Kuzey ve Doğu Suriye halkı Mahsum Korkmaz’ı (Egîd) andı

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok bölgesinde Mahsum Korkmaz (Egîd) anıldı. Yapılan anmalarda şehitlerin çizgisini takip etme sözü verildi.

21-28 Mart arası kabul edilen Kahramanlık Haftası vesilesiyle Kuzey ve Doğu Suriye’de farklı etkinlikler düzenleniyor. Etkinliklere katılanlar, Şehit Mazlum Doğan ve Mahsum Korkmaz’ın yolunda gideceklerine söz verdi.

TIRBESPIYÊ

Tirbespiyê İlçe Meclisi, Demokratik Birlik Partisi (PYD) salonunda düzenlenen bir toplantıda Kahramanlık Haftası vesilesiyle Mahsum Korkmaz anıldı. 

Toplantıda konuşan PYD İlçe Şubesi Eş Başkanı Hediye Şemo, özgürlük şehitlerini anarak, “Kahramanlık Haftası, 50 yıldan fazla bir süredir devam eden mücadelenin ruhudur. Rojava Devrimi’de onun ürünüdür” dedi.

Hediye, son olarak özgür bir yaşamı gerçekleştirene kadar Şehit Egîd’in izinde gideceklerine söz verdi.

ÇILAXA

Çilaxa ilçesinde de Şehit Aileleri Meclisi, Kültür Merkezi salonunda bir tören düzenledi. İlçedeki yurttaşlar törene katıldı.

Törende konuşan Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi Yürütme Üyesi Selma Ebdullcelîl, “Şehit Egîd, köleliğe ve zulme karşı özgürlük kıvılcımını yakan büyük bir savaşçıydı ve mücadelemizin öncüsüydü” diye kaydetti.

Mücadeleyi büyütme çağrısında bulunan Selma Ebdullcelîl, şehitlerin yolunu ve Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesinin takipçisi olma sözünü verdi.

KOBANÊ

Fırat Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi, Kobanê Şehit Egîd Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Meclis Eş Başkanı Adil Hec Kerho okudu.

Açıklamada şunlara yer verildi: “Şehit Egîd’in Kürdistan dağlarından patlattığı kurşun, özgürlüğün ilk kıvılcımıydı ve Kürdistan’ın dört parçasında ses getirdi. 12 Eylül sistemini yani işgalci Türk devletinin askeri darbesini yenilgiye uğrattı.

Şehit Egîd, Şehit Mazlum Doğan üzerinden Kürdistan Özgürlük Hareketini tanıdı ve PKK ordusunun komutanı oldu. Ayrıca Kürdistan Kurtuluş Ordusu’nun manevi bir komutanı oldu.”

TIL BIRAKÊ

Qamişlo Kantonu’nun Til Birakê ilçesinde, Şehit Mazlum Doğan’ın yaşamını ve zindan direnişi üzerine bir sinevizyon gösterildi.

Ardından PYD Genel Meclisi üyesi Ebdulxenî Oso bir seminer verdi. Ebdulxenî Oso, Mazlum Doğan’ın mücadele yoldaşlığından bahsederek, “Amed Zindanı’nda Mazlum Doğan’a ağır işkenceler yapıldı, ancak işgalci Türk devleti hiçbir bilgiyi kendisinde alamadı. Mazlum, tutuklu arkadaşlarına moral veriyordu ve zindanın durumun tamamen değiştirdi. Böylece Amed Zindanı’ndaki direniş Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) fikirlerinin yayılmasına destek oldu” dedi.

Oso şöyle devam etti: “Önder Abdullah Öcalan, Mazlum Doğan’a gezen kütüphane ismini vermişti, çünkü düşünce dünyası çok genişti. Önder Öcalan, Şehit Mazlum Doğan’ın günde 500 sayfadan fazla kitap okuduğunu söylemişti. Mahkemesinde ‘Nerede zalim bir Dehak olursa orada çağdaş bir Kawa da olacaktır’ demişti. Her zaman ‘yaşamak direnmektir’ cümlesini tekrarlıyordu. Amed’deki Kürt halkı da ona ‘Çağdaş Kawa’ adını verdi.”

DÊRIK

Dêrik İlçe Meclisi, Dîcle Kültür ve Sanat Merkezi’nde bir seminer verdi, seminer meclis üyesi Cûdî Mihemed tarafından verildi.

Mihemed, “Kürt halkı birçok tarihi kazanım elde etti ve onların sayesinde özellikle Kuzey ve Doğu Suriye’de ezilen halklarda özgürlüklerine kavuştu. Bütün bunlar Önder Abdullah Öcalan’ın fikirleri, şehitlerin mücadelesi, kahramanlık haftasındaki mücadeleleri ve Şehit Egîd’in (Mahsum Korkmaz) mücadelesi sayesinde oldu.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê Meclisi, onlarca yurttaşların katılımıyla Rimêlan beldesindeki İşçi Sendikası Merkezi’nde bir seminer düzenledi.

Seminer ilçe meclisi üyesi Hesen Elî tarafından verildi. Evîn Hesen, Şehit Egîd’in mücadelesine dikkat çekerek, “Şehit Egîd Türk devletinin faşizmine ve zulmüne karşı direniş sembolüdür” dedi.

REQA

Reqa’da da Şehit Aileleri Meclisi tarafından verilen seminere katılan yurttaşlar, Şehit Egîd’i andı.

Seminerde, Komutan Egîd’in işgalci Türk devletine karşı öncü mücadelesinden bahsedildi.

Anma “Şehit namirin” ve “Yaşamak direnmektir” sloganlarıyla sona erdi.