıyor.

Wuhan’ın da içinde yer aldığı Hubei bölgesinde dün akşam itibariyle 42 kişinin daha yaşamını yitirdiği duyuruldu. Bununla birlikte virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 212’ye yükseldi.

BİRÇOK ÜLKEDE YENİ VAKALAR

Büyük çoğunluğu Çin’de olmak üzere 20 kadar ülkedeki Koronavirüs vakalarının sayısı 8 bin 100 olarak kayıtlara geçerken, her geçen saat diğer ülkelerde de yeni vakalar kayıtlara geçiyor.

Almanya’da vakaların sayısı 5’e yükselirken, İtalya’da ilk kez iki Koronavirüs vakasının tespit edildiği duyuruldu. ABD’de ise Wuhan’dan tahliye edilen 170 kadar kişiden birinde virüsün görüldüğü duyuruldu.

WHO ULUSLARARASI ACİL DURUM İLAN ETTİ

İlk kez 10 Ocak’ta Koronavirüs vakalarının varlığını duyuran Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise, geçtiğimiz hafta ‘gerek görmediği’ uluslararası acil durumu ilan etti. WHO’dan yapılan açıklamada, Çin’in çabalarının önemine dikkat çekilirken, en acil durumun virüsün salgın konusunda yeterli düzeyde hazır olmayan ülkelere sıçramasının engellenmesi olduğunun altı çizildi.

Acil durum nedeniyle WHO üyesi ülkelerin ortak önlemlerle eylem birliği yapmaları isteniyor. Ancak Çin’e yönelik herhangi bir seyahat veya ticaret yasağı getirilmesi gündemde değil.

WHO tarafından daha önce de 2019’da Kongo’da, 2014’te ise birçok Batı Afrika ülkesinde ortaya çıkan Ebola salgını nedeniyle acil durum ilan edilmişti. 2016’da Güney Amerika’daki Zika salgını, 2014’te poliovirüs ve 2009’da da ‘domuz gribi’ olarak da adlandırılan H1N1 virüsü salgını nedeniyle acil durum ilan edilmesine karar verilmişti.