Kürt kadın sanatçılar 2’nci konferansını gerçekleştirdi
Kürt kadın sanatçılar 2’nci konferansını gerçekleştirdi
Kürt kadın sanatçılar 2’nci konferansını gerçekleştirdi
Mezopotamya Kadın Sanatçılar Birliği, 2’nci konferansını yaptı. Konfenasta konuşan Mezopotamya Kadın Sanatçılar Birliği yöneticilerinden Sultan Öger, Kürt kültürü ve müziğinin kaynağı kadın olduğunu belirterek, “Meryem Xan, Zadina Şakir, Eyşe Şan gibi kadın sanatçılar, büyük engelleri aşarak, sanat yapmışlar. Biz onların miraslarını almak istiyoruz” dedi.
Mezopotamya Kadın Sanatçılar Birliği, 2’nci konferansını birçok delegenin katılımıyla dün Almanya’nın Köln kentinde gerçekleştirdi. Gün boyu süren konferansın yapıldığı salona, Meryem Xan, Zadina Şakir, Eyşe Şan, Gûlbihar, Leyla Bedirxan, Mizgîn, Delîla Meyaser, gibi kadın sanatçıların posterleri asıldı, Kürt kültür motifleri yer aldı. Konferans divanına Sultan Öger, Zozan ve Xana Zazê seçildil. Yürütülen tartışmalarda, bir yıllık çalışmalar değerlendirildi.
ÖGER: KÜRT KÜLTÜRÜN KAYNAĞI KADINDIR
Konferansın açılış konuşmasını yapan Mezopotamya Kadın Sanatçılar Birliği yöneticilerinden Sultan Öger, Kürt kadının kültür ve sanatın içindeki rolüne dikkat çekerek, ”Tarihi kültürümüzün ana kaynağı kadındır. Birçok stran kadınlar tarafından üretilmiştir. Ancak erkekler sahip çıkıyor. Neden? Çünkü kadın hep yok sayılmış, horlanarak, dışlanmıştır. Ama buna rağmen Meryem Xan, Eyşe Şan, Gîlbahar, Zadina Şakir, Fatma Îsa, gibi kadın sanatçılar, dönemin feodal ve gerici sistemine karşı mücadele etmiş ve sanatlarını icra etmişlerdir. Bu durum, Kürt kadını için tarihsel bir evrim niteliğindedir. 30 yıllık mücadale ili birlikte bu kadın sanatçıların ruhu bugün, sanatımızda kendi ifadesini buluyor” diye konuştu.
Kürt toplumunda kadın sanatçıların ciddi bir role sahip olduğunu belirten Öger, devamla şunları söyledi: ”Biz konferansımızı önemli bir dönemde yapıyoruz. Halk olarak tarihi bir süreçten geçiyoruz. Bütün kadın sanatçılar, bunun bilincinde olmalılar. Çünkü bizim toplumdaki rolümüz bellidir. Özgürlüğü, toplumsal değişim ve dönüşümü sanatımızda yaşatmamız lazım. Bunu da, kurumlarımızın ertafında örgütleyerek yapmalıyız. Biz ancak o zaman başarabiliriz.”
Konferansta konuşan sanatçı Zozan ise, kadın sanatçıların kurumlaşmasının önemine değindi. Bundan 30 yıl önce başladıklarında birkaç kişi olduklarını vurgulayan Zozan, “Bugün yüzlerce sanatçı var. Bu önemli bir sayıdır. Bugün Kürt Ulusal Mücadelesi’nin saflarında hayatını yitiren kadın sayısı erkeklerle aynıdır. Kadın sanatçıların sayısı da anımsanmayacak kadar çoktur. Bütün bu gelişmeler bu kahramanların sayesinde ortaya çıkmıştır. Onun için sanatımız ve müziğimizle o insanları yaşatmalıyız. Ve kendi kurumlarımıza sahip çıkmalıyız” dedi.
Hozan Eylem de, nicelik olarak bir gelişmenin olduğunu ancak nitelikli bir yapı ortaya çıkmadığı eleştirisinde bulundu. Xana Zazê ise, birlik ve beraberlik mesajı vererek, Kürt sanatının gelişimi için herkesin çalışması gerektiğini vurguladı.
Konferans raporların okunmasıyla devam etti. Mezopotamya Kadın Sanatçılar Birliği’nin bir yıllık faaliyet raporunda Avrupa genelinde yapılan çalışmalar değerlendirildi. Hedeflenen çalışmaların hepsinin yapılamadığının belirtildiği konferansta, önümüzdeki dönem planlamasında hedeflere ulaşılmasının önemine dikkat çekildi.
Tartışmalar ardından, tiyatro, müzik, govend, edebiyat ve dengbêjlik olmak üzere 5 sanat alanından 9 kişilik yönetim seçildi. Konferansta bir dizi önemli karar da alındı. Kararların bazıları şöyle:
-Farklı kültürlerden kadın sanatçılarının da yeraldığı bir gecenin düzenlenmesi.
-Kadın dengbêjlerin eserlerinin kayıtlarından bir albüm çıkarılması.
-Kadınların katılacağı bir ses yarışmasının düzenlenmesi.
-Çocuklara yönelik sanatın farklı dallarında (el sanatları, folklor, koro vs.) kurs verilmesi.
-Kültür ve sanat danışmanlığı komisyonu kurulması.
-Sanatçı kadınlar sanatın farklı alanlarında, Paris'te katledilen 3 Kürt kadın devrimciyi sanatlarında yaşatmaları
-Rojava için dayanışma konserlerinin düzenlenmesi.
-Kadın şiir gecesi düzenlenmesi.