Kürdi-Der, Kürtçe eğitim için mahallelere ve ilçelere açılıyor

Kürdi-Der, Kürtçe eğitim için mahallelere ve ilçelere açılıyor

Van’da (Wan) Kürtçe eğitimi veren Kurdi-Der’in, 3 Eğitim Devresi önümüzdeki hafta içinde başlıyor. Kurdi-Der 3 devre eğitim ile Van’ın tüm mahallelerinde ve ilçelerinde eğitim vermeyi hedefliyor. 2013 yılının ilk 6 ayında 750 kişiye Kürtçe eğitim verdiklerini belirten Van Kurdi-Der Başkanı İsmail Aşkan, “Yeni dönemde ilçe ve mahallelerde de Kürtçe eğitime başlıyoruz. Hedefimiz yıl sonuna kadar bin kişiye daha Kürtçe eğitim vermek" dedi.

Van'da uzun yıllardır Kürtçe eğitim veren Kürdi-Der, yeni dönem için hazırlıklarını tamamladı. Kurdi-Der önümüzdeki hafta başlayacak olan 3 devre eğitimi ile Van'ın tüm mahallelerinde ve ilçelerinde eğitim vermeye başlayacak. 2013 yılının ilk 6 ayında kısıtlı imkanlarla 750 kişiye Kürtçe öğreten derneğin hedefi, yıl sonuna kadar bin kişiye daha Kürtçe eğitim vermek. Kurdi-Der Başkanı İsmail Aşkan çalışmaları ve hedefleri konusunda ajansımız ANF’ye bilgi verdi. Aşkan, bazı kesimlerin 'Anadilde eğitim için henüz gerekli alt yapı yok' şeklindeki açıklamalarının yersiz olduğunu belirterek, "Kürt halkı anadilde eğitime hazırdır. Zaten derneğimize yapılan yoğun başvurularda bunun açık göstergesidir" diye konuştu.

‘MAHALLELERE VE İLÇELERE AÇILIYORUZ’

Önümüzdeki hafta 3 devre eğitime başlayacaklarını belirten Aşkan şöyle devam etti: "Şabaniye ve Akköprü mahalleleri ile Özalp ve Saray ilçelerinde Kürtçe eğitim vereceğiz. Van'da özellikle Özgür Yurttaş Mahalle derneklerinden gelen Kürtçe eğitim talebi üzerine söz konusu mahallelerde eğitim veriyoruz ve bunun kapsamını daha da genişletecez. Sonbahar aylarıyla birlikte harekete geçeceğiz. Mahallelerde de yüzlerce kişiye Kürtçe eğitim vereceğiz."

‘KÜRTLER ANADİLDE EĞİTİME HAZIRDIR’

Kürt halkının anadilde eğitime hazır olduğunu ifade eden Aşkan, önümüzdeki eğitim döneminde 40 eğitmen daha yetiştirmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi. Anadilde eğitim için gerekli altyapının olmadığına ilişkin eleştirileri de yersiz bulan Aşkan, "Kürt halkı yüzyılları bulan siyasi mücadelenin birikimine sahiptir. Derneğimize yapılan yoğun başvurular Kürt halkının anadilde eğitim konusunda ne kadar istekli olduğunu zaten ortaya koyuyor. Bugün yetiştirdiğimiz eğitmenler önümüzdeki yıllarda Kürdistan'da yürütülecek olan anadilde eğitim faaliyetlerinde yer alacaktır" dedi.

‘DEVLET ASİMİLASYONDAN VAZGEÇMEDİ’

Devletin Kürt dili üzerindeki asimilasyon politikalarınında sürdüğünü belirten Aşkan, şunları belirtti: "Özellikle hükümetin açtığı 'Yaşayan diller Enstitüsü' bölümü tamamen maskeleme ve bir nevi yanıltma amaçlıdır. Kürt halkı ve gençliği devletin sadece kendini demokratik göstermek adına yürüttüğü bu faaliyetlerinin farkında. Devlet hala asimilasyondan vazgeçmiş değil. Bu yüzden tüm halkımızı anadiline sahip çıkmaya davet ediyoruz."