Libya’da ‘istenmeyen ülkeler’ olmadan barış arayışı sürüyor

Türkiye’nin de paralı çeteleriyle müdahalede bulunduğu Libya’da geçici hükümetin kurulması için çalışmalar sürerken, ‘çatışmalara karışmamış ülkelerden’ gözlemci talebi dikkat çekiyor.

2011 yılından bu yana iç çatışmaların sonlandırılamadığı Libya’da ulusal uzlaşı yolunda ilerleme sağlanıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kabul edilen bir deklarasyonda, Libya’da aralık ayındaki seçimlere kadar ülkeyi yönetecek geçiş hükümetine destek yinelendi. Geçiş hükümetinin ‘kapsayıcı’ olması istenen deklarasyonda, aynı zamanda bir ulusal yeniden barış sürecinin başlatılmasının önemine vurgu yapıldı.

Ekim ayından bu yana devam eden ateşkesin korunması gerektiğinin altı çizilen deklarasyonda, ülkedeki yabancı güçler ve ‘paralı askerlerin’ geri çekilmesinin önemine de işaret edildi.

‘İSTENMEYEN ÜLKELER’ LİSTESİ YAPILDI

BMGK tarafından ülkedeki ateşkesi takip etmek amacıyla kurulacak ve aralarında sivil gözlemcilerin de olacağı bir barış gücü için çalışmalar da sürüyor. 

Birleşmiş Milletler’in (BM) eski Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams’a göre bu güç ‘hafif’ ve zamanla gelişebilir olacak.

Williams, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada isim vermeden Libya’da ‘istenmeyen’ ülkelerden de bahsetmişti. Williams, “Libyalılar, bu gözlem grubunda istemedikleri ve daha önce ülkedeki çatışmalarda doğrudan yer alan ülkelere dair bir liste hazırladılar ve de başka ülkelerden gözlemciler arıyorlar” demişti.

2011 yılında NATO destekli gruplar tarafından Muammer Kaddafi’ye karşı başlayan iç savaştan bu yana Libya’da istikrar sağlanabilmiş değil. Halen Trablus ve Tobruk merkezli iki ayrı gücün toprakların büyük bir kısmını kontrol ettiği Libya’da aylar süren müzakereler sonucunda yeni bir geçiş hükümetinde uzlaşılmıştı.

Abdel Hamid Dbeibah ve Mohammed Yunes El Menfi’nin kurmakla görevlendirildiği geçiş hükümeti, aralık ayında yapılacak seçimlere kadar görevde olacak.