Kubilay: Vergi aktarımı kamu imkanının istismarıdır

İktidara yandaş olan çeşitli derneklere veya vakıflara para aktarılmasının suç olduğunu söyleyen HDP sözcüsü Günay Kubilay, toplanan vergilerin kamuoyuna açıklanmama nedeninin gayri meşru harcamalar olduğunu söyledi.

İktidara yandaş olan çeşitli derneklere veya vakıflara para aktarılmasının suç olduğuna dikkat çeken Halkların Demokratik Partisi (HDP) sözcüsü Günay Kubilay, Başketgaz şirketinin Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na yaptığı 8 milyon dolarlık bağışı ANF'ye değerlendirdi.

Basına yansıdığı kadarıyla gelişmeleri öğrendiklerini belirten Kubilay, “Kızılay gibi kamu adına hizmet eden bir dernek üzerinden, adı çocuk istismarı şaibesiyle anılan Ensar Vakfı'na yapılmış olan bu bağış hakikaten utanç vericidir. Bu bir kamu imkanının Kızılay eliyle istismar edilmesidir. Zaten Kızılay başkanı yaptığı açıklamada 'Bu bir vergi kaçırma değildir, vergiden kaçınma' demiştir. Dolayısıyla devlet adına kamu maliyesinden çalınan bir vergidir ve hile yoluyla çalınan vergiye kılıf uydurma yöntemidir. Gerçekten de bu çok utanç verici bir şeydir. Bu durum istismarın da ötesinde, devletin kamu maliyesinden vergi çalmaya aracılık edildiği için de suç unsuru olarak değerlendirilmesi gereken bir şeydi” diye konuştu.

‘BİR TAŞLA ÇOK KUŞ’

İktidara yandaş olan çeşitli derneklere veya vakıflara para aktarılmasının suç olduğuna dikkat çeken Kubilay, Kızılay’ın da benzer kamu adına hizmet veren çeşitli dernekler vasıtasıyla vergilerin kaçırıldığı, iktidara yakın olan çeşitli vakıflara, derneklere bu yolla kamu maliyesinden paraların aktarıldığının anlaşıldığını dile getirdi.

“Başkentgaz şirketinin Kızılay'a 8 milyon dolar yardımı bir faydası çıkarı için verdiği anlaşılıyor” diyen Kubilay, “yardım”la 8 milyon doların vergi matrağından düştüğünü belirtti.

Şirketin böylece devletin kasasına, kamu maliyesine gitmesi gereken parayı kendi kasasına aktardığını vurguladı.

Para aktarımı ile etikten yoksun bir ilişki biçimine girildiğini de belirten Kubilay, “Galiba çürüme, yozlaşma denilen şey de bu olsa gerek” dedi.

‘HALK VERDİĞİ VERGİNİN HESABINI SORAR’

Elazığ'da meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ardından Kızılay'ın twetter aracılığı ile bağış talebinde bulunmasını ise Kubilay şöyle değerlendirdi: “Böyle kirli, çürümüş ilişkiler içerisine girmiş olan Kızılay, öte yandan deprem gecesi twettler vasıtasıyla halktan 10 TL yardım isteyecek bir noktaya sürükleniyor. Daha vahimi şimdi 70 küsur milyar liraya kadar birikmiş olan deprem vergisini vermiş olan vatandaşların soruyor olmasına, İçişleri Bakanının ve Cumhurbaşkanının verdiği yanıtlardır.”

'DEPREM GÜNDEMLERİNDE BİLE YOK’

İktidarın, deprem vb. doğal afet durumlarında hesap verememesini de bu paraların gayri meşru yollarla harcanmış olması ile bağlantılandıran Kubilay, “Nitekim Meclis Başkanı 'Deprem için toplanıyor da deprem için harcanacak demek değil' diye konuştu. O zaman bunu niye genel bir vergi olarak değil de deprem vergisi olarak topluyorsunuz? İnsanların duygularını istismar ediyorsunuz. Deprem adı altında toplanacak vergiyle, kamu maliyesine destek olacak olan verginin toplumun vicdanında aynı yeri tutmayacağını onlar da biliyor. Anlaşılan o ki, devletin bütün kamu maliyesini gayrimeşru bir biçimde boşalttıkları, yandaş sermayelere aktardıkları gibi yasadışı birtakım işlere kullanmışlar ve kamuoyuna açıklayamıyorlar. Şantaj tehdit yoluyla insanlar susturulmaya çalışılıyor. Bu nedenle yasadışı yapıldığı çok belli.”

Deprem durumunda toplanma alanlarının 1400’den 77’ye düşmüş olduğunu da hatırlatan Kubilay, toplanma alanı olarak gösterilen yerlerin de parklar olduğunu vurguladı.

Toplanma alanlarının çadırların kurulduğu, yemeklerin dağıtılacağı yerler olması gerektiğine dikkat çeken Kubilay, “Bırakalım yatırımı deprem gündemlerinde bile değil, toplanma alanlarını bile yok etmişler ranta almışlar” dedi.