Liselilerden işkenceci polisler hakkında suç duyurusu

Polisin işkencesine uğrayan öğrenciler şikayetçi oldu. Adliye önündeki eylemde, AKP'nin ülkeyi korkunç bir noktaya getirdiğine dikkat çekildi ve "Yılmayacağız" mesajı verildi.

Karne gününü protesto etmek için bir araya geldikleri Kadıköy Süreyya Operası önünde darp edilerek gözaltına alınan 22 öğrenciden 7’si Çağlayan Adliyesi’nde ifade verdi. 18 yaşından küçük olan 7 liseli öğrenciye kendilerine fiziksel ve psikolojik şiddet uygulayan polisler hakkında suç duyusunda bulundu.

Öğrencilerin adliye önünde yaptığı eyleme, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilli adayları Musa Piroğlu, Sema Uçar, ihraç edilen KESK’li kamu emekçileri, ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil, ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, SKM Genel Sözcüsü Beyza Taşkıran, Kaldıraç, Sosyalist Gençlik Federasyonu, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Devrimci Genç Birliği, Gençliğin Devrimci Güçleri gibi çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı.

İŞKENCEYİ ANLATTILAR, 'YILMAYACAĞIZ' DEDİLER

Öğrencilere yönelik polis şiddetini belgeleyen gözaltı günü çekilen fotoğrafların taşındığı eylemde “İşkenceler liselileri yıldıramaz" yazılı pankart ile “Liseliler değil, işkenceciler yargılansın” dövizleri taşındı. Hep bir ağızdan "Baskılar bizi yıldıramaz”, “ İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “İşkenceci polis hesap verecek”, “İşkenceler sökmedi, sökmeyecek”, “Karneler sizin gelecek bizim” sloganları atan öğrenciler adına okunan eylemde, 8 Haziran günü yaşananlar anlatıldı. 5 ayrı lise örgütlenmesi olarak 8 Haziran günü toplandıkları Süreyya Operası önünde pankartları açar açmaz çevik kuvvet polislerinin saldırısına uğradıklarını belirten öğrenciler, yüzüstü yerlere yatırılarak, ters kelepçeyle gözaltına alındıklarını, götürdükleri otobüste de ise demir kelepçelerle darp edilerek yoğun hakaretlere uğradıklarını anlattılar. Gözaltıları protesto eden çevredeki halktan ve saldırı anını görüntüleyen bir muhabirin de darp edilerek gözaltına alındığının belirtildiği açıklamada, Kadıköy İskele Karakolu önünde saatlerce otobüsün içinde bekletildiklerini aktaran öğrenciler, işkencenin burada da sürdüğünü, kendileriyle gözaltına alınan iki kişinin karakola götürülüp çıplak aramaya maruz kaldığına dikkat çektiler.

'BIÇAK VARSA DELİLİ NEREDE ?'

Polisin aynı gün Ankara’da yapılan karne eylemine de saldırdığını belirten öğrenciler, üst üste yaşanan bu işkencelerin sadece öğrencilere değil, mücadele eden herkese yönelik olduğunu, direnenlerden ne kadar korkulduğunun bir kez daha görüldüğünü vurguladılar. Yandaş medyanın haklarında yaptığı karalama kampanyasına da cevap veren öğrenciler, açıklamalarında şu hususlara dikkat çektiler:

"Bize 'terörist' diyerek eylemimizden korkusunu saklamaya çalışanlar, bizim polise bıçakla saldırdığımızı söylüyorlar. Soruyoruz: Ellerimiz ters kelepçeliyken nasıl oluyor da bıçakla polise saldırıyoruz? Hangi kamera görüntüsüne, hangi tutanağa dayanarak bu yalanı ortaya atıyorlar? Üstümüzü aradıklarında hangimizden bıçak çıktı? Çıktıysa neden bunun hiçbir kaydı yapılmadı.”

YEŞİL: TOPLUMU SUSTURMAK İSTİYORLAR

Açıklamanın ardından ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil söz aldı. Yeşil, işkence artık karakollarda insanları konuşturmanın, sokakta ise toplumu susturmanın bir araç olarak kullanıldığına işaret etti.

PİROĞLU: BU SALDIRI CEZASIZLIĞIN SONUCU

Öğrencilere destek verdiği için yandaş medya tarafından hedef tahtasına oturtulan HDP Milletvekili Adayı Musa Piroğlu, 8 Haziran'da yaşanan görüntünün bu ülkede ötekileştirilmiş, siyasi iktidara muhalif olan herkese neler yapılabileceğinin açık göstergesi olduğunu vurguladı. 8 Haziran’daki görüntünün aslında cezasızlığın nasıl bir sonuç ürettiğinin de göstergesi olduğunun altını çizen Piroğlu, “Liselilere yönelik yapılan saldırı topluma yapılmıştır. Bu saldırı aslında bir kuralsızlığının da göstergesidir. Savaşın, esaretin bile bir hukuku vardır. Ama Kadıköy’de yapılan saldırı açıkça düşman hukukunun devreye konulduğunu, her türlü kuralın güçlü ve egemenden tarafından yok edildiğinin göstermiştir” dedi.

TANRIKULU: ÇOK ÜRKÜTÜCÜ NOKTA!

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, avukatlık yaptığı dönemde kapalı kapılar ardından yapılan işkencenin ve işkenceyi yapanlar kendini gizlerken, bugün Türkiye’de işkencenin pervasızca sokak ortasında, dünyanın gözü önünde yapıldığını kaydetti. Öğrenciler darp edilirken çevredeki halkın müdahale etmeyip görüntü almakla yetinmesine tepki gösteren Tanrıkulu, kamu görevlilerin ise bu işkenceyi herkesin önünde yapmaya da çekinmediklerini söyledi. Tanrıkulu, gelinen noktanın çok ürkütücü olduğunu ifade etti.

Öte yandan savcılıkta ifade işlemleri biten 7 liseli öğrencisinin, kendilerine fiziksel ve psikolojik işkence uygulayan polisler hakkında şikayetçi olduğu öğrenildi.