Kürt profesöre matematiğin Nobel’i ödülü-YENİLENDİ

İngiliz Cambridge Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan Kürt bilim insanı Caucher Birkar, Uluslararası Matematikçiler Birliği’nin matematiğin Nobel’i olarak bilinen Fields Madalyası’na layık görüldü.

Uluslararası Matematikçiler Birliği, 4 senede bir yapılan Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nde 2, 3 ya da 4 matematikçiye Fields Madalyası veriyor. Kanadalı matematikçi John Charles Fields'in adını taşıyan ödül 1936 yılından itibaren veriliyor ve bilim dünyasında matematiğin Nobel’i olarak biliniyor.

Bu yıl Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nde 2018 yılının madalyasına Cambridge Üniversitesi’nden Caucher Birkar, ETH Zürih’ten Alessio Figalli, Bonn Üniversitesi’nden Peter Scholze ve Stanford Üniversitesi’nden Akshay Venkatesh layık görüldü.

Cambridge Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan 40 yaşındaki Caucher (Koçer) Birkar, Doğu Kürdistan’ın Merivan kentinde dünyaya geldi ve 2000 yılından bu yana İngiltere’de yaşıyor.

Uzun yıllar İngiltere’de mülteci statüsünde yaşayan Birkar ödüle ilişkin “Umarım 40 milyon Kürt için bu ödülüm küçük bir sevinç kaynağı olur” diye konuştu. Kürdistan’ın ileride matematikçi olacak bir çocuk için çok zor ülke olduğunu söyleyen Birkar “Bir gün bu ödülü alacağıma inanamıyordum” dedi.

MADALYASI TÖRENDEN SONRA ÇALINDI

Bu arada geometri uzmanı olan Birkar’ın madalyasının çalındığı öğrenildi. Ödül töreninden sonra madalyasını içine koyduğu çantasına ödül töreninin düzenlendiği salonda bırakan Birkar, daha sonra madalya ile cep telefonunun çantanın içinde olmadığını fark etti.

Salonda yapılan aramalara rağmen madalya bulanamazken, Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir organizatör çalıntı haberini doğruladı.