Kürt gazetecilere buzdolabı ve televizyon verilmiyor

Diyarbakır Cezaevi’nin D Tipi’nden F Tipi’ne sevk edilen 12 Kürt gazeteciden Ömer Çelik’in kardeşi Ebru Görken, 1 ay geçmesine rağmen ne buzdolabı ne televizyon verildiğine dikkat çekti.

Hukuksuz bir biçimde tutuklanan 16 Kürt gazeteciye yönelik eziyet bitmek bilmiyor. Gazetecilerden 12’si 7 Temmuz’da Diyarbakır Yüksek Güvenlikli Cezaevi Kampüsü’ndeki D Tipi’nden apar topar 1 ve 2 Nolu F Tipi’ne sevk edilmişti. Abisi Ömer Çelik’i ziyaret eden Ebru Görken, aradan 1 ay geçmesine rağmen sevk edilen gazetecilerin ihtiyaçlarının karşılanmadığına, hücrelere hala buzdolabı ve televizyon verilmediğine dikkat çekti.

Görken, abisi ve arkadaşlarının tutulduğu koşulları ANF’ye anlattı.

‘İNSANİ HAKLARINA KAVUŞAMADILAR’

Görken, bayram öncesinde D Tipi’nden hala inşaat halindeki F Tipi’ne sevk edilen gazetecilerin, tüm taleplere rağmen insani haklarına kavuşamadıklarına işaret etti.

Yaklaşık 23 gündür çok insani bir hak olan televizyon ve buzdolabı verilmediğini aktaran Görken, “41 derece gibi bir sıcaklık var ama maalesef tüm taleplere rağmen hala buzdolabı temin edilmedi. Geçen Pazartesi Ömer ile görüştüğümde sorunun hala çözülmediğini söyledi. Kitaplarının sadece periyodik olarak verildiğini anlattı. O yüzden kitap bırakamadım” dedi.

‘MANTALİTE DEĞİŞMİYOR’

Abisi ve arkadaşlarının, gözaltına alınıp tutuklandıklarından beri bir sürü hukuksuzlukla karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Görken, “Türkiye’de muhalif gazeteci olmanın karşılığı bu maalesef. Ömer bu şekilde üçüncü kez alınıyor ve her seferinde gazeteci kimliğinden dolayı yargılanıyor. Ama tabii ki doğruları yazmaktan ve mücadelesinden vazgeçmiyor. Mesleğini yapmanın karşılığı bu olmamalı. Söze gelince demokratik bir ülkede yaşadığımızı söylüyoruz ama maalesef bu böyle olmuyor. Her seferinde sil baştan aynı şeyleri yaşıyoruz. Siz de biliyorsunuz, zaten karşılaşıyorsunuz. İçerik değişmiyor, mantalite hep aynı. Sadece Kandıra, Silivri şeklinde cezaevleri değişiyor. Ben, abimin ve arkadaşlarının bir an önce serbest bırakılmasını istiyorum” diye konuştu.

Kürt gazeteciler, Amed’de 8 Haziran’da polisler tarafından yapılan ev baskınlarında gözaltına alınıp il emniyet müdürlüğünde 8 gün tek kişilik hücrelerde tutulduktan sonra mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklanmışlardı.