Le Figaro: NATO hedef şaşırıyor, Türkiye daha tehlikeli

Fransız Le Figaro gazetesine bir mülakat veren askeri uzman Hadrien Desuin, “NATO gerçekte rakibi konusunda aldanıyor. Türkiye Avrupa ve Akdeniz’in güvenliği için net bir şekilde Rusya’da daha tehlikeli” dedi.

Uluslararası ilişkiler ve savunma uzmanı Hadrien Desuin, Fransa ile Türkiye arasındaki gerilimi değerlendirdi.

Desuin, Akdeniz’de Fransız gemisine ile Türkiye gemilerini karşı karşıya getiren olay ardından Fransa’nın NATO’nun Sea Guardian misyonundan çekilmesi konusunda, Fransa’nın “kendi şerefini kurtardığını” ifade etti.

FRANSA’NIN TAVRI AMERİKA’YA MESAJ

Desuin, “Bu Fransız çekilmesi, ‘NATO’nun beyin ölümü’ tespitinin tutarlılığını gösteren büyük kardeş Amerika’ya gönderilen bir kızgınlık hareketidir” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırıları ardından NATO’nun “beyin ölümünün gerçekleştiğini” belirtmişti.

Desuin, “Daha düşük derecede de olsa Fransa’nın 1966’da NATO askeri komitesinden çekilişini düşündüren bir tavırdır” diye ekledi.

ABD VE NATO TÜRKİYE’NİN TOPRAK TIRTIKLAMASINA İZİN VERİYOR

Amerikan vesayeti altında kalmaya devam eden NATO’nun “gerçek bir stratejik tabu olan Türkiye konusunu ele almaktan nefret ettiğini” belirten Desuin, şöyle devam etti: “İdeal olarak Rusya’nın güneyine ve Ortadoğu’nun batısına karşı yerleştirilen Türkiye Pentagon ve NATO için temel bir unsurdur. Bu konumlanma, Erdoğan’ın Misrata ve Trablus’ta cihatçı ve Müslüman Kardeşler’e kaçak desteği karşısındaki NATO hoşgörüsünü de açıklıyor. Sözkonusu olan Fayiz el Saraj kukla hükümetine destek vermek veya Bingazi’de Halife Hafter’e gem vurmak değil, Washington basitçe Libya’nın Suriye modelinde olduğu gibi Rusya’nın Akdeniz’deki bir himayesi olmasından korkuyor. Washington ve NATO böylece Türkiye’nin Suriye’de, Irak’ta ve şimdi de Libya’da toprak tırtıklamasına izin veriyor, Ankara’daki mevcut otoriter ve askeri sapma karşısında da telaşa düşmüyor."

NATO’NUN DNA’SI RUSYA’YA KARŞI OLMAKTIR, BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL

Desuin, NATO’nun sessizliğini şöyle değerlendiriyor:

“1949’da kurulan NATO’nun DNA’sı stratejik olarak Rusya’nın daha uzağa sürülmesidir, başka bir şey değil. NATO’nun Ortadoğu’daki ek görevleri şu temel misyonun bir uzantısı olarak değerlendirilebilir: Ortadoğu’da her şeyden önce Rusya’nın bölgeye geri dönmesi veya ilerlemesine karşı mücadele ediliyor. Terörizme karşı savaş ikinci derece önemde görülüyor, Moskova’ya karşı mücadelede bir piyondur.”

TÜRKİYE AVRUPA İÇİN RUSYA’DAN TEHLİKELİ

Akdeniz’deki Fransız-Türk geriliminde NATO üyelerinin üstü kapalı Türkiye desteğine işaret eden Desuin, “Courbet gemisi olayında Türkiye’ye üstü kapalı destek, Türkiye’nin NATO’nun Rusya’ya yönünü çeviren yeni savunma planlarını onaylaması karşılığında müzakere edilmiş olabilir. NATO gerçekte rakibi konusunda yanılıyor. Türkiye Avrupa ve Akdeniz’in güvenliği için net bir şekilde Rusya’da daha tehlikeli" diye belirtti. 

ERDOĞAN ŞİMDİLİK ZAYIF GÜÇLERE SALDIRIYOR AMA...

Ankara’nın Fransa karşısında giderek daha tehditkar politikasına değinen Desuin, “Bu sadece bir başlangıç, zira Türkiye’nin askeri gücünün gelecek yıllarda artması güçlü bir olasılıktır. Erdoğan şimdilik zayıf ve orta düzeyli güçlere saldırıyor. Fransız ve Türk cumhurbaşkanları arasında ne ilk ne de son polemiktir ama Türkiye’nin Fransa’ya karşı daha ağır bir çatışma hipotezi çok ciddiye alınmalı” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE NATO’NUN TRUVA ATIDIR

NATO’nun iyi işleyişi için Türkiye’nin kaçınılmaz olduğu iddiasına değinen Desuin, şunları ifade etti:

“Türkiye’nin NATO’daki rolü Avrupa’nı ileri savunmasına katkıda bulunmaktı. Ankara Avrupa’ya karşı döndüğünde, ve özellikle de Fransa’ya karşı, NATO’da Türkiye’yi tutmakta hiçbir çıkar yok. Türkiye NATO’nun Truva atıdır. İşte bu yüzden Fransa Avrupa savunmasını geliştirmek istiyor. Bu hem Amerikan gücüne hem de Türk tehdidine karşı gelişmeye yardımcı olur. Ama ne yazık ki tek başınadır.