Güney Afrikalı Kürt dostu Ebrahim Ebrahim vefat etti

Güney Afrikalı Kürt dostu Ebrahim Ebrahim, uzun süredir tedavi gördüğü akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

Kürt dostu Ebrahim Ebrahim, uzun süredir akciğer kanseri ile mücadele ediyordu. Ebrahim, 84 yaşında 6 Aralık günü sabah saatlerinde vefat etti.

KNK Yürütme Konseyi, Ebrahim için başsağlığı dileğinde bulunarak, “Büyük bir devrimci” olduğunu belirtti.

KNK, Ebrahim Ebrahim’in 1990’larda Güney Afrika’da örgütlenmeye başlayan Kürdistan Özgürlük Hareketinin hep yanında olduğunun altını çizdi.

Bir dönem Güney Afrika Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Afrika Ulusal Kongresi (ANC) yürütme üyesiyken de Kürtlerle hep dayanışma içerisinde olan Ebrahim, Haziran 1999’da Hamburg’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için düzenlenen bir konferansa konuşmacı olarak katılmıştı.

Ebrahim, konuşmasında kendisinin de 1987’de Apratheid rejimi tarafında sürgünde yaşadığı Svaziland’dan kaçırılarak Robben İsland adasında yıllarca zindan yattığını ve Nelson Mandela nasıl başardıysa Abdullah Öcalan’ın da başaracağını vurgulamıştı.

Ebrahim, 2017’de gerçekleşen ANC ulusal konferansında Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt halkının özgürlük mücadelesine dair desteğe ilişkin kararın çıkarılmasında etkin bir rol üstelenmiş ve bu kararların çıkarılmasını sağlamıştı.

Kürt dostu Ebrahim, aynı kararın 2017’de Güney Afrika Komünist Partisi kongresinde çıkmasında da belirleyici bir rol oynamıştı.

KNK, “Ebrahim Ebrahim tedavi gördüğü süreçte de Önder Apo’nun özgürlüğü için mücadelesini sürdürmüştür. En son 31 Ekim 2021 tarihinde Önder Apo’nun özgürlüğü için gönderdiği mesajda Türk devletinin Önder Apo’yu derhal serbest bırakmasını talep etmişti” dedi.

KNK Yürütme Konseyi Ebrahim Ebrahim’in vefatı dolaysıyla ailesi, dostları ve dava arkadaşlarına başsağlığı mektubu göndererek, “Kürt halkının eşsiz bir dostu, Güney Afrika’nın büyük bir devrimcisini asla unutulmayacağını ve özgürlük hayalleri başta olmak üzere Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için verdiği mücadelenin kesintisiz sürdürüleceğini” belirtti.