Kürt Dil Bayramı 4 merkezde kutlandı

Kürt Dil Bayramı 4 merkezde kutlandı

Adana, Şırnak, Viranşehir ve Kızıltepe'de 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. 

Kürt Dil Bayramı, Urfa’nın Viranşehir İlçesi’nde binlerce kişinin katılımı ile büyük bir coşkuyla kutlandı. TZP-Kurdî ve Belediye Etüt Merkezi tarafından Viranşehir Belediyesi Amfi Tiyatrosu'nda yapılan kutlamaya Viranşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Burun, BDP İlçe eş başkanları Halis Aktaş ve Servet Kılıç ile binlerce kişi katıldı.

Kutlama yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Daha sonra kutlamada konuşan TZP-Kurdî Viranşehir Temsilcisi Ayşe Sürücü, dil için verilen mücadele sonucunda bugünlere gelinebildiğini belirterek, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olmasını istedi.

Viranşehir Belediyesi Etüt Merkezi öğrencileri tarafından verilen Kürtçe şiir dinletisi sonrası Viranşehir Belediyesi Eğitim Destek öğrencilerinden Zekiye Güzel anıldı. Daha sonra Belediye Med Kültür ve Sanat Merkezi'ne bağlı Koma Welatê Rojê adlı grup sahneye çıktı. Sık sık "Bijî Serok Apo", "Öcalan" ve "Şehid namirin" sloganları atılırken, kutlama alanına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan fotoğrafı ile "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü" yazılı dev pankart asıldı. Havai fişeklerin atıldığı kutlamada halk oyunları ekibi gösterisinin ardından sahne alan Seyda Perinçek katılanları coşturdu. 

KIZILTEPE’DE YÜRÜYÜŞ YAPILDI

Kızıltepe Belediyesi bünyesinde çalışma yürüten Mehmet Yalçın Etüt Merkezi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla binaları önünde basın açıklaması gerçekleştirdikten sonra 525 adet Azadiya Welat Gazetesi dağıttı. Kurum öğretmenlerinden Yusuf Demir, yaptığı açıklamada her zaman anadillerine sahip çıkacaklarını belirterek, Kürtçenin çok zengin bir dil olduğunun altını çizdi. Demir, "Dilimizi geliştirmek için başta Azadiya Welat'ı okumak gerekiyor" dedi. Yapılan açıklamanın ardından Mehmet Yalçın Etüt Merkezi'nin öğretmen, öğrenci ve çalışanları "Zımanê me rumeta me ye", "Bê zıman jiyan nabe" sloganları eşliğinde Özgürlük Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. 

‘KÜRTÇEYİ ARTIK HER YERDE KONUŞALIM’

KURDİ-DER Şırnak Şubesi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı "Zimanê me hebuna me ye, hebuna me iradeye me ye" şiarıyla Belediye Düğün Salonu'nda düzenlediği etkinlikle kutladı. Etkinliğe BDP il yöneticileri, Zilan Kadın Derneği, Cudi Kültür Merkezi, KESK, Şırnak Eğitim Destek Evi ile Şırnaklı dengbêjlerin yanı sıra çoğunluğu çocuklardan oluşan yüzlerce kişi katıldı katıldı. Kutlamanın gerçekleştirildiği salona, "Zimanê zikmakî xerca civakê ye", "Sinorê zimanê min sinorê cihana min e" ve "Bê ziman jiyan nabe" pankartları asıldı.

Etkinlik yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından yüzlerce yurttaşın "Ey Reqip" marşını hep birlikte okumasıyla başladı. Daha sonra etkinlikte konuşan KURDİ-DER öğretmenlerinden Serdar Deniz, anadilin önemine değinerek, "Bir toplumu var eden, onu birlikte tutan dilidir. Yıllarca asimilasyon ve yasaklamalara maruz kalan Kürtçe ise ne yazık ki istediği düzeyde kendini yenileyemedi. Kürt halkı yıllarca tek dil politikalarına mahkum edilerek, kendi anadili ve aynı zamanda kimliği olan Kürtçeye yabancılaştırıldı" dedi. "Yıllarca inkar ve asimilasyonun cenderesinde direnen Kürtçeyi artık ev, sokak ile nefes aldığımız her yerde konuşalım" diyen Deniz, "Bu uğurda mücadele vermiş Apê Musa, Cegerxwin, Celadet Bedirxan gibi yüzlerce aydınımızı referans almalı ve dilimizi toplumun her kademesinde yaşamsallaştırmalıyız" diye konuştu. 

Etkinlik gece geç saatlere kadar sürdü.

‘BE ZİMAN JİYAN NABE’

KURDÎ-DER Adana Şubesi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Adana merkez Yüreğir ilçesi Anadolu Mahallesi'nde şölen düzenledi. Şölen öncesi Çukurova Caddesi üzerinde bir araya gelen yüzlerce kişi, "Zimane kurdî bila bibe zimane fermî", "15'ê Gulane Cejna Zimanê Kurdî li we pîroz be" pankartları ve "Ziman rumet e", "Bê ziman jiyan nabe" ve "Bê ziman aşitî nabe" dövizleri taşıdı. Sık sık, "Bijî serok Apo", "Şehîd namirin" ve "Bê ziman jiyan nabe" sloganları atan kitle, Dedekorkut Mahallesi'ne kadar yürüdü. Yürüyüşe BDP Adana İl Başkanı Uğur Bayrak, il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistleri ve mellelerin yanı sıra yüzlerce yurttaş yöresel kıyafetleri ile katıldı. Şölen, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve Şakirpaşa Kürt Dil Kursu öğrencilerinin okuduğu "Ey Reqîp" marşı ile başladı. Kürt diline ve günün anlamına ilişkin yapılan konuşmaların ardından şölen, müzik eşliğinde çekilen halaylarla gece geç saatlere kadar devam etti.