'Kürt halkının mücadelesi iktidarlar tarafından engellenemiyor'

Kürt halkının mücadelesinin iktidar tarafından engellenemediğini söyleyen HDP eski vekili Ferhat Encu ve TİP Milletvekili Erkan Baş, Newroz alanlarının kapatılma davasına cevap niteliğinde olduğunu belirtti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP eski eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da yer aldığı 108 kişi hakkındaki iddianamenin kabul edilmesinin ardından, olay tarihinde HDP MYK üyesi olan milletvekilleri hakkında fezleke hazırlamak için harekete geçti. Bu kapsamda HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç ile milletvekilleri Garo Paylan, Hüda Kaya, Sezai Temelli, Pero Dündar, Fatma Kurtulan ve Serpil Kemalbay Pekgözegü hakkında, anayasanın 83. maddesi gereğince milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenlenecek.

Bugüne dek HDP’li milletvekilleri hakkında Meclis’e ulaşan 914 fezleke bulunurken hakkında fezleke düzenlenmeyen milletvekili yok. HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ise vekilliği düşürüldü, önce gözaltına alındı ardından da bırakıldı.

Fezlekeler ve HDP’nin kapatılmasına yönelik tartışmalar üzerine eski HDP vekili Ferhat Encu ve TİP Milletvekili Erkan Baş, ajansımıza konuştu.

NEWROZ ALANLARI İKTİDARA CEVAP OLDU

Kürt siyasi tarihinde partiler üzerindeki baskıların yeni olmadığına dikkat çeken Encu, Kürtlerin mecliste aktif siyaset yapmasının engellenmek istendiğini söyledi. HDP'lilerin ve siyaset yasağı gelenlerin listesine bakıldığında durumun özetleyici olduğunu vurgulayan Encu, "Kürtler demokratik siyasete, demokrasiye inanan, ortak mücadele yürüten çoğulcu bir yerdedir.

Çok renkliliği tüm hakları içinde barındıran bir yelpazeye sahiptir, Kürtlerin destekledikleri HDP. Dolayısıyla tekçi anlayışların bundan zarar gördüğünü kendilerine risk gördükleri açıkça ortada. Yıllardan beridir parti kapatmalar, siyasi yasaklar bu meseleye çözüm olmadı. Bize şunu gösteriyor; mücadele etmek gerekiyor. Daha fazla direniş sergilemek gerekiyor. Daha fazla alanlarda sözlerimizi kullanmamız gerekiyor. Bunun dışında başka çare yok. Demokrasiyi barışı özgürlüğü dillendirerek bu saldırıları püskürtebiliriz" diye konuştu.

AKP'nin Kürtler üzerindeki baskılarına değinen Encu, şöyle devam etti: "Bir twit bile bir tutuklanmaya neden olabiliyor. En ufak bir demokratik talep dahi yıllarca cezayla sonuçlandırılıyor. Adaletin hukukun olmadığı bir ortamda toplumun alanlara çıkmaması, alanlarda tepkilerini göstermemesi biraz anlaşılır, zordur. Ama olmadığı anlamına da gelmiyor. Newroz alanları bize aslında insanların içindeki öfkeyi gösterdi. On binlerce insanın toplandığı bir alanda talepler birdir. Kitlenin bir sıkıntısı yok fakat sokağa yansımaması iktidar aygıtlarından kaynaklıdır."

KÜRT HALKININ MÜCADELESİ İKTİDARLAR TARAFINDAN ENGELLENEMİYOR

Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinin Türkiye’de bir ilk olmadığını kaydeden TİP Milletvekili Erkan Baş ise, iktidarın Kürtlerin direngenliğini kırmak istediğini ekledi sözlerine. Yine iktidarın Kürtlere, ‘Teslim olun, eğer direnmezseniz, mücadele etmezseniz, boyun eğerseniz biz ileride sizin Kürtlüğünü tartışabiliriz’ mesajını verdiğini belirten Baş, "Bu iktidara karşı kararlı duran Kürt halkını temsilcilerini esir ederek, onların konuşma, siyaset yapma hakkını ortadan kaldırarak susturmaya çalışıyor fakat geride baktığımız yıllara baktığımızda iktidarın her hamlesi halkın mücadeleyi daha büyük sahiplenmesine neden oldu.

Kürt halkının mücadelesi iktidarlar tarafından engellenemiyor, diğerleri de engelleyemedi. İktidarın artık bunu kabul etmesi gerekiyor. Önümüzdeki sürecin de zor bir süreç olduğunu düşünüyorum ama halkımızın mücadeleyi daha büyük bir azimle kazanacağı bir süreci öngörüyorum. HDPli arkadaşlarımızın verdiği karar doğrudur. Tüm mücadele mevzilerimizde, bulunduğumuz her noktada kavgayı büyütmek bizim görevimiz. Sonuçta parlamentoda, halkın bedel ödeyerek kazandığı mevziler var. Bu insanları halk görevlendiriyor, arkadaşlarımız halkı temsil ediyor. Halk istediğinde bu mevziler ancak değerlendirilir. Bizim görevimiz bu mevzileri korumaktır" diyerek sözlerini noktaladı.