Koronavirüs yayılıyor: İstanbul'a da sıçradı

Çapa Tıp Fakültesi'ne getirilen Çinli bir çocukta ölümcül koronavirüs tespit edildi. Teşhisin belgesi de yayımlandı.

Çin’de ortaya çıkan ve çoğunluğu bu ülkede olmak üzere dünya genelinde en az 231 kişinin ölümüne neden olan koronavirüs yayılıyor.
Şu ana kadar virüsün görüldüğü ülke sayısı 20'yi aştı.
Çin'de yaklaşık 10 bin kişide koronavirüs tespit edildi. Çin dışında tespit edilen vaka sayısı ise 98.

İSTANBUL'A DA SIÇRADI

Koronavirüsün İstanbul’a da sıçradığı belirtildi. CHP eski Milletvekili ve Gazeteci Barış Yarkadaş, İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yatmakta olan 6 yaşındaki Çinli çocuğa koronavirüs teşhisinin konulduğunu belirtti.

BELGE YAYIMLADI

Yarkadaş, Twitter hesabından şu bilgileri paylaştı:
"Dün gece saat 21.00 sularında 6 yaşındaki Çinli bir çocuk, ailesi tarafından Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi'ne getirildi. Çocuk, ilk tedavisinin ardından ilaç verilerek evine gönderildi. Ancak ailesi gece geç saatlerde bu kez İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvurdu.
İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Acil Birimi, 6 yaşındaki çocuk hastaya ‘Coronavirüs’ tanısı koydu, hastayı izole etti; katı da "yeşil alan"a dönüştürdü. Ancak beni arayıp durumu aktaran ve aynı birimde başka hastalıklardan tedavi gören hasta yakınları tedirgin. Aileler şunu diyor: “Çinli çocuğun tedavi altına alındığı bölgede tam anlamıyla bir 'karantina' yok. Aynı katta başka çocuklar da var. Personel ise sadece maske takıyor. Hiçbir personelde koruyucu kıyafet yok."
Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise "Türkiye'de tanı konulmuş hasta yok" iddiasında bulundu.
Yarkadaş, Koca'nın iddiası üzerine "Hasta haklarına saygıdan dolayı Çinli çocukla ilgili fazla bilgi vermek istemedim. Ancak yandaş medya ve Sağlık Bakanlığı beni yalanlamaya çalışınca belgeyi yayınlamak şart oldu" diyerek, doktor teşhisinin belgesini yayımladı.

İNGİLTERE'DE DE İLK VAKALAR ORTAYA ÇIKTI

İngiltere Sağlık Direktörü Prof. Chris Whitty, ülkede aynı aileden iki kişide koronavirüs rastlandığını açıkladı.
Whitty, "Hastalar, Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) tarafından tedavi altına alındı ve virüsün daha fazla yayılmasını engellemek için daha önce denenmiş, test edilmiş kontrol yöntemleri devreye soktuk" dedi.

İTALYA'DA IRKÇI SALDIRILAR

İtalya hükümeti, koronavirüs nedeniyle ülkede altı ay acil durum ilan etti ve hastalıkla mücadele için ilk aşamada beş milyon euro fon ayırdı. Başkent Roma'da iki Çinli turistte koronavirüs tespit edilmişti. Ülkede Çinlilere karşı ırkçı eylemler başladı. Venedik'te Çinli bir çift, gençlerden oluşan bir grubun kendilerine hakaret ederek tükürdüğünü söyledi. Yine Venedik'te Çinli bir üniversite öğrencisi trende ırkçı hakaretlerle karşılaştı. Torino'da bir restoranda, yıllardır İtalya'da yaşayan Çinli bir aile de sözlü saldırıya uğradı
Başkent Roma'nın da dahil olduğu büyük kentlerde Çin restoranlarının büyük oranda müşteri kaybettikleri belirtildi.
Roma'nın saygın sanat okullarından Santa Cecilia Konservatuarı da, Uzak Doğulu bütün öğrencilerin derslerini askıya aldı.
Aşırı sağcı Lig Partisi lideri ve eski İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise sosyal medyada bir göçmen teknesi videosunu paylaşarak, "Sağlık için tüm dünya sınırları kapatıyor. İtalya'ya ise rekor sayıda tekne yanaşıyor. Size normal geliyor mu" diye yazdı.

NASIL KORUNABİLİRİZ?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), koronavirüsten korunmak için öneri listesi şöyle:

* Ellerinizi sık yıkayın, özellikle alkol bazlı temizleyiciler, sabun ve bol su ile. Elleriniz görünür şekilde kirliyse yıkayarak, görünür şekilde kirli değilse alkol-bazlı mendillerle silerek ellerinizi sürekli temiz tutmaya çalışın.

* Ateş ve öksürüğe sahip kişilerle yakın temastan kaçının.

* Eğer ateş, öksürük ve nefes alma güçlüğüne sahipseniz hemen tıbbi destek alın ve görüştüğünüz sağlık uzmanını seyahat rotanız hakkında bilgilendirin.

* Öksürürken ve hapşuşurken ağız ve burnunu bir mendil ve eğer mendil yoksa eliniz ile kapamaya özen gösterin. Bu mendili kullandıktan sonra hemen atın. Elinizi ise sonrasında hemen yıkayın.

* Özellikle hayvanlarla çalışıyorsanız, hayvanlara dokunduktan sonra ya da hayvan pisliği temizledikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayınız. Et yemeği hazırlıyorsanız, etle temastan sonra ellerinizi mutlaka yıkayınız. Etli ya da etsiz yemek hazırlığı öncesinde ve sonrasında ellerinizi yıkayınız.

* Yakın zamanda koronavirüsü vakası saptanmış hayvan pazarlarında hayvanlarla temas etmeyin ve hayvanlarla temas etmiş yüzeylere dokunmayın.

* Çiğ ve az pişmiş hayvan eti tüketiminden kaçının. Çiğ et, süt ve hayvan organlarından yapılmış hayvan mamullerine dikkat edin.