Kürkçüler, Bafra ve Bodrum keyfi hak ihlalleri boyutlanıyor

Kürkçüler, Bafra ve Bodrum cezaevlerinde siyasi tutsaklar keyfi uygulamalara maruz kalırken, açlık grevi eylemleri de devam ediyor.

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutsak edilen gazeteci İbrahim Karakaş ile görüşmek isteyen kardeşi Murad Karakaş, keyfi bir gerekçe ile görüşe alınmadı.

Karakaş, çorap çıkarma dayatmasını kabul etmediği için görüşe alınmadığını söyledi.

Görevlilerin bu dayatmanın gerekçesini “mevzuata” bağladığını belirten Karakaş, “Mevzuatı gösterin dediğimde, 'mevzuat yok' dediler. Keyfi muamele ile görüşe alınmadım. İnfaz Hakimliği'ne itirazda bulunacağım" dedi.

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki siyasi tutsaklar 14 Temmuz'dan bu yana beşer günlük dönüşümlü açlık grevinde bulunuyor. Tutsaklar, İmralı tecridi ve hak ihlallerinin son bulmasını, yasalarca tutuklulara tanınan hakların da sağlanmasını talep ediyor.

Adana Kürkçüler T Tipi Cezaevi'nde de sistematik ve keyfi uygulamalar devam ediyor.

Tutsaklar cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasına, sayım sırasında ayakta sayım uygulamasına maruz kalırken, keyfi olarak koğuşlar değiştiriliyor, tutanaklar tutularak tutsaklar tekli hücrelere konuluyor. Dayatmaları kabul etmeyen tutsaklar ise şiddete maruz kalarak, en temel haklarının gasp ediliyor. Gerekli içme suyu ile yemeğin verilmesi gasp edilen temel haklar arasında yer alırken, tutsaklar ayrıca sıcak havadan ağır bir şekilde etkileniyor.

 

Samsun Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutsak edilen epilepsi hastası Selami Keleş, maruz kaldığı hak ihlallerini haftalık telefon görüşmesinde aile bireylerine aktardı. Keleş, kantinden aldıkları radyolar ile kitapların keyfi olarak ellerinden aldığını, buna itiraz ettiklerinde de haklarında disiplin soruşturması açıldığını ifade etti.

Avukatlar, Bodrum S Tipi Cezaevi'ndeki 18 siyasi tutsaktan 5’inin 2’li ve 3’lü koğuşlarda, geri kalanının ise tekli hücrelerde tutuldukları öğrenildi.

Avukatlar tutsakların “Tüm siyasi tutsakların aynı bloğa getirilmesi, müebbet hapis cezası alan tutsakların tekli olarak tutulmasının sonlandırılması, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olan tutsakların aynı havalandırmaya bakan tekli hücrelerde tutulması ve spor, sohbet ve diğer kültürel haklarının verilmesi" talebiyle 3 Ağustos'ta yemek almayı kabul etmeyerek, protesto ettiklerini belirtti. Avukatlara göre tutsaklar taleplerinin yerine getirilmemesi halinde 8 Ağustos'ta süresiz açlık grevine girecekleri bildirdi.

Avukatlar, Bodrum S Tipi Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerini şöyle sıraladı:

"Hasta mahpuslardan Suphi İsmail, bir ayağı ampüte olmasına rağmen, Kudbettin Menteş tansiyon hastalığına ve ilerlemiş yaşına rağmen, Gürbüz Topçu ise vücudunun sol kısmında kısmi fonksiyon kayıpları bulunmasına ve bir gözünü kaybetmiş olmasına rağmen tek tutulmaktadır. Hapishanede son olarak mesai saati olmamasına rağmen Cumartesi günü baskın şeklinde arama yapılmıştır. Tüm hücrelerde kamera sistemi bulunmakta ve kamera mahpusların doğrudan yaşam alanını görmektedir. Diğer hapishanelerde açık görüş süresi 1,5 saat iken burada aile açık görüşün 45 dakika olarak kullandırıldığı ifade edilmiştir. Mahpusların hücrelerinde bulundurabildiği kitap sayısı 5 ile sınırlandırılmıştır. Mahpuslara Birgün haricinde hiçbir muhalif yayın verilmemektedir. Mahpusların hastaneye sevk işlemleri gecikmeli olarak gerçekleştirilmektedir."