Cenevre’de bulunan World Council binasında düzenlenen konferansta, HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, 24. dönem BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ile Avukat Ercan Kanar birer konuşma yaptı.
KANAR: SRİLANKA MODELİ UYGULANIYOR
Avukat Ercan Kanar, Türkiye’de uygulananın OHAL değil keyfi sıkıyönetim rejimi olduğunu belirterek bunun Türkiye’nin mevcut anayasasına ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söyledi. Kürdistan’da uzun bir süreden beri ilan edilen Özel Güvenlik Bölgeleri’ndeki uygulamaların soykırım olarak nitelendirebileceğini ifade eden Kanar, bölgedeki uygulamaların, AKP hükümetinin uzun bir süre önce dillendirdiği Sri Lanka modelinin uygulanması olduğuna dikkat çekti. Konuşmasında yapılan tutuklamalar, gözaltılar ile gözaltı süresince yapılan uygulamaları anlatan Kanar, bunun hiçbir hukukta yeri olmadığını sözlerine ekledi.
ÇELİK: HİTLER ERDOĞAN’DA VÜCUT BULUYOR
Kürt sorunun tarihi arka planını anlatarak konuşmasına başlayan 24. dönem Milletvekili Demir Çelik ise yaşananların Şark Islahat Fermanı’ndan bir farkının olmadığını söyledi. Hitlerin Erdoğan’da tekrar vücut bulduğunu ifade eden Çelik, 2014 Kobanê sürecinden itibaren Kürt Hareketi’nin kriminalize edilmeye çalışıldığını ifade etti. Kürtlerin 1999’dan itibaren uygulamaya koyduğu Türkiye’nin ayrışmasına değil daha demokratik bir ülke olmasını sağlayan öz yönetim modelinin bastırılarak ortadan kaldırılmaya çalışıldığını belirtti.
KÜRKÇÜ: HDP’YE SALDIRI AZINLIK HAKLARINA SALDIRIDIR
HDP’nin hakları yadsınan bütün toplulukların hakları için mücadele eden bir parti olduğuna vurgulayan HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise; “Bugünkü Türkiye’de mevcut tablonun dışında bir tablonun mümkün olabileceğini göstermeye çalışıyoruz” dedi. HDP’ye yönelik saldırıların aynı zamanda Türkiye’deki azınlıkların haklarına yönelik bir saldırı olduğuna da dikkat çeken Kürkçü, “Faşizm yolunda ilk alarm 5-6-7 Eylül dönemlerinde atıldı. Fakat bunu içimize çok sindirmedik. Ama bugünkü gelişmeler asıl darbenin o zaman başladığını gösteriyor” diye konuştu.
HDP milletvekillerinin cezaevinde olmasına rağmen başkanlık önündeki tek engel olduğunu bunun için de AKP’nin MHP ile bir ortaklığa gittiğini söyleyen Kürkçü, daha önce haberlerde de çıkan Çöktürme Planı’nın adım adım uygulandığını bu konuyla ilgili bakana ve başbakana yönelttiği sorulara cevap verilmeyişinin de bunun bir kanıtı olduğunu söyledi.
Konferans daha sonra soru cevaplarla devam etti.