Kürtçe 'serbest' ama kitaplar halen dava konusu

Kürtçe 'serbest' ama kitaplar halen dava konusu

AKP hükümetinin Kürtçe yayının serbest olduğu yönündeki açıklamaları ve 4. Yargı Paketi'ndeki yeni düzenlemelere rağmen, Kürtçe kitaplara soruşturma açılmaya devam ediliyor. Aram Yayınları'nın bastırdığı 3 ayrı Kürtçe kitap soruşturma ve dava konusu oldu. Dava açan savcılık, her kitap başına 20 bin lira ödenmesi halinde davayı kapatacaklarını söyledi.

Aram Yayınları tarafından yayınlanan  Hayrettin Ekinci tarafından yazılan "Li Çiyayê Qerejdax Şopa Gerilla", Rodi Zinar tarafından yazılan "Tecrit" ve Hasan Hüseyin Deniz tarafından yazılan Serpêhatiyên Penabertîye" adlı Kürtçe kitaplara savcılık "örgüt propagandası" yapılıyor diye dava açıldı.

Cumhuriyet Savcısı Semih Akgün tarafından hazırlanan iddianamede, adı geçen üç Kürtçe kitabın içeriğinde suç unsuru olup olmadığının değerlendirilmesi amacıyla TEM Şube Müdürlüğü'ne gönderildiği ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bilirkişi olarak Remzi Büvet'in görevlendirildiği belirtildi.

İddianamede, hem kitabı yazanlar hem de yayınlayan Aram Yayınları'nın cezalandırılması gerektiği savunularak şunlara yer verildi:

"Söz konusu 3 kitabın PKK/KCK amaçları ve hedefleri doğrultusunda örgüt mensuplarının anlatımlarının olduğu, yine PKK/KCK'nin amaçları ve hedefleri ve ilkelerinin benimsendiği anlatımların olduğu, bu şekilde PKK/KCK terör örgütünün propagandasının yapıldığı, şüphelinin de suçun işlenişine iştirak etmemiş yayım sorumlusu olarak cezai yönden sorumlu olduğu anlaşıldığından delillerin takdiri ve değerlendirmesi mahkemenize ait olmak üzere şüphelinin yargılanmasının mahkemenizde yapılarak eylemlerine uyan yukarıdaki yazılı sevk maddeleri uyarınca her bir kitap yönünde ayrı ayrı cezalandırılmasına, dosya içerisinde bulunan kitapların delil olarak saklanmasına karar verilmesi kamu adına iddia olunur."

Kitapları yayına hazırlayan Aram Yayınları Genel Yayın Koordinatörü Gökhan Bulut hakkında, 3713 sayılı yasanın 7/2 maddesi uyarınca üzerine atılı suçlardan ötürü TCK 75. Maddesi gereğince ön ödeme tebliği yapıldığı, ancak Bulut'un ödeme yapmayarak herhangi bir belge ibrazında bulunmadığı belirtildi.

Bastırdıkları üç Kürtçe kitabın anılardan oluştuğunu belirten Gökhan Bulut, ANF'ye yaptığı açıklamada gerilla anılarından oluşan kitapların daha önce de Türkçe olarak basıldığını, ancak Kürtçe yayınlanan anı kitaplarına dava açıldığını söyledi.

Açılan dava sonrasında hem Emniyet hem de Savcılık da ifade verdiğini kaydeden Bulut, "Bize kitapları yazanların kimlik ve adres bilgilerini vermemizi istediler. Yayına verdiğimiz kitapları yazan iki yazar mahlas kullanarak kitaplarını yayınlatmış. Hasan Hüseyin Deniz adlı yazarımız ise yurtdışında yaşıyor. Her üç yazarla da yapmış olduğumuz telif sözleşmesinin bir örneğini savcılığa verdik" dedi.

Savcılıkta ifadeye çağrıldığında her bir kitap için 20 bin lira ve 7 lira da mahkeme masrafı vermeleri halinde davanın açılmayacağının kendisine söylendiğini kaydeden Bulut, "Gerilla anılarının olduğu en son 'Bögürtlen Zamanı' adlı kitabımızı Türkçe olarak bastık. Bu kitapa herhangi bir dava açılmadı. Ancak aynı içerikli kitapları Kürtçe bastığımız için dava açıldı" şeklinde konuştu.

Aram Yayınları hakkında 3 kitap hakkında açılan davanın ilk duruşması Terörle Mücadele Kanunu 10. Maddesi ile Görevli Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3 Haziran günü görülecek.